Jurnalistul ucrainean Dmitri Gordon a realizat un interviu cu unul dintre cei patru administratori ai canalului de Telegram NEXTA (n.r. a se citi „nehta”). Canalul transmite în regim non-stop informații actualizate despre protestele din Belarus în format text, video și foto. În prezent, acesta numără peste 1,7 milioane de abonați.
Roman Protasevici are 25 de ani și, alături de ceilalți trei administratori, este de profesie jurnalist, originar din Belarus. El a plecat din Belarus în luna noiembrie 2019, iar acum locuiește în Varșovia. A fost exmatriculat de la facultatea de jurnalism din motive politice. El spune că deseori se confrunta verbal cu profesorii de la universitate, pentru că acolo unde el învăța „se pregătesc propagandiști de stat”.
„Canalul de Telegram NEXTA a apărut în anul 2017 și a început să se dezvolte cu pași lenți. Inițial, sub această denumire era înregistrat canalul de YouTube și o parte din urmăritorii noștri de acolo s-a mutat pe Telegram. Înainte de protestele din Belarus, la acest canal au fost abonate 315 000 de persoane”, a povestit Roman Protasevici.
A fost întrebat de unde ia bani pentru a-și garanta un trai decent în Polonia, la care a răspuns că nimeni nu-i finanțează, ba chiar nici nu au obținut vreun grant. Toți administratorii canalului trăiesc din banii obținuți din publicitate, iar datorită faptului că NEXTA Live a devenit atât de popular și fiecare postare adună peste un milion de vizualizări, publicitatea a devenit sursa principală de venit pentru ei.
A fost întrebat cum obține informațiile pe care le publică pe canal. Roman a spus că primește mii de mesaje din partea cetățenilor belaruși.
Belarusul se află în a patra zi de proteste după anunțarea rezultatelor alegerilor prezidențiale. Cetățenii belaruși au ieșit în stradă începând de duminică, întrucât consideră că alegerile au fost fraudate, iar câștigătoarea alegerilor este de fapt lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, dar nu președintele Aleksandr Lukașenko. Protestatarii scandează „Pleacă!”.
Forțele de ordine au ripostat, ieșind în stradă, bruscând și arestând oamenii. Până în prezent, potrivit surselor oficiale, în urma protestelor au decedat două persoane, iar alte mii de persoane sunt arestate.
Dacă dorești să fii la curent cu știrile legate de evenimentele din Belarus, le poți urmări aici.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.