Dexonline este o resursă care poate fi folosită atunci când nu știți un cuvânt, nu știți cum se ortografiază corect un cuvânt sau vreo conjugare a unui verb.
În fiece lună, dexonline propune cuvântul lunii sau cuvântul zilei, echipa #diez le-a selectat și vă prezintă cum arată anul 2013 în 12 cuvinte.
#Decembrie
DIPSOMANÍE, dipsomanii, s. f. (Med.) Nevoie patologică irezistibilă de a bea alcool; alcoolism cronic. – Din fr. dipsomanie.
#Noiembrie
PANAMÁ2, panamale, s. f. Afacere frauduloasă de mari proporții, escrocherie în stil mare. – Din n. pr. Panamá.
#Octombrie
ALILODIDÁCTIC, -Ă, alilodidactice, adj. n. și f. (Grecism înv.; despre sisteme, metode de învățământ etc.) Care preconizează ca elevii să se instruiască unii pe alții sub conducerea profesorului. – Ngr. allilodidaktikos.
#Septembrie
INEFÁBIL ~ă (~i, ~e) Care nu poate fi exprimat; foarte greu sau imposibil de exprimat; de neexprimat; inexprimabil. /<fr. ineffable, lat.ineffabilis
#August
MACEDÓNIE s.f. În gastronomie, amestec de diverse legume sau fructe, tăiate cubulețe, utilizate pentru realizarea unor preparate culinare: garnituri, salată a la rus, salată de fructe etc. – Din fr. macedoine; it. macedonia
#Iulie
ȚAFANDÁCHE s. m. (Fam.) Tânăr sclifosit și ridicol; fante. – Et. nec.
#Iunie
OBÓL, (1) oboluri, s. n., (2) oboli, s. m. 1. S. n. Sumă modestă cu care cineva contribuie la o acțiune; p. gener. contribuție de orice natură. ◊ Expr. A-și da obolul = a contribui cu un mic ajutor în scop de binefacere. 2. S. m. Veche monedă grecească, egală cu a șasea parte dintr-o drahmă. – Din fr. obole, lat. obolus.
#Mai
CINANTROPÍE s.f. (Med.) Manie a unui bolnav care se crede transformat în câine. [Gen. -iei. / < fr. cynanthropie].
#Aprilie
WALPÚRGIC, -Ă, walpúrgici, -e, adj. (Despre un eveniment, o situație etc.) Coșmaresc, de coșmar. ♦ (În expr.) Noaptea walpurgică = noaptea din ajunul zilei de 1 mai, în care se spune că vrăjitoarele își dau întâlnire. (din germ. Walpurgisnacht < n. pr. Walpurgis (= Sfânta Walburga, decedată în 779 e.n. în Anglia și sărbătorită la întâi mai) + germ. Nacht = noapte) [MW]
#Martie
PERPETRÁ vb. I. tr. A săvârși, a comite cu premeditare (o crimă). [< fr. perpétrer, lat. perpetrare].
#Februarie
PELOTÁ vb. tr. a mângâia, a dezmierda, a palpa discret și senzual (corpul cuiva). (< fr. péloter)
#Ianuarie
CLITROFOBÍE (‹ fr.: {s} gr. kleitron „zăvor” + phobos „frică”) s. f. Teamă patologică de ferestre închise, de aer închis.