Deputatul PAS Sergiu Livinenco a expediat o adresă Procuraturii Generale în care cere mai multe detalii despre la ce etapă de instrumentare se află cauza penală respectivă, cine sunt persoanele implicate și ce statut procesual are fiecare din ele. Deputatul scrie într-o postare pe pagina sa de Facebook că „Dosarul profesorilor turci” se pare că este „pus la murat” și din septembrie, de când s-a împlinit un an de la producerea acelor tragice evenimente, toți au luat apă în gură și nimeni nu a mai comunicat nimic.
„Mă interesează dacă procurorii analizează implicarea în toate acele fărădelegi a lui Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon, or, precum se știe, ambii au avut de beneficiat urmare a acestui «serviciu» prestat lui Erdogan – primul a obținut bani pentru realizarea vestitului proiect Arena Chișinău, iar celălalt a obținut resurse financiare pentru renovarea clădirii președinției. Dodon spune că nu a participat, însă cuvintele lui, precum se știe, nu costă nicio para chioară – pot aduce exemple cu duiumul când spune una, dar face alta”, scrie în postare.
La fel Litvinenco a spus că ar vrea să cunoască dacă fostul director al SIS, Vasile Botnari, are vreo calitate procesuală în această cauză. „Potrivit legii de organizare și funcționare a SIS, anume directorul este cel ce conduce activitatea instituției și răspunde pentru toate deciziile luate în cadrul SIS. Că a făcut-o la indicația lui Plahotniuc – este altă întrebare; dar strict formal și legal anume Botnari a coordonat toate ilegalitățile aferente expulzării celor șapte profesori turci.”
Cei șapte profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont” au fost expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova în septembrie 2018. Aceștia erau suspectați de legături cu o grupare islamistă, „grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări”.
Reamintim că, Moldova va trebui să plătească câte 25 de mii de euro la cinci dintre cei șapte profesori turci de la liceele „Orizont”, repatriați forțat din Republica Moldova în Turcia la începutul lunii septembrie a lui 2018. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pe 11 iunie.
La începutul lunii august, Procuratura municipiului Chișinău a inițiat un dosar penal pe faptul excesului de putere și depăşirii atribuţiilor de serviciu, comis de angajaţi ai Biroului Migraţie şi Azil şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate.
Vedeți aici lista completă a cetățenilor turci expulzați din Moldova:
# Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a Liceului Orizont, solicitant de azil politic;
# Hasan Karacaoglu, director adjunct general, solicitant de azil politic;
# Yasin Ozdil, responsabil de relații cu publicul la aceeași școală, solicitant de azil politic;
# Mujdat Celebi, director financiar, solicitant de azil politic;
# Feridon Tufekci, director al filialei din Ceadâr-Lunga, solicitant de azil politic;
# Huseyin Bayraktar, profesor de matematică, documentat cu permis de ședere în scop de lucru;
# Sertif Ayri, profesor de limba turcă, documentat cu permis de ședere în scop de muncă.