Echipei #diez îi place să descopere locuri și lucruri noi în Chișinău. Avem lansată rubrica Best of, (re)Descoperă Moldova, iar de astăzi pornim să explorăm tainele muzeelor din Chișinău. Aici veți afla toată istoria muzeului, programul de lucru, prețul, dar și cum puteți ajunge acolo.
În prima ediție vă relatăm despre Muzeul Tehnicii de Calcul din Chișinău.
Adresa: str. Academiei 5, sectorul Telecentru;
Transport: Nu există vreun transport public care circulă în direcția muzeului, dar prin zonă circulă microbuzele 178, 169, 192, 120, 116, 124, 188 și troleibuzele 24, 10, 3, 35, 9, 36.
Număr de telefon: 068 63 63 05, Andrei;
Program de lucru: Flexibil. Muzeul este deschis și în weekend. Vizitatorii sunt rugați să sune pe numărul indicat mai sus, înainte ca aceștia să vină. Înscrierea prealabilă este obligatorie;
Prețul biletului: Gratuit.
Foarte puțini oameni bănuiesc că la Chișinău există un muzeu al tehnicii de calcul în incinta Institutului de Matematică și Informatică. Este mic, dar se poate lăuda cu o colecție rară și originală de peste 220 de cele mai diverse exponate tehnice: de la aritmometre mecanice până la tehnologii Apple. Exponatele sunt restaurate de către proprietarul muzeului, Andrei. Datorită atitudinii lui grijulii, multe dintre aceste exemplare se află în stare bună, funcționează de parcă ar fi ieri cumpărate de la magazin.
Pasiunea lui Andrei Ivanov pentru tehnica de calcul s-a născut acum 15 ani. În 2004 a obținut acces în biblioteca Lomonosov unde a început să învețe din cărți tot ce era legat de Sistemul de Operare, ulterior, s-a pasionat de arhitectura computerelor. Tot ce are acum în muzeu este datorită donațiilor din partea prietenilor lui, iar unele le-a cumpărat singur.
Fanii filmului „Terminator 2″ vor fi fericiți să vadă în colecție calculatorul compact Atari Portfolio, acesta era utilizat de John Connor în scena cu bancomatul. Există în muzeu și console de joc, inclusiv o asemenea consolă clasică precum Atari 2600, Nintendo Gameboy (în diverse variații) și Nintendo Game Watch (în baza acestei seriei, în URSS au făcut o linie de jocuri electronice portabile de buzunar Electronica – „Nu pogodi!”, „Bucătarul vesel” etc.).
Colecția nu se limitează exclusiv la tehnologiile de calcul. Puteți găsi casetofoane audio, primele harduri produse în URSS, dischete de diferit volum, calculator de generația a II-a, microcalculatoare electronice, chiar și un pager. Cea mai veche relicvă datează cu anii 1970.
Un stand aparte este dedicat diverselor dispozitive de stocare a informației de cele mai diferite capacități și dimensiuni. Vorbind ironic, principiul este simplu, cu cât discul este mai mare ca dimensiuni, cu atât mai puține date conține. În procesul evoluției tehnice acestea deveneau tot mai mici, putând păstra tot mai multe informații. Este interesantă, de asemenea, colecția de telefoane mobile vechi, așa cum erau ele, voluminoase și incomode (numite „cărămidă” ) până la telefoane apărute nu demult.
Citește și: