Înaripați și emoționați, atunci când își văd rezultatele la examenele de bacalaureat, mulți se prind în ideea „așteptări versus realitate”, când realitatea, de fapt, e mai dură decât frumoasele lor așteptări. În cazul lui Cvintilian Roșca, realitatea a întrecut așteptările, le-a întrecut în măsura perfectă, tânărul a obținut patru de 10 la examenele de bacalaureat.
Cvintilian Roșca a absolvit liceul „Miguel de Cervantes” din Capitală. Tânărul a susținut doar două examene, dat fiind faptul că a fost scutit cu nota 10 din oficiu de la alte două testări, deoarece a obținut locuri de frunte în cadrul olimpiadelor republicane la limba spaniolă și geografie. Proaspătul absolvent, elev la profilul umanist, a avut de susținut doar limba și literatura română și istoria.
Așteptări versus realitate
„Pentru mine, examenele de Bacalaureat au fost un „expectation vs reality”. Rezultatele au întrecut așteptările mele, în special la examenul de limbă și literatură română. Ca mulți alții, la ora 5.00 am fost și eu „operativ”… Am repus speranța în examenul de istorie, fiind olimpic în clasa a 9 și a 10, cu gândul de a-mi corecta presupusa nota de 7/8 la română”.
Văzând punctajul maxim la istorie Cvintilian s-a bucurat că eforturile nu au fost depuse în zadar, iar toată munca din anii de liceu i-a fost răsplătită din plin. „La română chiar a fost o noutate ( punctul meu slab în acești trei ani). E o disciplină subiectivă, complexă și evident, un Bac extrem de relativ și dinamic”.
Cvintilian spune că el este dovada faptului că „porcul în ajuns se îngrașă”, dar în același context, tânărul menționează că a învățat sistematic pe parcursul anilor, iar pe ultima sută de metri și-a intensificat cunoștințele prin intermediul unor exerciții de repetare și recapitulare. „Contrar multora, nu aș putea să spun că am început pregătirile din septembrie. Evident, am studiat mai multă geografie și spaniolă pentru olimpiadă. Pentru Bac-ul de română, mai intensiv m-am pregătit în ultimele trei săptămâni. Am recitit romanele, am studiat un pic de critică, am învățat multe, multe, multe ( chiar prea multe) poezii și am exersat cu testele de anii trecuți. Istoria a fost o plăcere să o reînvăț, chiar în ultimele șapte zile înainte de Bac).”
Tânărul recunoaște că a făcut un pariu cu fratele său, iar acesta a avut așteptări cu mult mai mari decât Cvintilian și a reușit să câștige.
„Antidotul prostiei omenești”
Ce ține de camerele video, absolvenții s-au obișnuit cu acestea. Dacă anterior mulți erau împotrivă, în prezent absolvenții cred că acestea contribuie la buna desfășurare a examenelor. „Camerele de luat vederi, cred că sunt „antidotul prostiei omenești”. Nu m-au deranjat, ci au oferit posibilitatea desfășurării corecte și obiective a examenelor. Cred că reprezintă un avantaj și o motivație pentru elevi. Pot fi deranjați doar cei ce nu mizează pe forțele proprii”.
„Stay hungry, stay foolish”
Deși a studiat la profilul umanist, tânărul este pasionat de științe reale și tehnologie. „Studiile le voi continua, probabil, în România în domeniul Ingineriei informatice.”
Celor care urmează să susțină examenele de bacalaureat, Cvintilian le dă un sfat rezumat la un citat al lui Steve Jobs. „Stay hungry, Stay Foolish. Mereu să opteze pentru ceva mai bun, să profite de orice oportunitate ce se ivește în cale și vor reuși pe deplin!”
Despre impresiile post BAC și olimpiade, proaspătul absolvent menționează că acestea i-au oferit șansa de a se afirma și a cunoaște alți tineri care împărtășesc aceleași pasiuni. „Așa mi-am găsit cel mai bun prieten și cel mai mare concurent. A fost o lecție de viață. După ce se uită notele, olimpiadele se finalizează, rămân cu tine prietenii, experiențele și pur și simplu, oamenia”.