Ioana Vatamanu-Mărgineanu este o tânără absolventă care își face studiile la liceul „Aristotel”, din Capitală. La sesiunea de bacalaureat 2019, Ioana a reușit să realizeze visul oricărui elev. Aceasta a obținut 10 pe linie la cele trei probe pe care le-a susținut, fiind scutită de una.
Stresați de rezultatele examenelor de bacalaureat mulți elevi nu dorm nopțile și verifică la fiecare 5 minute dacă acestea nu au apărut. Nu este și cazul Ioanei. Tânăra a aflat că are 10 pe linie în dimineața de după balul de absolvire, care a coincis cu frumoasa aniversare a zilei sale de naștere.
„M-am trezit la ora 10, relaxată și fericită”
„Euforia ori senzația de frumos care a pus stăpânire pe mine după una dintre cele mai speciale zile de naștere din viața mea, care a coincis și cu balul de absolvire, m-a făcut să mă trezesc astăzi, pe la ora 10, la fel de relaxată și fericită. Știam că sunt pe cale să-mi aflu notele la Bac. Am zis să nu intru pe rețelele de socializare înainte de a vedea rezultatele cu ochii mei. Dar din cauza unor probleme tehnice, am deschis totuși messengerul, care inunda de felicitări. Am aflat vestea de la prietena mea, iar toate notificările care au urmat mi-au confirmat noutatea. Mi-am trezit sora. Ea, semi-adormita, îmi zice: „Iarași tu!””.
Ioana spune că înainte, i se părea noroc pur ori practic imposibil să ai 10 pe linie. „Azi, îi sfătuiesc pe cei de-a 11 să pună pariuri cu toții că vor da bacul pe 10 și să se apuce de învățat. E posibil. Chiar e posibil.”
Pupici pentru camerele video
Problemele cu camerele de supravegheat au apărut din momentul în care ministerul a hotărât să le instaleze în sălile de bacalaureat. Cu timpul, elevii s-au obișnuit cu acestea. „Camerele de luat vederi au fost pentru mine şi colegii mei de clasă, mai mult un motiv de glumă decât de frică. Nu știu cine e norocosul care urmărea transmisiunea video din cabinetul nostru, dar sigur a zâmbit mult, la câte salutări și pupici în aer a primit”.
„Nu am învățat pentru BAC, am învățat pentru mine”
Pe parcursul anilor de școală, Ioana spune că nu a învățat pentru bacalaureat, ci pentru sine. „Am învățat pentru mine și pentru ca să-mi satisfac curiozitatea. De examenul propriu-zis am început să mă pregătesc după prebacuri. La matematică, domnul profesor ne aduna duminică seara la școala, pentru mai mult antrenament, iar săptămână de Paște a însemnat, pentru mine, o recapitulare a tuturor epocilor. La limba română m-a ajutat foarte mult pregătirea pe care am făcut-o pentru olimpiadele din anii de şcoală, dar, mai ales, principiul vorbirii unei limbi curate si corecte în orice împrejurare a vieții, de care ma țin cu consecvenţă.”
Stockholm School of Economics la Riga sau o Universitatea de Economie din Viena
Proaspăta absolventă e pasionată de limbi străine și de scris. Tânăra a decis să meargă la economie pentru că vrea să devină jurnalistă, iar economie îi poate oferi o bază, pe care ulterior o va putea aplica în mai multe domenii. „Îmi plac cifrele, dar nu-mi doresc o muncă de birou. Totuși, nu ar fi rău dacă aș avea un birou al meu de unde să-mi gestionez o afacere, un proiect, un film sau un zbor în cosmos”.
Ioana a decis că își va face studiile peste hotare. Tânăra optează pentru facultățile de economie și deja a fost acceptată la Riga: „Am fost acceptată la Stockholm School of Economics la Riga și mă încântă ideea de a studia acolo. Totuși, urmează să mai dau un examen pentru o Universitate de Economie de la Viena, pentru că mi-aș dori să îmi pun în valoare și cunoștințele de limba germană. Trebuie să cântăresc bine ambele variante, fiindcă amândouă îmi deschid foarte multe uși”.
O călătorie prin Europa
Vara de după examenele de bacalaureat, Ioana planifică să facă o călătorie de neuitat. „Vara aceasta promite multe. Încep cu o călătorie prin Europa cu 2 prieteni dragi mie. Apoi mă așteaptă Tabăra de Jocuri Intelectuale (pe care o aștept cu sufletul la gură). Iar la final, un curs intensiv de gătit din partea mamei. Ma pregătește pentru viața de student și de cămin.”
„Examenul maturității e ce facem după BAC”
Tânăra spune că bacalaureatul nu este un examen al maturității: „Examenul maturității e ceea ce facem după BAC. Acesta e un examen al atenției, al capacității de concentrare, al cunoștințelor obținute anterior și este, până la urmă, un punct pe care trebuie să îl punem parcursului nostru școlar. Dar ca să încununezi frumos opera, trebuie să muncești constant și să dai tot ce poți în ziua examenului”.
Elevilor care urmează să susțină bacalaureatul anul viitor, Ioana le sugerează să exerseze cât mai mult și să simuleze examenele de bacalaureat acasă, pentru a învăța să gestioneze eficient cele trei ore.
„La română, știu că șabloanele sunt o opțiune comodă, dar eu optez pentru creativitate. Le-aș sugera elevilor să lase amprenta lor în texte, fiind cât mai originali și sinceri.”
În cele din urmă, proaspăta absolventă sugerează tinerii să nu-și dedice anii de liceu învățatului pentru BAC, ci să și-i dedice învățatului pentru sine. „Peste 10 ani, nimeni nu va mai întreba ce note am avut la bacalaureat. Lumea va aprecia cum gândim și ce gândim. Lumea vrea cunoștințe.”
„Sunt mândră de colegii mei”
Liceul Teoretic Republican „Aristotel” are o medie generală de 9.02, înainte de contestații. „Am fost într-adevăr o promoție foarte puternică.” 20 de copii au 3 de zece, iar contestațiile i-ar putea plasa și pe ei în rândul celor 11. „Sunt foarte mândră de colegii mei”.