#diez continuă să-ți prezente tinerii din Moldova care au în spate o istorie de succes. Astăzi îți prezentăm o tânără foarte activă și implicată în diferite activități – Daniela Alexeiciuc.
Daniela Alexeiciuc are 24 ani și este originară din Chișinău. Este o tânără voluntară, membră a organizațiilor internaționale „Youth-Safe” și „Youth-Act”, activistă în cadrul proiectelor Băncii Mondiale „Youth Voice”, Centrul Media pentru Tineri, Dance4Life (Fundația SIDA Est-Vest), Societatea de Planificare a Familiei (SPFM), absolventă a Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative (FRISPA/USM), masterandă în drepturile omului și democrație (Strasbourg).
Pentru a face voluntariat nu trebuie să ai cunoștințe speciale într-un domeniu sau altul. Cel mai important este să-ți iubești aproapele, să fii altruist, să muncești din suflet și cu suflet, conștientizând că lucrul pe care îl faci este fără profit. La fel, este nevoie de multă străduință, insistență, curaj și dăruire de sine. Cea mai mare problemă pentru un voluntar este lipsa de timp. Tinerii sunt ocupați cu studiile, examenele, alte ocupații precum sportul, dansul etc. De aceea, trebuie mereu să te dezici de unele activități preferate în favoarea voluntariatului. Dar toate acestea merita efortul pentru satisfacția pe care o primești. La moment lucrez în calitate de trainer internațional pentru programul “Youth in Action”, finanțat de Comisia Europeană și sunt coordonator de proiect la Centrul pentru Dezvoltare în Educație și Sănătate (CEDES). Experiența de voluntariat mi-a adus nu doar posibilitatea de a călători în mai mult de 35 de țări,
dar și cea de a-mi lărgi orizontul cunoașterii.
Cum caracterizezi tinerii de astăzi?
Cu regret, la moment, tinerii în Moldova sunt mai mult consumatori. Dar nu este doar vina lor. Întreaga societate este educată astfel. Avem mult de muncit la acest capitol. Este nevoie de timp, experiență și practici bune. Cunosc tineri, care, după o perioadă de timp petrecută în afara țării, revin acasă și revizuindu-și atitudinea nu mai sunt doar consumatori, dar realizează lucruri noi, importante atât în plan material, cât și intelectual.
Ce deteşti mai mult în oameni?
Cel mai mult detest ura dintre oameni, invidia care a dus la războaie, conflicte și dezastre. La fel, detest prostia şi făţărnicia. Nu-mi plac oamenii lăudăroşi şi slabi, fricoşi, obsedaţi de propria persoană.
Ce cred părinții despre activitatea ta?
Părinții mă susțin în ceea ce fac. Ei consideră că voluntariatul m-a schimbat mult – am devenit mai sigură în forțele proprii, mi-am dezvoltat calități și deprinderi utile pentru viață. Părinții mei dintotdeauna au considerat că investițiile în tot ceea ce îți permite să cunoști și să înveți trebuie explorate la maximum.
** Tinerii care vor participa în proiect au fost selectați în baza unui concurs de preselecție, cu scopul de a promova în societate modele de tineri energici, ambițioși şi dornici de afirmare, care lansează idei şi inițiative, realizează proiecte, se implică şi contribuie în mod activ la identificarea soluțiilor şi la depășirea dificultăților cu care se confruntă semenii lor.
Știrea este parte a proiectului cu acelaşi nume, realizat în cadrul Programului de granturi, oferit de către Ministerul Tineretului şi Sportului şi implementat de Centrul de Informare, Instruire şi Analiză Socială „CAPTES” în parteneriat cu Radio Moldova Tineret de la Compania Teleradio Moldova şi portalul ONG.MD.