Comisia Europeană despre refugiații din Uniunea Europeană

SYRIA-CONFLICT-REFUGEES-WEATHER-SNOW
Foto:Uniunea Europeană este construită pe valori. Noile modificări întreprinsear ușura viața refugiaților din spațiul european. PC: mediafax.ro

Ziua Mondială a refugiaților a fost sărbătorită pe data de 20 iunie. Înalții eruopeni și-au exprimat îngrijorările într-o declarație comună.

Declaraţia Comună cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaţilor depusă de către Înaltul Reprezentant al UE/Vice Preşedintele, Catherine Ashton, Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, Comisarul European pentru Dezvoltare,Andris Piebalgs, şi Comisarul European pentru Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Gestionarea Crizelor, Kristalina Georgieva, a fost prezentată în cadrul unui comunicat. Ea sună în modul următor:

„Astăzi marcăm Ziua Mondială a Refugiaţilor: o zi a îngrijorării recrudescente pentru comunitatea internaţională, deoarece numărul persoanelor deplasate în lume creşte considerabil. La etapa actuală, putem număra peste 46 milioane de refugiaţi, conform Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi – dar nu putem cuantifica suferinţa umană, familiile destrămate, copilăriile şi vieţile distruse în rezultatul evadării din zonele de război sau dezastru.

În Europa, avem un motiv aparte să ne îngrijorăm cu privire la refugiaţi şi persoanele deplasate, acum, fiind în prag de război, au fost deplasate peste şase milioane de sirieni, 1,6 milioane dintre care sunt refugiaţi. Pe lângă eforturile depuse pe frontul politic, UE oferă ajutor umanitar şi asistenţă sirienilor afectaţi de conflict, atât celor rămaşi în Siria cât şi celor care au evadat din ţară. Fiind conştienţi de presiunea crescândă asupra comunităţilor –gazdă din Liban, Iordania şi Turcia, noi încercăm de asemenea să-i ajutăm în problema cu refugiaţii. În prezent, Statele Membre şi Comisia Europeană au acordat asistenţă în valoare de 840 milioane Euro. UE a mai anunţat recent că va mai oferi un pachet adiţional de 400 milioane Euro ajutor pentru sirieni.

Un alt semn al angajamentului de lungă durată al Europei de a ajuta refugiaţii este adoptarea curentă de către UE a elementului final al Sistemului European Comun de Azil, culminaţia multor ani de muncă depusă pentru asigurarea unei tratări mai bune şi mai umane a celor care caută protecţie.

Va asigura un acces mai bun la procedura de azil pentru cei care caută protecţie; va duce la luarea unor decizii mai echitabile, rapide şi mai calitative în ce priveşte azilul; va garanta persoanelor ce suferă de mania persecuţiei că nu se vor întoarce în zonele de pericol şi va garanta condiţii demne şi decente pentru cei în căutare de adăpost în cadrul UE.”

Pentru refugiații din Republica Moldova, în acest an, a fost majorat și a constituit 577 de lei și 50 de bani. O hotărâre în acest sens a fost luată pe data de 12 iunie, cu mai puțin de 10 zile înainte de Ziua Mondială a Refugiaților.

La moment sunt înregistraţi 76 refugiaţi, 131 beneficiari de protecţie umanitară, 67 solicitanţi de azil. În perioada 1 ianuarie 2013 – 31 mai 2013 au fost recepţionate 50 cereri de azil.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente