Elementele specifice Sfintelor Sărbători de Paște, alături de tradiționala pască, sunt ouăle roșii, care nu pot lipsi de pe masa niciunui bun creștin. Este foarte important de ştiut că ouăle trebuie consumate cu atenţie pentru a preveni intoxicaţiile alimentare. Chiar dacă prezintă o valoare nutriţională înaltă, ouăle sunt produse alimentare foarte sensibile şi perisabile, contaminate cu bacterii, ce pot provoca intoxicaţie alimentară, manifestată printr-un anumit disconfort al organismului.
Pentru a evita riscul de contaminare cu Salmonella sau alte bacterii patogene, Centrul de Sănătate Publica Chișinău oferă câteva sfaturi:
#1. Achiziţionaţi ouă curate şi intacte, fără fisuri, precum şi vopsele pentru colorarea lor din centre autorizate, însoţite de documente ce confirmă calitatea şi inofensivitatea produsului
#2. Fiţi atenţi la termenul de valabilitate
#3. Păstrati ouăle în cutia de carton în care le-aţi procurat, la frigider, separat de produsele cu mirosuri puternice, precum peştele sau ceapa
#4. Scoateţi ouăle din frigider doar în momentul utilizării
#5. Ouăle pot fi păstrate la frigider, fără a-şi pierde din proprietăţi pe un timp maxim de trei săptămâni
#6. Ouăle fierte (precum şi bucatele pe bază de ouă) nu trebuie ţinute mai mult de două ore la temperatura camerei sau la o temperatură medie sub 20˚C.
De asemenea, CNS menționează că la colorarea ouălor este preferabil să utilizăm soluţiile naturale. Sfecla roșie se foloseşte pentru a da o nuanţă de roz pal, coaja de ceapă – pentru portocaliu, spanacul sau urzicile – pentru verde, şofranul – pentru a obţine o nuanţa gălbui-închisă, afinele congelate – pentru mov, ceaiul negru sau cafeaua – pentru maro, boia dulce – pentru cărămiziu, vinul roșu – pentru violet, iar cojile de ceapă roșie – pentru o coloratură cu nuanţă roșie.