Elena Rudoi spune despre sine că este coach și călătoare. În iulie, Elena, își încheie un an de EVS (European Volunteering Service) în Olanda, Olde Vechte Foundation, iar în timpul care i-a rămas vrea să călătorească prin orașele europene pentru a-i face pe tinerii de acolo să se descopere cu ajutorul cardurilor metaforice.
Ce sunt cardurile metaforice?
Ideea de bază a cardurilor spune că noi avem toate resursele interioare pentru a găsi răspuns la orice întrebare, iar imaginile din carduri ne ajută să accesăm mai ușor și mai rapid întrebarea, resursele și răspunsul.
„Cardurile metaforice sunt pasiunea mea. Le-am descoperit cu 2 ani în urmă pe când finisam masterul la USM. Rodica Pascari mi le-a povestit frumos și m-a inspirat să continui cu ele. Cardurile metaforice sunt utilizate pentru coaching-ul individual și de grup. Unele tehnici au tangențe cu lucrul sistemic (constelații), o descoperire nouă și foarte interesantă pentru mine. Despre lucrul sistemic am aflat pentru prima data de la Cristina Jabinschi și Gabriela Popenco la cursul de formare în NLP, apoi in Olde Vechte am continuat sa învăț mai mult despre asta” ne explică Elena Rudoi.
Cum aceste carduri metaforice vor călători prin orașele europene?
„În iulie îmi închei un an de EVS (European Volunteering Service) în Olanda, Olde Vechte Foundation. Am venit să învăț despre modul lor de a face coaching și cursuri de training. Am început să combin cunoștințele de acasă cu cele de aici, să învăț, să dezvăț unele lucruri. Cultura de aici are și ea un impact asupra modului de lucru în organizație. Oamenii din Olanda mă uimesc până și azi despre cât de direcți în discuție și structurați în lucrul pe care îl fac pot fi. Mă simt o norocoasă să vin dintr-o țară est-europeană și să selectez ce vreau să păstrez pentru mine din cultura și modul lor de a fi.
La sfârșitul proiectului mi-am dat seama cât de mulți prieteni și cunoscuți am în Europa și cât de mult mi-aș dori să-i vizitez. Planificam să călătoresc ultimile 2 luni din EVS-ul meu, pentru că m-au inspirat alți colegi de aici care au făcut la fel. Dar îmi doream să combin cu „ceva”. Acel ceva au fost cardurile. O bună parte din oamenii care mă cunosc ar spune că este evidentă decizia mea. Mie însă mi-a luat timp până să ajung la ea” se confesează Elena.
„În Olde Vechte am avut ocazia sa fac mult coaching în timpul training-urilor și în afara lor. Dar și am avut parte de mult coaching și îndrumare din partea mentorului nostru –Marko. Tot aici am învățat să combin diferite tehnici de lucru, să creez și să experimentez cu idei noi” adaugă Elena.
Proiectul „Metaphorical cards in a backpack”
Elena spune că o sperie mult proiectele serioase, așa că a hotărât să înceapă cu ceva non-formal. „Metaphorical cards in a backpack” îl începe din plăcere și pentru că vrea să cunoască oameni noi, vrea să le povestească despre cât de ușor poate să fie să știm ce vrem și ce ascundem în noi.
„Planific o mică vacanță de 2-3 zile într-un oraș din Europa. Din timp găsesc o locație care să ofere o atmosferă liniștită pentru 2-3 ore și unde să încapă 10-15 persoane. Fac un eveniment pe Facebook. Aici cu siguranță vor fi implicați mulți oameni pe care îi cunosc care sunt deschiși să mă ajute cu găsirea locației potrivite și să împartă ideea cu oamenii pe care îi cunosc. (Tot în Olde Vechte am învățat să primesc suportul celor care sunt deschiși să mi-l ofere pentru că astfel îi invit să facă parte din proiectul meu. Deci o să fim o echipă tare mare)” concretizează tânăra din Moldova.
Elena are deja câteva destinații planificate pentru luna aprilie, cum ar fi data de 20 aprilie de la Bruxelles, unde tânăra îi va inspira pe belgieni, dar și stranierii de acolo.
Mai multe despre proiectul Elenei vedeți pe pagina de Facebook: Metaphorical cards in a backpack