„A spune că sistemul electoral nu trebuie modificat înseamnă că ne complace situația în care suntem și ne place cum funcționează sistemul nostru”, a declarat Alexandru Solcan, decanul Facultății de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative (FRIȘPA), în cadrul dezbaterilor de la Parlament privind votul uninominal.
Directorul de FRIȘPA consideră că, lucrurile trebuie schimbate și reamintește că primii care au sesizat asta a fost tot societatea civilă, încă în anii 2000. El spune însă că ceea ce se propune acum prin introducerea votului uninominal, este o altă extremă. „Sunt o sumedenie de alte variante. S-ar părea că soluția este la mijloc. Care variantă este cea mai bună sigur că nimeni nu va putea răspunde. În lume avem, din țările cât de cât europene apropiate de situația de la noi, avem în Lituania și Ungaria un sistem mixt. Dacă ar fi să recomand, eu aș propune să analizăm sistemul care este în Lituania. Mi se pare unul foarte interesant, unde sunt 141 de deputați: jumătate aleși în circumscripții uninominale, jumătate pe liste de partid”, a spus Solcan.
Solcan a mai adăugat că un astfel de sistem aduce politica în regiuni, deoarece chiar dacă politicienii sunt din centru, oricum grijile și problemele cetățenilor se regăsesc în centru.
„Pentru a responsabiliza partidele și a aduce democrația în partide, trebuie de creat un sistem în care partidele să vrea să mențină pe oamenii cei mai buni, dar nu cei mai docili și cei mai ascultători”, a mai adăugat Solcan.