Astăzi, în incinta Centrul de Cultură şi Artă Ginta Latină de la Chișinău, a avut loc ceremonia de premiere a celor 25 licee intrate în concursul Campaniei „Tinerilor Ambasadori Europeni”. Inițiativa a fost realizată de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației.
Scopul Campaniei a fost de a informa tinerii despre valorile europene și a-i mobiliza să se implice activ în soluționarea problemelor comunității lor.
Astfel, pe parcursul perioadei 8 noiembrie – 2 decembrie curent, elevi de la 25 instituții de învățământ preuniversitar, 2 universități, 2 colegii și 2 școli profesional tehnice au putut afla din prima sursă ce înseamnă să fii cetățean european. Cei 6 tineri „ambasadori”, originari din state ale Uniunii Europene şi din Republica Moldova, s-au întâlnit cu elevi și studenți, au discutat despre valorile europene, tradiţii, oportunităţi de studiu, experienţe de voluntariat.
Tot în cadrul programului și-a făcut loc și concursul Best Project Idea, concurs care a demarat în 25 instituții de învățământ preuniversitar din întreaga țară, selectate pe criterii aleatorii, astfel, în concurs fiind antrenați circa 1500 copii, prima etapă de selecție a ideilor de proiect a avut loc la nivelul instituției, iar cele mai inovative 25 proiecte au fost propuse spre premiere. Urmare a evaluării tuturor proiectelor, 5 echipe a căror proiecte au întrunit criteriile de: actualitate, originalitate, impactul în comunitate, creativitate și utilitate au fost premiate adițional.
Preponderent ideile de proiecte se axează pe dezvoltarea socio-culturală a liceelor, precum și de dezvoltare a infrastructurii localității de baștină, de la renovarea bibliotecilor și a sălilor de sport, până la parcare pentru biciclete, galerie foto mobilă și laboratoare de fizică, biologie și chimie.
Prezentă la ceremonie ministrul educației Corina Fusu a menționat că atragerea tinerilor într-un astfel de proiect este cât se poate de oportună, căci ei au șansa de a se descoperi pe sine și de a-și împlini rostul lor de cetățeni ai statului în care s-au născut, în care cresc și se dezvoltă împreună cu familiile lor. „Suntem onorați de faptul că dintre cele 6 state ale Parteneriatului Estic, anume Republica Moldova a fost selectată pentru derularea acestei inițiative”.
Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău Pirkka Tapiola a apreciat că este un proiect impresionant, unde tinerii ambasadori europeni au încercat pe parcursul acestor săptămâni să le vorbească elevilor despre valorile europene. „Uniunea Europeană este prietenul Republicii Moldova care poate oferi suport în vederea dezvoltării. Însă adevărata schimbare trebuie să pornească de la cetățenii acestei țări”.
Această campanie este demarată în contextul proiectului Uniunii Europene „Vecinii UE est”, care pune un accent deosebit pe implicarea tinerilor. Pentru a realiza acest scop, proiectul a lansat în iunie 2016 rețeaua pentru tineri ‘Tinerii Vecini Europeni’ (TVE), axat pe stimularea cooperării și legăturilor durabile între tineri (15-25 ani) și organizațiile tinerilor din țările Parteneriatului Estic și UE.
Campania „Cea mai bună idee de proiect” este parte a campaniei Europa pentru Moldova demarată de către Delegația UE în Republica Moldova prin intermediul proiectului „Vizibilitatea UE și a asistenței UE în Republica Moldova în 2016”.