(foto) „BOON” – un al doilea restaurant cu specific moldovenesc din inima New York-ului

collage1
Foto:Colaj #diez

Newyorkezii au dat de gustul mămăligii, ciorbelor, plăcintelor și sarmalelor „boone” din Basarabia! Astăzi vă vom prezenta afacerea cu restaurante a unei familii de imigranți care şi-a îndeplinit visul american şi a ajuns să facă bucatele celebre pe lângă standurile de hot-doguri şi hamburgeri din metropola americană.

Restaurantul BOON este al patrulea la număr cu specific moldovenesc deschis de diferiți conaționali de-ai noștri pe coasta de est a Statelor Unite. Unul se găsește în orașul Philadelphia, al doilea în apropierea orașului Boston, mai exact în St Newton, Massachusetts, iar un al treilea restaurant – în inima cartierului Brooklyn din New York.

 

1-0

 

În spatele restaurantului BOON se găsește o echipă întreagă, ceea ce face managementul mai ușor, pentru că fiecare persoană are un job specific. Sunt câteva familii implicate în afacere – Radu Panfil, sora lui, Sorina, și soțul acesteia, Ion Dodu, Boris Kaushansky, și un partener finanțator din umbră.

Potrivit Sorinei, care este și sora lui Radu Panfil, cel care a deschis primul restaurant cu specific moldovenesc din New York – „Moldova”, cu localul din Brooklyn sunt precum „mama și fiică”. „Avem foarte foarte multe lucruri în comun, meniu, prețuri, stil. Iar prin ce ne deosebim, cred ca o să arate timpul.”

 

1-1

 

Ideea inițierii unei afaceri în domeniu a pornit de la dorința de a avea un locușor în care se vor simți precum acasă, li s-a mai părut atractiv și din prisma gustului vieții de imigrant. „Un restaurant în care poți să vorbești în limba ta maternă cu încredere și să fii sigur că cineva o să îți răspundă și o să te înțeleagă. E locul unde găsești oameni ce au copilărit pe aceleași dealuri și înțeleg ce înseamnă o horă adevărată. În plus, sperăm să le găsim o ocupație și părinților noștri, pe care îi dorim aproape.”

Restaurantul este localizat în cea mai populată regiune din metropola newyorkeză – Queens, regiune care are peste 2,5 mil. de locuitori. Localul se află mai exact în Sunnyside, zona cu cei mai numeroși emigranți români, coreeni, indieni, sud-americani. „Această zonă e una foarte „hyp” și a înregistrat o creștere de mari proporții în ultimii ani. E situată la doar 20 de minute de Manhattan și e în continuă mișcare. Localul dat e o binecuvântare în sine pentru că a fost „casa” multor români opt ani la rând, fiind cunoscut ca și restaurantul „București”, sub tutelajul mult-stimatului Vasile Badaluta. Fiind un domn cu o inimă mare romanească, el a făcut tot posibilul ca restaurantul să rămână tot românesc. Probabil am fost în locul potrivit la momentul potrivit”, adaugă Sorina.

 

13417555_1732705550276545_7642226188786144039_n

 

Deschiderea oficială a restaurantului a avut loc încă în luna iulie a anului curent. Potrivit managerilor, evenimentul a fost unul mai restrâns și a fost mai mult o petrecere de „mulțumire” pentru cei care au participat la proiect fie cu o vorbă bună, o încurajare, fie financiar. „A fost ceva mic, destinat doar familiei și prietenilor mai apropiați. Am luat-o încetișor cu toate, pentru că vrem să avem suficient timp ca să ne asigurăm că mâncarea și deservirea sunt la cel mai înalt nivel”, ne spune Sorina Panfil.

Proprietarii restaurantului au decis că denumirea localului va fi „BOON” cu doi de „o”, ca să fie corect pronunțat și de cetățenii americani. „Cuvântul „bun” stă la temelia atâtor cuvinte, încât ne-a atras imediat atenția. O zi bună, lume bună, mâncare bună, foarte multe chestii „bune” ne înconjoară. Așa că am făcut un brainstorming, încercând să decidem ce denumire ar fi eventual un fel de joacă, un motiv pentru discuții și întrebări. În limba engleză, „Boon” înseamnă „binecuvântare” sau „ceva trimis de la Dumnezeu”. Echipa noastră se simte cu adevarat binecuvântată să devină un portal pentru românii și moldovenii de pretutindeni. În plus, are un vino încoa, căci multa lume crede că restaurantul nostru ar fi francez sau italian și nu se tem să-i pășească pragul, iar ajunși înăuntru sunt prinși de picturi, de costume și de atmosfera magică.”

 

14215307_10208432188654737_521803686_o

 

Ce ține de amenajare și reconstrucție, proprietarii susțin că nu a fost un drum cu mari provocări, deoarece erau focusați și cunoșteau exact ce atmosferă doreau să fie în local. La acest capitol au fost ajutați de alți doi conaționali: Ion Dodu, care a muncit mână în mână cu arhitectul Stanislav Munteanu, stabilit în Canada. După ce designul 3D a fost efectuat, lucrările de reconstrucție au fost finisate în mai puțin de două luni. „Proiectul a durat cam două luni și jumătate, un timp record pentru un proiect de așa proporții, dar rămân încă multe idei care vor să ia o formă reală, la care lucrăm din greu.”

 

collage3

 

Chiar dacă au fugit din Moldova de birocrație, au dat peste ocean de cea din SUA. Din punct de vedere administrativ, au fost foarte multe elemente și foarte mulți pași pe care au fost nevoiți să-i facă ca să-și poată deschide ușile pentru publicul larg. „Desigur că expertiza lui Radu Panfil în acest domeniu a făcut ca procesul să se scurteze de cel puțin câteva ori. El știa exact ce autorizație trebuie făcută prima, ce permis trebuie obținut pentru a putea opera fără probleme, care certificate sunt necesare (pentru hotă, pentru ulei, pentru manager, pentru departamentul pompieri, pentru departamentul sanitar etc).

 

collage2

 

Cei care vor păși pragul restaurantului „BOON” vor găsi în meniul restaurantului un amestec între bucătăria tradițională românească, cu precădere din zona Moldovei, și cea modernă. Mămăliguța evident că nu putea lipsi din meniu, precum și ciorba de burtă sau zeama, ceafa de porc sau micii. De asemenea, aici vă veți putea delecta cu aperitive care pot satisface cele mai sofisticate guri, salata Tuna tartare „Împărătească”, salata cu creveți „Dunărea”, salata din limbă „Mănăstirea”, platoul asortat „Darurile Moldovei”, peștele afumat, pârjoalele „Tiraspol”, frigăruii „Carpați”, prunele uscate umplute cu nuci.

Pentru o masă precum la mama acasă, clienții restaurantului vor scoate 12 dolari pentru un lunch meniu. „Prețurile noastre sunt cu adevărat accesibile pentru toată lumea. Vrem să avem „casa” plină mereu. Sărmăluțele sunt 8$, micii 9$, iepurașul 15$.”

 

collage

 

Ce ține de bucătarii restaurantului, aici proprietarii au mers pe un mix de naționalități. La „BOON” se regăsesc atât moldoveni, români, georgieni, cât și spanioli.

Iar la capitolul naționalitatea chelnerilor, tinerii ne-au răspuns că, la general, nu au restricții. „Nu discriminăm sub nicio formă, dar dacă cunoști limba română, asta e un adevărat atu. 70% din oamenii ce ne pășesc pragul sunt vorbitori de română, așa că, de obicei, începem toată discuția cu „Bună ziua. Bine ați venit (revenit) la BOON”.”

 

14875870_10208928413020036_1395549779_o

 

Localul este amenajat cu elemente tradiționale moldovenești, iar Alexei Luca, tânărul din Costești care a pictat stațiile de autobuz de acolo, a pus pensula lui magică și pe mulți pereți ai restaurantului. Aici s-au regăsit și eroii poveștilor Făt Frumos și Ileana Cosânzeana care joacă o nuntă chiar la intrarea în restaurant, iar elementele populare persistă în foarte multe colțișoare. În zona barului, de exemplu, sunt mai multe forte a broderiilor în cruciuliță, iar pe ușile toaletelor au fost atârnate niște picturi populare inedite. În prezent localul are 100 de locuri, dar capacitatea restaurantului ar fi pentru aproximativ 200 de persoane.

 

collage4

 

Chiar dacă restaurantul nu este singurul local autentic moldovenesc din zonă, proprietarii și-au propus ca acesta să servească drept un loc în care se vor aduna conaționalii noștri stabiliți pe coasta de nord-est a Americii. În luna septembrie, localul a fost gazda unui concert susținut de către Adrian Sina de la Akcent, eveniment unde biletele au fost sold out într-un timp record.

Totodată, proprietarii speră ca misiunile diplomatice moldovenești și cele românești să apeleze la ei pentru organizarea diferitelor evenimente.

 

14697356_10208789974199152_1998164992_o

 

La plasmele instalate în restaurant rulează mereu imagini cu Moldova și România, iar uniforma ospătarilor este una tradițională. „Noi suntem în primul rând cetățeni ai planetei și apoi cetățeni moldo-americani. Așa că e practic datoria noastră să facem cunoscute tradițiile și frumusețea Moldovei. Încercăm cu fiecare ocazie să impresionăm localnicii ce nu cunosc multe despre Moldova sau România”, ne mărturisește Sofia.

„Clienții americani sunt foarte receptivi la tot ceea ce este diferit. Le place ce e autentic, iar dacă poți să redai atmosfera rustică a Moldovioarei frumoase, ospitaliere si interesante, ai șanse mari să îți faci prieteni pe o viață. Americanii sunt primii care o să scrie un review sau o să recomande prietenilor ceva ce nu au mai încercat.”

 

1

 

Pentru viitor, cei de la BOON își doresc să aibă în interiorul restaurantului o vitrină în care ar vinde clienților și celor cu dor mare de casă, dar care nu au posibilitatea să ajungă în Moldova, lucruri tradiționale, lucrate manual: cercei, ii, semne de carte etc. „Ne mai gândim să facem brunchuri pentru părinți cât copiii sunt la școala de duminică tot la noi. Sperăm să găsim și timp și finanțe pentru a realiza acest proiect frumos. Sperăm să avem multe spectacole și concerte aici și să fim un hot spot pentru movie industry. Am avut deja două filmări la restaurant: una pentru lucrarea de diplomă la NY Film Academy , iar alta – un episod pilot pentru Disney Jr. Channel. Anterior am mai fost vizitați de CBS, care căutau o locație pentru serialul „Blue Bloods”.”

 

collage0

 

Pagina de Facebook Boon by Moldova Restaurant
4345 40th Street
Sunnyside, Queens

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente