De câte ori trebuie să-ți speli mâinile? Care sunt recomandările specialiștilor de „Handwashing day”

3
Foto:images.gawker.com

Ziua Mondială a spălatului pe mâini este marcată anual pe 15 octombrie și este dedicată creșterii gradului de conștientizare și de înțelegere cu privire la importanța spălatului pe mâini cu săpun, ca un mod simplu şi eficient pentru a preveni bolile transmisibile și a salva vieți.

Ziua Mondială a spălatului pe mâini este promovată și susținută de Parteneriatul Global Public-Privat pentru spălarea mâinilor (The Global Public-Private Partnership for Handwashing – PPPHW), care este o coaliție internațională de părți interesate (organizații naționale și internaționale), ce lucrează în mod explicit pentru promovarea spălării mâinilor cu săpun pe o scară largă și recunoașterea igienei ca pilon al dezvoltării internaționale a sănătății publice. Pentru prima dată, Ziua Mondială a spălatului pe mâini a fost marcată în 2008, anul care a fost declarat de Organizaţia Națiunilor Unite – Anul Internațional al Stării de Salubrizare, când peste 120 de milioane de copii din întreaga lume și-au spălat mâinile cu săpun în mai mult de 70 de țări.

Photo Credit: pad2.whstatic.com
Photo Credit: pad2.whstatic.com

Ziua Mondială a spălatului pe mâini este adresată în special copiilor, avându-se în vedere bolile de care suferă aceștia – cele diareice și respiratorii. În fiecare an, la nivel mondial, sunt consemnate peste 1,7 miliarde de cazuri de diaree la copii, iar circa 760.000 de copii mor înainte de a împlini vârsta de cinci ani, din cauza diareii și a pneumoniei. Simplul act de spălare al mâinilor cu săpun poate reduce riscul acestor boli cu până la 47%, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

În acest an, Ziua Mondială a spălatului pe mâini este promovată prin genericul „Faceți un obicei pentru spălarea mâinilor!”.

Obiectivele principale ale acestui eveniment sunt:

– încurajarea și sprijinirea unei culturi globale și locale a spălatului pe mâini cu săpun;

– creșterea gradului de conștientizare cu privire la beneficiile spălatului pe mâini cu săpun.

Mesajele principale pentru Ziua Mondială a spălatului pe mâini sunt:

# Spălarea mâinilor cu săpun este ușor de realizat!
# Spălarea mâinilor cu săpun este eficientă!
# Spălarea mâinilor cu săpun este accesibilă!

În Republica Moldova, conform Studiului calității apei potabile, sanitaţiei şi practicilor de igienă în instituţiile preşcolare, majoritatea copiilor se spală pe mâini, în instituțiile preșcolare, mai mult de 3 ori pe zi. În sectorul rural, în grupele de creșă – 0,3% dintre copii se spală pe mâini numai o dată, 0,8% de 2 ori și 6,9% nu mai mult de trei ori. În sectorul urban, acest indice este cu mult mai favorabil, practic toți copiii se spală pe mâini mai mult de trei ori pe zi. În grupele de grădiniță, de asemenea situația este mai precară în sectorul rural, unde 1,6% dintre copii se spală pe mâini mai puțin de trei ori pe zi, iar 4,2% – numai de trei ori pe zi.

Photo Credit: tesco-baby.com
Photo Credit: tesco-baby.com

Specialiştii în sănătate publică recomandă spălatul obligatoriu pe mâini în următoarele situaţii:

# După utilizarea toaletei.
# Înainte de prepararea bucatelor şi înainte de orice masă.
# După ce ați avut ocupaţii pe afară (joacă, grădinărit, plimbarea câinelui etc.).
# Când îngrijim de un copil mic.
# După schimbarea scutecelor la un copil.
# După utilizarea transportului public.
# După contactul cu animalele de companie.
# După vizitarea unui bolnav.
# După manipularea gunoiului.
# După ce ați stat alături de o persoană care a tuşit, a strănutat sau şi-a suflat nasul.
# După utilizarea tastaturii, a telefonului mobil sau a altor dispozitive și accesorii electronice;
# Ori de câte ori mâinile sunt murdare.
Anual, de Ziua Mondială a Spălatului pe mâini, peste 200 de milioane de persoane sunt implicate în acțiuni pentru informarea cu privire la necesitatea spălării mâinilor, susținute de instituții guvernamentale și internaționale, organizații ale societăților civile, ONG-uri, companii private sau persoane fizice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente