Noul șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a ținut azi, 16 octombrie, prima conferință oficială în noul său rol.
Republica Moldova este un lider în Parteneriatul Estic, acest lucru, însă, nu înseamnă nu avem de lucru la capitolul reformelor. Despre acest lucru a menţionat şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.
„Moldova a făcut un lucru extrem de considerabil, cu siguranţă este un lider în Parteneriatul Estic. Aşteptăm cu nerăbdare să parafăm Acordul de Asociere şi Acordul privind schimbul comercial la summitul de la Vilnius. Urmează să fie făcută această semnare în cadrul mandatului actual al Comisiei Europene”, a declarat şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.
Totodată, Pirkka Tapiola a menţionat că, totuşi, mai avem de lucru. Iar principalele acţiuni care trebuiesc întreprinse sunt implementarea până la capăt a reformei în justiţie, dar şi lupta împotriva corupţiei.
Ambasadorul a precizat că moldovenii vor avea nevoie și în continuare de o viză națională de lungă ședere sau un permis de ședere dacă vor dori să rămână pe teritoriul unui stat Schengen pentru o perioadă mai mare de 90 de zile.
„Noi vorbim de liberalizarea regimului de vize pentru șederi de scurtă durată. În acest caz va exista o monitorizare care nu va permite să fie depășită această limită. Atunci când cetățeanul moldovean va ajunge într-o țară a UE va fi inclus în baza de date și, respectiv, atunci când va părăsi țara se va calcula dacă nu a fost depășit termenul de ședere permis, fie acesta de 90 de zile. Este ceva normal într-o situație de tranziție. Noi doar nu vorbim despre Republica Moldova să intre în zona Schengen, unde în anumite țări este permisă stabilirea pe termen lung. Dar, obținerea regimului liberalizat de vize este un important și major pas înainte – cetățenii moldoveni vor avea posibilitatea să călătorească fără vize în țările UE”, a subliniat Pirkka Tapiola.
În context, oficialul european a evitat să ofere o dată concretă pentru abolirea regimului de vize dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. „Pot să vă spun că autoritățile moldovenești, Guvernul, au făcut tot ce le-a stat în puteri pentru a îndeplini condiționalitățile impuse de UE. Moldova este pe calea cea bună”, a mai spus Tapiola.
Din noiembrie 2009 până în 2014 funcția de Şef al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău a fost exercitată de Dirk Schuebel.