O bună parte din satele noastre, foste moșii boierești, mai păstrează și astăzi conacele nobililor. Unele au fost transformate în muzee, spitale sau școli, iar altele sunt uitate. Vestea bună este legată de speranță: atunci când vor fi restaurate, aceste monumente istorice vor prezenta capitole vii ale istoriei și atracții turistice veritabile.
Dondușeni. Conacul Pommer din Țaul
Conacul din Țaul este parte a celui mai mare parc național din Republica Moldova. Construcția a fost ridicată la indicația lui Andrei Pommer, un nobil din Sankt Petersburg căsătorit cu o moldoveancă. Bazele conacului au fost puse la începutul sec. XX, iar proiectul edificiului și al celorlalte componente ale complexului aristocratic a fost semnat de către arhitectul-peisagist Ipolit Vladislavschi-Padalko.
Casa boierească este construită în stilul gotic al arhitecturii eclectice, iar cele două nivele sunt ridicate din cărămidă și piatră. Acum un veac conacul era aprovizionat cu apă și era iluminat.
Lipcani. Conacul Rosetti-Roznovan
Construcţia edificiului a început în anii ’20 ai sec. XIX, în timpul vieţii contesei Ecaterina Rosetti-Rozovan (1785-1870), descendentă Ghica. Clădirea conacului a fost înălţată alături de Biserica „Sf. Ecaterina”. Cu părere de rău, biserica nu s-a păstrat până în zilele noastre. După moartea contesei, conacul a fost transmis nepoatei sale, Ecaterina K. von Ditman (1845-1923), descendentă din familia baroanei Rosen. În timpul acesteia au fost ridicate o anexă cu două etaje şi turnul de apă (1884). Conacul este unul dintre primele realizate în stilul arhitectural clasicist, apărute în Basarabia anilor 1830. A fost reconstruit în anul 1870 şi la mijlocul anilor ’50 ai secolului XX, ultima dată pentru a fi transformat în spital.
Boierii Rosetti-Roznovanu au fost celebri în epocă pentru bogăţia lor. Una din proprietăţile familiei boiereşti, care datează din 1832, adăposteşte în prezent sediul Primăriei Iaşi.
Glodeni. Conacul Leondari-Buznea din Ciuciulea
Palatul moșierilor Gheorghe Leondari și al cumnatului său Mihail Buznea este o podoabă locală a arhitecturii clasiciste. A fost construit în 1830. Pereții groși din piatră şi cărămidă, acoperiți cu tencuială din lână de oi, nisip și var, au făcut ca această clădire să reziste până în ziua de astăzi. În prima parte a secolului XX conacul boieresc a trecut printr-o reparație capitală, proiectului inițial fiindu-i adăugat și un balcon în stil modern.
După cel de al doilea război mondial conacul a fost transformat pentru câteva decenii în şcoală profesională. Interiorul reședinței nobiliare a rămas într-o bună măsură la fel ca pe timpuri, s-au păstrat scările de lemn, decorul cu elemente floristice de pe tavan, dar și sobele din teracotă.
Edineț. Conacul Cantacuzino din Poiana
În poiana pădurii de stejari a Hincăuțiului a fost zidit conacul dinastiei Cantacuzino. Aleea centrală ducea spre edificiul aristocratic. Edificiul principal construit în stil neogotic a fost decorat cu elemente specifice Occidentului. Acum un secol, conacul Cantacuzino a fost cumpărat de un nobil german, iar după naționalizarea sa reședința boierească a fost transformată mai întâi în orfelinat, apoi în azil de bătrâni și sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză.
Căminul din interior dar și câteva elemente de decor sunt semne ale faptului că această clădire a avut un trecut frumos.
Hâncești. Conacul Manuc Bei din Hâncești
De la dinastia de nobili armeni a dragomanului Emanuel Mârzaian au rămas câteva clădiri ce amintesc de bogăția acestei familii. Castelul de vânătoare și reședința lui Manuc Bei sunt adevărate comori arhitecturale ce necesită restaurare și conservare. Și dacă acel castel de vânătoare, unde se află astăzi muzeul din Hâncești, s-a păstrat într-o stare relativ bună, atunci conacul necesită intervenții urgente.
Se zice că toate edificiile dinastiei sunt unite printr-un tunel subteran care continuă pe sub o bună parte a orașului. Conacul familiei Mârzaian, ca și alte edificii din preajmă, construite în secolul XIX, erau cândva faima Hânceștiului și pot recăpăta reputația de cândva.
Sursă text: ȘtiriPozitive.eu