Raioanele Călărași și Strășeni au o nouă sursă de alimentare cu apă potabilă

calarasi4
Foto:Fotografie-simbol Publika.md

Peste 170.000 de mii de persoane, locuitori ai raioanelor Strășeni și Călărași, vor fi asigurați cu apă potabilă și sisteme de canalizare, în urma extinderii apeductului Chișinău-Strășeni-Călărași.

În data de 23 iunie 2016 Comitetul de Supraveghere a proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” a aprobat decizia finală de selectare a sursei de apă pentru alimentarea regiunii vizate. Proiectul în valoare de 16,5 milioane de euro  sub formă de grant va fi finanțat de către Guvernul Federal German. Implementarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Investițional va fi asigurată de către  Ministerul Mediului al Republicii Moldova și Banca de Dezvoltare KfW.

Sergiu Guțu, șeful Oficiului KfW la Chișinău: „Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” are o importanță strategică pentru Republica Moldova. Prin implementarea acestuia, Guvernul German  contribuie la realizarea obiectivelor Strategiei de alimentare cu apă si sanitație pentru anii 2014-2028 a Republicii Moldova și susține atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila ONU cu privire la apa potabilă și sanitație. Oferind  accesul la apă potabilă sigură și sanitație, Guvernul  German contribuie la îmbunătățirea sănătății și creșterea calității vieții cetățenilor Republicii Moldova.”

calarasi1

În prezent, doar aproximativ 60% din populația urbană și circa 40% din populația rurală din Republica Moldova au acces la apă potabilă, iar sisteme de canalizare există doar în localitățile mari. Alimentarea cu apă potabilă a localităților din centrul Moldovei se bazează în general pe resursele de apă subterană, deficitare din punct de vedere calitativ și cantitativ. Resursele de apă subterană din raioanele Strășeni (aproximativ 90.000 de locuitori) și Călărași (aproximativ 80.000 de locuitori) sunt afectate de poluanți, iar stratul acvifer din raionul Strășeni este pe cale de a fi epuizat.

În cadrul ședinței, Comitetul de Supraveghere a proiectului a analizat opțiunile de aprovizionare cu apă potabilă a celor 2 raioane vizate:

#. Opțiunea 1: Apă tratată de stația de tratare a SA„Apă-Canal Chișinău” (sursa – râul Nistru), cu două variante de traseu.

#. Opțiunea 2: Apă tratată de stația de tratare din Nisporeni (sursa râul Prut).

#. Opțiunea 3: Apă tratată de stația de captare/tratare Micăuți (sursa – ape subterane).

Conform recomandărilor experților, membrilor comitetului și reprezentanților autorităților publice, cea mai fezabilă opțiune din punct de vedere tehnic și financiar, care ar asigura o dezvoltare durabilă pe termen lung și cu un potențial minim de risc, a fost considerată Opțiunea 1.

calarasi2

După aprobarea sursei de apă potabilă, proiectul va continua cu semnarea Memorandumului de Ințelegere între părțile implicate – Ministerul Mediului, Consiliul Raional Strășeni și Consiliul Raional Călărași, primăriile orașelor Chișinau, Strășeni și Călărași. Acesta va include planul de implementare, lista de priorități investiționale și lista localităților care vor fi conectate la apeductul Chișinău-Strășeni-Călărași în cadrul primei faze a proiectului. Urmează prezentarea raportului final al studiului de fezabilitate (în decembrie 2016) și obținerea aprobărilor necesare pentru implementarea proiectului, după care vor demara lucrările de construcție (2018-2019).

Despre KfW

KfW este banca de dezvoltare a Guvernului Federal German, lider al sectorului bancar german și una dintre cele mai mari bănci din Europa, orientată atât spre susținerea economiei naționale, cât și spre dezvoltarea statelor în tranziție. KfW deține 70 de reprezentanțe și oficii în întreaga lume. În Moldova este prezentă din 1999, în special pe segmentul infrastructurii sociale și promovării întreprinderilor mici și mijlocii prin intermediul sectorului financiar din Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente