(foto) Cum acționați în caz de inundații. Vezi ce sfaturi îți propune ghidul situațiilor excepționale

1

Inundațiile – sunt dezastre naturale foarte frecvente, acestea pot avea un caracter local, se pot produce în sate separate cu așezări mici, însă pot fi și proporții mari, cuprinzând întregi bazine hidrografice și o mulțime de localități. Astfel, înțelegerea caracteristicilor de bază ale inundațiilor și învățarea practicilor adecvate de securitate pot fi cheia supraviețuirii unei asemenea situații.

Durata de inundare depinde de cazuri specifice. Inundațiile în zonele joase evoluează lent, în decurs de câteva zile, spre deosebire de inundații neașteptate care evoluează rapid, uneori fără semne vizibile. Asemenea inundații formează o undă de viitură periculoasă și dezastruoasă, care aduce noroi, pietre, crengi și gunoi.

Cum vă puteți proteja de inundații în zonele cu risc ridicat

2
# În perioada când nu sunt inundații manifestați un comportament responsabil: nu aruncați gunoiul și deșeurile în râuri, pâraie și canale.
# Dacă deșeurile au ajuns deja în albia râurilor, anunțați despre acest fapt autorităților și serviciilor comunale corespunzătoare.
# În orașe, unde ploile abundente sporesc scurgerile de suprafață, nu aruncați gunoiul în canalele de scurgere și nu astupați prețurile de drenaj.
# Dacă este posibil, pregătiți saci cu nisip, care în caz de inundații se pot pune la intrare pentru a acoperi toate găurile, prin care apa poate nimeri în casă.
# Nu blocați sistemele de scurgere pentru acumularea apei în timpul verii.

 

 

 

 

Inundațiile apar atunci, când nivelul apei de râu se ridică astfel, încât acest fapt provoacă ieșirea la suprafață a apelor subterane sau trecerea apei peste baraj, iar dacă fluxul apei este foarte mare, barajul se poate sparge. Inundațiile pot apărea în rezultatul distrugerii barajelor, în acest caz fluxul puternic de apă este asemenea unei inundații neașteptate, dar într-o proporție mult mai largă și dezastruoasă.

3

# Luați lucrurile necesare( actele, lucrurile de valoare, hainele călduroase, cizme, o sticlă cu apă potabilă, lanternă) și, dacă este posibil, părăsiți casa într-un mod organizat.
# Fiți pregătit să acordați ajutor, acționați de comun cu echipele de salvare.
# Dacă locuiți în aval de baraj, întrebați care va fi semnalul de pericol, cât timp va fi necesar pentru a ieși din casă și unde se află zona lipsită de pericol în caz de distrugere a barajului.
# Acționați după situație și urmăriți reportajele mass-media.
# Când închideți casa și deconectați curentul electric nu vă atingeți de aparatele electrice, stând cu picioarele în apă.

3
# Evitați apele curgătoare. Apa curgătoare cu adâncimea de cincisprezece centimetri poate doborâ o persoană la pământ. Dacă sunteți nevoit să vă deplasați prin apă , alegeți
locurile unde aceasta nu este în mișcare. Folosiți un baston pentru a verifica adâncimea apei și duritatea solului.
# Nu vă deplasați cu mașina în zonele inundate. Dacă în jurul automobilului dvs. se vor ridica apele din inundații, ieșiți din vehicul și, dacă nu este
periculos, deplasați-vă către un loc mai ridicat.
# Nu traversați râurile sau pâraiele pe jos sau cu automobilul.
# Evacuați animalele domestice, iar dacă este posibil, luați-le din clădirile în care acestea se află.
# Fiți pregătit pentru a părăsi casa în caz de necesitate pregătiți un rucsac sau o geantă cu actele personale și lucrurile necesare (lanternă, fluier, impermeabil, haine călduroase, cizme – de dorit din cauciuc, o sticlă cu apă
potabilă, radio și baterii de rezervă, baston, funii, etc.)

Cum acționați după inundații?

4

# Ascultați mesajele privind alimentarea cu apă și siguranța apei potabile.
# Evitați apele provenite din inundații – acestea pot fi poluate cu gunoi, ulei, benzină și scurgeri din canalizare. De asemenea, apa poate fi încărcată electric din firele de cabluri electrice subterane.
#  Evitați apele curgătoare.
#  Fiți atenți la zonele unde apele din inundații s-au retras; drumurile pot fi deteriorate și prezenta pericol.
# Reveniți acasă numai cînd autoritățile competente vor indica faptul ca acest lucru este sigur. Î
# Nu utilizați aparatele electrice, pînă cînd nu le verificați.
# Curățați și dezinfectați toate suprafețele

# Stați departe de orice clădire dacă aceasta este înconjurată de apele inundațiilor.
# Fiți atenți atunci cînd intrați în casă, pot exista deteriorări ascunse.
# Reparați cît mai curînd posibil sistemele de fose și alte sisteme de canalizare. Sistemele de canalizare distruse prezintă riscuri majore pentru sănătate.
# Curățați și dezinfectați orice a fost udat de apele inundațiilor. Nămolul rămas după inundații poate conține resturi din canale si substanțe chimice.
# Dacă ați văzut animale moarte, contactați serviciul sanitaroepidemiologic și serviciul de medicină veterinară

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente