(foto) Cine sunt laureații Concursului Internațional de Canto Academic „Alexei Stârcea”

bojonca
Foto:Dumitru Bojonca/ Facebook

Concursul Internațional de Canto Academic „Alexei Stârcea” s-a desfășurat la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Ministerul Culturii din R. Moldova și Uniunea Muzicienilor din Moldova.

La concurs au fost admiși tineri cu vârsta între 18-35 de ani, cu studii muzicale din Republica Moldova, Ucraina, România.

Cum se pregătesc tinerii pentru un asemenea concurs?

„Înainte de concurs se tace, nu se mănâncă gras, pipărat, sărat, nu e admisibil un efort fizic solicitant și, în general, este bine de evitat temele de discuție ce ar putea provoca griji, suferințe, bătăi de cap și altele. E bine de lăsat grijile după concurs. Neapărat trebuie să avem un regim de somn sănătos și liniștit, cu câteva zile sau, cel puțin, cu o zi înainte de concurs, să ne concentrăm deja la contextul și mesajul creațiilor ce vor fi interpretate, în dependență de temperament”, spune LILIANA ISTRATII, studenta Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice, care a luat Locul II la categoria vocii feminine.

Photo Credit: Lily Istratii/ Facebook
Photo Credit: Lily Istratii/ Facebook

„Este necesar să dormim cât mai mult. Înainte de a intra pe scenă, încerc să mă gândesc la altceva, ca să nu am prea mari emoții”, spune VEACESLAV TIMOFTI, studentul Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice și membrul trupei ”Brio Sonores”, care a luat Locul II la categoria vocii masculine.

Photo Credit: Timofti Veaceslav/ Facebook
Photo Credit: Timofti Veaceslav/ Facebook

„Într-un concurs e bine să ai o programă bine stabilită și lucrată bine în clasă. În rest, trebuie să ai un regim vocal mai lejer decât de obicei. Cât despre odihnă și alimentație, trebuie și în afara concursurilor de alimentat și de dormit bine”, adaugă DUMITRU MÎȚU, studentul Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice și membrul trupei ”Brio Sonores”, care a luat Locul I la categoria vocii masculine.

Photo Credit: Dumitru Mitu/ Facebook
Photo Credit: Dumitru Mitu/ Facebook

„Fiecare vocalist în pregătirile pentru concurs are tendința de a repeta la nesfârșit programul, însă este bine ca o zi înainte de concurs, să nu cânte deloc, să lase vocea să se odihnească. Ca să sune vocea bine, vocalistul trebuie să fie odihnit, adică trebuie să doarmă bine, să mănânce bine ca să aibă putere, însă trebuie să fie atent ce mănâncă, să evite produsele care irită mucoasa bucală și măresc aciditatea, de exemplu: sărat, piperat și altele.

Să se trezească cu minim 3 ore înainte de cântat. Corzile vocale au nevoie de aproximativ 3 ore ca să se „trezească”. Și înainte de a ieși pe scenă, vocea trebuie să fie încălzită”, ne povestește DUMITRU BOJONCA, studentul Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice care a luat Locul III la categoria vocii masculine.

Photo Credit: Dumitru Bojonca/ Facebook
Photo Credit: Dumitru Bojonca/ Facebook

Locul I la categoria vocii feminine a fost luat de către masteranda Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice, ANA CERNICOVA, laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale.

Photo Credit: Ana Cernicova/ Facebook
Photo Credit: Ana Cernicova/ Facebook

Locul III la categoria vocii feminine a fost luat de către studentele Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice, ANASTASIA GHIMBOVSCAIA și VERA KIRNEVA.

Photo Credit: Kirneva Vera/ Facebook
Photo Credit: Kirneva Vera/ Facebook
Photo Credit: Anastasia Troshinscaya/ Facebook
Photo Credit: Anastasia Troshinscaya/ Facebook

Înmânarea Premiilor și Gala Laureaților din cadrul Concursului a avut loc la 18 mai, unde tinerii au primit premii în valoare de 10 000 lei pentru Locul I, 7 000 lei pentru Locul II, 5 000 lei pentru Locul III și premii speciale în valoare de 2 000 lei.

Photo Credit: Leanka Guțu/ Facebook
Photo Credit: Leanka Guțu/ Facebook

Mai multe despre concurs vedeți pe edcult.eu

Text de Tatiana Besliu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente