Top 10 cărți pe care să le iei cu tine în vacanța din acest an

13102514_1025673690852760_2081460050_n
Foto:Instagram / @readsleepfangirl

Un drum lung, începutul unei vacanțe sau o scurtă excursie de weekend sunt ocazii perfecte pentru o nouă lectura. Și e drept că orice carte este potrivită pentru orice ocazie, însă unele par scrise pentru vacanță, sau chiar descriu o vacanță. Iată o selecție realizată de ce de la Wall-Street.ro cu 10 astfel de cărți care te poartă și mai departe de casă atunci când ești deja plecat.

1. Wish You Were Here, de Travis Elborough

Carti vacanta

Îmbinând fapte reale cu abordări personale, Wish You Were Here aruncă o privire plină de farmec către coastele Marii Britanii ca destinații de vacanță. Elborough găsește ce e mai picant într-o astfel de experiență: restaurante ce amintesc de pirați, investigații despre imigranți, spectrul lui Alistar Crowley și, nu în ultimul rând, sex sub docuri. Wish You Were Here te convinge că Marea Britanie mai are de oferit și altceva în afară de orașe cosmopolite.

2. Vânătorii de zmeie, de Khaled Hosseini

Schimbarea radicală prin care a trecut Afganistanul în secolul trecut, trecând de la o societate pacifistă și emancipată la un dezolant teatru de război sovietic, a coincis cu ascensiunea talibanilor în această țară. Pe acest fundal istoric este proiectată povestea lui Amir, un puști a cărui viață este marcată de prietenia sa cu fiul servitorilor familiei sale, Hassan, o relație complexă care face și saltul peste generații.

3. Like Water For Chocolate, de Laura Esquivel

Bestseller în Mexic timp de doi ani, cartea combină povestea de dragoste cu drama și cu rețetele culinare în acest portret al unei familii cel puțin bizare, compusă numai din femei. Cu interdicții sociale și pasiuni aprinse, romanul Like Water For Chocolate poartă aerul exotic al Americii Latine.

4. Riders, de Jilly Cooper

În înalta societate, unde sportul rege este echitația, rivalitatea dintre doi bărbați se manifestă atât în călărie cât și în relațiile amoroase. Amuzant, dinamic și erotic, romanul Raiders este un bun exemplu de bonkbuster.

5. The Beach, de Alex Garland

Ecranizari celebre

Urmărind ideea că paradisul terestru are mereu și o parte întunecată, The Beach este povestea unei comunități de tineri aventurieri care, prin anii ’90, descoperă o insula idilica în zona Tailandei. Farmecul vieții de backpacker este perfect conturat aici, deși s-ar putea ca după ce citești The Beach să înțelegi mai ușor de ce paradisul, dacă exista cu adevarat, nu se află pe Pământ.

6. The Sun Also Rises, de Ernest Hemingway

Romanul lui Hemingway din 1926 surprinde indolența și excesele bahice ale expaților americani și englezi din Parisul interbelic. Jake și Lady Brett Ashley se îndreaptă apoi spre Spania, unde iau parte la cea mai autentica fiesta. Grație scriiturii dense a lui Hemingway, The Sun Also Rises redă admirabil atmosfera de aventură și petrecere continua care, în mare măsură, definește o vacanță.

7. A Good Man în Africa, de William Boyd

Antipaticul Morgan Leafy este un britanic ce lucrează în Kinjanja, o țară fictivă localizată în Africa. Profund egoist, corupt ți misogin, Morgan se dovedește a fi un personaj foarte ofertant pentru registul comic. Prăbușirea lui este reconfortanta pentru cititor și face lectura romanului cât se poate de plăcută.

8. Circul nopții, de Erin Morgenstern

Le Cirque des Rêves este un circ ambulant din Anglia victoriană care ține spectacolele numai noaptea. Sub cortul alb cu negru se întâmplă lucruri cu adevărat fantastice, iar Celia și Marco, doi magicieni rivali, joaca în arena roluri pe care le înțeleg doar pe jumătate. Înainte de a distinge toate forțele implicate în aceasta bătălie, protagoniștii complică lucrurile cazând în capcana atracției dintre ei. Romanul Circul nopții este bestseller New York Times, nominalizat la Guardian First Book Award în 2011 și distins cu multe alte premii.

9. The Wind-Up Bird Chronicle, de Haruki Murakami

Carti recomandate

Toru Okada își pierde slujba, pisica și soția. Cautând-o pe cea din urmă, el ajunge sa întâlnească o adevărată menajerie de personaje în cele mai improbabile situații. Romanul The Wind-Up Chronicle, recomandat de The Times, este un lanț de evenimente bizare care te vor ține conectat la lectura și te vor face să vrei să vizitezi cât mai curând Japonia.

10. Jocurile foamei, de Suzanne Collins

Devenită celebră în urma ecranizării, trilogia Jocurile Foamei prezintă un viitor sumbru, în care democrația a eșuat. Katniss Everdeen este eroina de la care pornește revolta împotriva unui sistem opresiv și aparent atotputernic. O lectură plină de satisfacții, ușor de urmărit, în care oamenii descoperă încă o dată că libertatea cere sacrificii. Ca de obicei, cartea e mai bună decât filmul.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente