Alimentația copiilor din instituțiile școlare și preșcolare nu corespunde normelor de consum, iar unele produse din carne procesată dăunează grav sănătății acestora. Astăzi, la Ministerul Sănătății a avut loc o conferință de presă, în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele probelor de laborator efectuate de specialiștii din sănătatea publică. În context, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a semnat un ordin prin care interzice consumul de produselor din carne, care conțin adaos de aditivi alimentari, în instituțiile de învățământ general.
„Noi nu putem să lăsăm ca lucrurile să degenereze în acest mod. Meniurile din grădinițe și școli sunt învechite și conțin fișe tehnologice cu produse din carne procesată, făinoase, zahăr în exces. Produsele din carne procesată, care conțin adaos de aditivi alimentari, trebuie să le excludem definitiv din instituțiile preșcolare și școlare”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.
Rezultatele probelor de laborator prelevate de Specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică și Centrului de Sănătate Publică mun. Chișinău au demonstrat că unele produse din carne procesată nu corespund parametrilor fizico-chimici şi cei ai aditivilor alimentari.
„În cazul în care pe etichetă era indicat „crenvurști pentru copii” și era stabilit ”lipsă de fosfați”, adică fără acest aditiv alimentar, spre marele nostru regret au fost totuși depistate concentrații mari de fosfați”, a specificat directorul Centrului Național de Sănătate Publică, Iurie Pînzaru.
Experții în sănătate publică au constatat că elevii și copiii din instituțiile de învățământ preșcolare n-au primit conform normelor naturale 21,3% carne, 39,0% peşte, 37,7% ouă, 31,6% lapte. Totodată, retrospectiva ultimelor 5 ani demonstrează faptul că sănătatea copiilor devine tot mai precară. Bolile aparatului digestiv ocupă printre primele locuri în structura morbidității generale.
„Practic fiecare al doilea copil suferă fie de obezitate, fie de malnutriție. Iar aceste carențe lasă amprente în dezvoltarea fizică, mentală și emoțională a copilului atâta cum, cât și în timp. Avem un număr mare de pacienți cu accidente cardiovasculare, accidente cardio-cerebrale, cu diabet zaharat, probleme oncologice și risc sporit pentru cancer. Deci, investițiile pe care le inițiem în perioada copilăriei, vor da rezultate pe parcurs”, a menționat Neli Revenco, directorul Departamentului de Pediatrie din cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu”.
În contextul celor depistate și al multiplelor solicitări venite din partea părinților, Ministerul Sănătății a inițiat un grup de lucru, care evaluează alimentația copiilor și ulterior va stabili meniul instituțiilor de învățământ general. Mai mult decât atât, reprezentanții Ministerul Sănătății vor negocia cu producătorii agricoli privind distribuirea fructelor și legumelor proaspete în grădinițele și școlile din toată țara.
În acest mod, reiterăm că sănătatea copiilor rămâne în continuare o prioritate pentru Ministerul Sănătății.