Etapa I a celui de-al XXVIII-lea campionat „Ce? Unde? Când?” a decurs cu întrebări interesante și intrigante. Noi am făcut o selecție și vă punem la încercare inteligența și istețimea. De data aceasta organizatori au fost echipele: SER, WTH, Kakulla, Pokerface.
#1. După plecarea masivă a deputaților din Partidul Comunist, fostul deputat Mark Tkaciuk a afirmat ironic că în acea zi a avut loc un eveniment istoric pentru Partid, deoarece a avut loc trecerea de la X la Y. Peste un minut, scrieți ce a fost înlocuit prin X și Y, știind că primul este și o decorație acordată în URSS, iar al doilea o atracție turistică.
Răspuns: X – Drapelul roșu, Y – Cartierul felinarelor roșii
#2. Surpinzător, conform dexonline.ro, acest termen are semnificația de „om scund și slab”. Surpinzător, în 2016 în Republica Moldova există 948 de persoane cu aşa nume de familie.
Care este acest nume?
Răspuns: Chirtoacă
Comentariu: Originea termenului vine de la cuvântul ce desemnează o prună a cărei dezvoltare a fost oprită de parazitul Exoascus pruni. Repetarea cuvântului „surprinzător” este o aluzie la emisiunea „Surprize, Surprize!”.
Autor: Maxim Cumpanici
#3. În întrebare sunt înlocuiri.
Jucătorul de fotbal american Reggie White a fost supranumit „Regele Siciliei”, în mare parte datorită jocului prestat şi poziţiei pe care o ocupa pe teren. În Republica Moldova, actualul „Rege al Siciliei” este al 13-lea. Ce a fost înlocuit prin „Regele Siciliei”?
Răspuns: Ministrul Apărării
Comentariu: Reggie White era apărător. Anatol Şalaru, ministrul actual al Apărării, este al 13-lea la număr din istoria statului.
Autor: Sergiu Iacob, SER
#4. Conform unei versiuni, numele acestei capitale ar însemna „așezarea poporului X și poporului Y”. Conform altei versiuni – „cetatea de pe stâncă”. Nu va întrebăm ce am înlocuit prin „poporul X” și „poporul Y”. Numiți „predecesoarea” acestei capitale.
Răspunsul: Argedava (Sargedava)
Comentariu: Numele capitalei geto-dacice – Sarmizegetusa – poate fi interpretat ca „așezarea sarmaților și a geților”. Capitala a fost mutată de Burebista la Sarmizegetusa din Argedava.
#5. Compania Google este renumită prin numeroasele beneficii oferite angajaților săi, cum ar fi şedinţe de yoga, de gimnastică, fitness, cursuri de căţărare, dar şi de masaj. Totul este pe gratis sau la un preț redus semnificativ. Compania le mai oferă angajaților încă o gratuitate, rezultatele căreia au dat naștere termenului „Google 15”, specific multor angajați în primul an de lucru, deși aceștia au acces la facilitățile enumerate mai sus. Scrieți ce semnifică numărul 15?
Răspuns: Greutatea acumulată în plus.
Autor: Sergiu Rodideal
#6. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, jurnaliștii din Lisabona și-au făcut un obicei din a afla cele mai noi știri despre mersul războiului datorită barului hotelului Estoril, un loc unde erau cazați spionii țărilor implicate în război. Riscați peste un minut să ghiciți cu ce cuvânt erau asociate aceste știri în argoul jurnalistic.
Răspuns: Șampanie
Comentariu: În dependență de ce naționalitate cumpăra șampanie, chelnerii știau cine câștigase.
Autor: WTH
#7. Într-o operă, acţiunea căreia are loc pe o planetă imaginară, un băştinaş al acesteia îşi face o tăietură pe piele cu ajutorul unui cuţit. Un alt personaj observă coagularea rapidă a sângelui băştinaşului şi trage concluzia că aceasta reprezintă o adaptare la condiţiile planetei. Dar care era trăsătura principală a acelei planete, care a şi determinat adaptarea?
Răspuns: Lipsa apei
Comentariu: Personajul a considerat că această coagulare rapidă reprezintă o adaptare, pentru a nu pierde lichidul preţios al organismului.
Autor: Sergiu Iacob, SER
#8. Conform unei versiuni, el simbolizează fuga timpului şi mersul istoriei: trecutul, prezentul şi viitorul. Îl vedem, de exemplu, pe stema unui sat moldovenesc, dar şi pe drapelul unei regiuni europene. Care este această regiune?
Răspunsul: Sicilia
Comentariu: EL este triskelionul – simbolul ce constă din trei picioare unite într-un punct central. Îl găsim pe drapelul Siciliei, precum şi pe stema satului Sărata-Galbenă.
Autorul: Marina Soloviova, Pokerface
#9. Andronic I, împărat al Imperiului Bizantin, mare amator de femei, obişnuia să curteze soţiile demnitarilor din palatul său. În calitate de compensaţie, acesta le oferea demnitarilor terenuri şi păduri cu dreptul de a practica o anumită activitate, ce le oferea posibilitatea de a-şi înfrumuseţa locuinţele.
La originea cărei expresii din trei cuvinte stă această istorie?
Răspuns: A pune coarne/a fi încornorat
Comentariu: Demnitarii aveau dreptul să păstreze acasă capurile de cerbi încornoraţi şi alte trofee.
#10. În 1945 familia aristocratică spaniolă Alba a ordonat dezgroparea scheletului Contesei de Alba, ce trăise în secolul XIX, pentru a face măsurări antropologice cu scopul de a demonstra că ea nu a făcut acest lucru. Chiar dacă pentru multe aristocrate aceasta nu era deloc o rușine, familia sa privea asta ca un fapt dezonorant. Peste un minut, scrieți despre ce activitate e vorba.
Răspuns: A poza goală pictorului.
Autor: WTH