A fost desemnat „Cel mai iscusit elev la tăierea viţei de vie 2016”! Învață la un colegiu din Chișinău

dsc_0813

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) în colaborare cu Ministerul Educației a desfășurat Joi, 24 martie, ediția 2016 a Concursului republican pentru elevii școlilor profesionale și colegiilor cu profil agricol cu genericul „Cel mai iscusit tăietor al viței de vie”.

Concursul se află la a treia ediție, reunind 18 participanți de la șase instituții profesional-tehnice cu profil agricol din țară. Scopul concursului este de a promova profesiile și specialitățile din domeniul vitivinicol și a stimula cunoștințele și abilitățile practice ale elevilor, pregătindu-i mai bine pentru piața muncii.

„Ramura vitivinicolă reprezintă un domeniu important al economiei naționale, ce oferă locuri de muncă pentru 15% din populația activă a țării. Este important ca tinerii specialiști care absolvesc instituțiile de învățământ profesional tehnic să fie bine pregătiți pentru a se angaja cu succes în întreprinderile vinicole, dar și a păstra tradițiile seculare ale neamului”, a spus Nicolae Olaru, viceministrul MAIA.

„Formarea competențelor profesionale ale elevilor în corespundere cu cerințele pieței muncii este o prioritate a Ministerului Educației. Astfel de activități contribuie la creșterea calității în învățământul profesional tehnic, ceea ce reprezintă unul din obiectivele Strategiei de dezvoltare a învățământului profesional tehnic pentru anii 2013-2020”, a spus Doina Soltan, Consultant superior, Direcţia Învăţământ secundar profesional şi mediu de specialitate, Ministerul Educației.

În cadrul Concursului „Cel mai iscusit tăietor al viței de vie” elevii au susținut trei probe – prezentarea echipei și a instituției de învățământ, demonstrarea cunoștințelor teoretice și abilităților practice. Proba practică, ce constă din executarea operațiunii de tăiere în uscat a viței de vie, s-a desfășurat pe plantația viticolă de soiul Bastardo de Magaraci a Colegiului Național de Viticultură și Vinificație (CNVV) din Chișinău.

La evaluarea deprinderilor practice s-a ţinut cont de calitatea tăierii şi numărul de butuci tăiaţi timp de 45 de minute.

Câștigătorul concursului, care s-a remarcat prin abilitățile sale practice, este elev în anul IV la CNVV din Chișinău, la specialitatea Horticultură și Viticultură, obținând titlul de „Cel mai iscusit elev la tăierea viței de vie” 2016. „Sunt foarte bucuros pentru obținerea acestui rezultat. După absolvire îmi doresc să activez în calitate de agronom și sunt sigur că acest titlu mă va ajuta să mă angajez mai ușor în domeniul vinificației”, a spus câștigătorul competiției, Adrian Severin.

Echipele și elevii clasați pe primele locuri au obțiunt diplome din partea MAIA, precum și premii bănești și cadouri din partea Oficiului Național al Viei și Vinului și Organizația People in Need.

Tăierea viței de vie este o competență profesională pentru elevii care studiază profesiile și specialitățile din domeniul viticulturii şi vinificaţiei. Anual, în Moldova se pregătesc în jur de 100 de specialiști în viticultură și oenologie la diferite trepe de învățământ: Școlile profesionale din Leova și Nisporeni, Colegiul Național de Viticultură și Vinificație din Stăuceni, Colegiul Agroindustrial din Ungheni, Colegiul Agricol din Țaul. Ulterior, absolvenții se pot angaja în cele peste 90 de întreprinderi vitivinicole din țară. Industria vinicolă este un domeniu de perspectivă al economiei naționale.

Potrivit unor estimări recente ale MAIA, sectorul vitivinicol oferă locuri de muncă pentru aproximativ 300 de mii de oameni din întreaga țară (15% din populația activă). De menționat că Republica Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene desfășoară în prezent o amplă reformă a învățământului profesional-tehnic cu scopul de a pregăti specialiști calificați în diverse domenii, în corespundere cu necesitățile economiei naționale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente