Aleg cariera în Jurnalism: ULIM sau USM? Vezi ce spun studenții despre calitatea studiilor la aceste instituții

page

Actualmente, tot mai mulți tineri aleg să-și continue studiile în jurnalism, iar asta, pentru că domeniul de activitate promite a fi unul interesant. Instruirea în formarea profesională în domeniul general de studii „Jurnalism” este realizată în cadrul a trei universități: Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea de Studii Europene din Moldova. Deoarece majoritatea studenților se înscriu la USM și ULIM, am decis să întrebăm actualii studenți din cadrul acestor universități, cum e să studiezi jurnalismul în Moldova.

În funcție de universitatea aleasă, studenții admiși la „Jurnalism” în bază de contract achită diferite taxe de studii. Pentru un an de învățământ în cadrul USM, studenții plătesc o taxă de 6.500 de lei, iar cei de la ULIM, anul II – 5.700 de lei. Pentru o bursă la USM, studenții trebuie să aibă cel puțin media 9.00. Suma acesteia variază între 560 și 720 de lei. Pentru că ULIM este instituție privată, nu sunt acordate burse de merit.

În urma discuțiilor cu mai mulți studenți din cadrul Universității de Stat din Moldova și Universității Libere Internaționale din Moldova am aflat care este nivelul de pregătire al profesorilor la Facultatea de Jurnalism, cât de interactive sunt orele de studiu, dar și care sunt aspectele negative ale acestora. Menționăm că, intervievații au fost aleși în mod aleatoriu, iar echipa redacțională nu poartă răspundere pentru părerile acestora.

Otilia Begleța, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, anul II

12443000_367741680062951_366522419_naSora mea și-a făcut studiile la ULIM, iar eu, inspirată fiind de alegerea ei, am decis că, la rândul meu, vreau și eu să studiez la aceeași instituție. Aici, orele de curs sunt interesante, dinamice și creative. Avem schimb de idei, informații și păreri, care ne ajută să ne consolidăm cunoștințele și să ne extindem capacitățile. Totodată, avem posibilitatea de a evolua anume datorită implicării profesorilor, care ne susțin, ne încurajează și sunt întotdeauna dispuși să ne ajute, relația între studenți și profesori fiind una de colaborare și prietenie.

Vorbind despre ceea ce nu-mi place la ULIM, ar fi un pic ciudat să spun asta, dar libertatea este cea care uneori le „încurcă” studenților. Din cauza că au destul timp liber, aceștia uneori nu știu să-l gestioneze corect și să profite de el la maxim.

De ce un absolvent ar trebui să aleagă ULIM? Pentru că aici există numeroase posibilități de dezvoltare și afirmare, și anume:
# în mod frecvent sunt organizate conferințe și întruniri cu cetățeni străini, cu care facem schimb de experiență și cu care avem posibilitatea de a colabora;
# exista un post de radio chiar în incinta ULIM, iar studenții sunt bineveniți să se integreze și astfel să acumuleze experiență;
# „atelierul de creație” al studenților de la jurnalism este dotat cu echipamentele necesare pentru realizarea materialelor în teren;
# studenții de la jurnalism au posibilitatea să învețe chineza și coreeana gratuit;
# dispunem de suficient timp liber pentru a ne dezvolta atât în plan personal, cât și profesional, iar limitări și constrângeri nu există de niciun fel;
# ne sunt respectate drepturile și nu ne sunt îngrădite libertățile.

Dacă aș fi pusă în situația să aleg din nou universitatea la care să-mi continui studiile, cu siguranță aș alege tot ULIM. Pentru mine este o sursă de inspirație și un mediu propice în care îmi place sa mă dezvolt și să cresc. Nu regret alegerea făcută și sper cât mai mulți studenți să-și facă studiile la ULIM.

Tudor Arnăut, Universitatea de Stat din Moldova, anul II

12646953_1110448755645515_8791095033571980216_nÎnainte de a mă înscrie la universitate, m-am informat de pe internet despre calitatea studiilor de la diferite instituții de învățământ superior din țară și am ajuns la concluzia că USM este cea mai potrivită pentru mine. Dacă ar fi să notez, pe o scară de la 1 la 5, nivelul de pregătire al cadrelor didactice de la facultatea la care învăț, i-aș aprecia cu 4 și cred că aș schimba unii profesori.

Vorbind despre orele de curs, acestea sunt destul de interactive, profesorii organizează dezbateri, interviuri interactive, făcându-i pe studenți să se implice cu plăcere în subiectul lecției. La Jurnalism USM, nu există relația dintre profesor și student, noi toți suntem colegi, asta și „colegii mai mari” ne dau de înțeles.

Dacă aș fi din nou absolvent al treptei liceale, aș alege aceeași facultate, aceeași universitate. Pe tinerii care doresc să facă studiile în jurnalism îi sfătui să aleagă USM, deoarece este universitatea ce oferă tot de ce este nevoie: laboratoare, profesori cu experiență și lecții interactive.

Student, Universitatea Liberă Internațională din Moldova

 

Am venit la această universitate din propria inițiativă. Mi-a plăcut din start cum sună numele ei: „Universitatea Liberă internațională”, aceste două cuvinte cheie „liber” și „internațional” mi-au intuit că această instituție este ceea ce caut eu: libertate și cât mai multe relații cu oameni străini.

Dacă ar fi să notez, pe o scară de la 1 la 5, nivelul de pregătire al profesorilor de la facultatea la care învăț, i-aș aprecia cu 3. Aceștia organizează diferite metode interesante de predare, cum ar fi, antrenarea memoriei, exerciții de dicție, de atenție. Un lucru care îmi place cel mai mult la profesorii de la Jurnalism ULIM este faptul că aceștia sunt foarte înțelegători și nu fac parte din categoria profesorilor severi, relația cu studenții fiind una de prietenie.

Vorbind despre orele de curs, pot spun că sunt și lecții la care ne copleșește plictiseala de la pură teorie, însă am avut și ore foarte dinamice, în care ne-am simțit adevărați jurnaliști, asumându-ne rolul de cameraman, fotograf, moderator, reporter, editor. Totodată, am lucrat la computere de ultimă generație. Cu toate acestea, aș prefera să avem un laborator bine dotat doar pentru jurnaliști, un fel de simulare a unui studio de filmări (despre care chiar conducerea ULIM ne spunea că se va realiza). De asemenea, aș prefera mai multe ore cu jurnaliști din afara universității.

Pentru absolvenți: dacă ești printre persoanele obișnuite cu un program încărcat de studii, teme peste teme și ore în șir de „zubreală” atunci probabil că acesta nu este locul tău. Facultatea de Jurnalism de la ULIM îți oferă o anumită libertate, programul de studii fiind unul lejer. Studenții au destul timp atât pentru cursuri, cât și pentru viața de student din afara orelor. Personal, aș alege aceeași instituție de învățământ.

Eugenia Surujiu, Universitatea de Stat din Moldova, anul II

12803025_518151378364769_5362200197513142238_nBAm ales studiile la USM în mare parte pentru că are un spectru larg de facultăți din care aș fi putut alege. În plus, din cele auzite, observate și recomandările unor profesori cu care am discutat, nivelul de pregătire a cadrelor de aici e unul bine racordat la profil.

Dacă ar fi să notez, pe o scară de la 1 la 5, nivelul de pregătire al profesorilor de la facultatea la care învăț, i-aș aprecia cu 3,5, dat fiind faptul că trebuie să fac o evaluare comună.

Chiar dacă sunt utilizate metode cunoscute și arhicunoscute, unii profesori au capacitatea de a interacționa plăcut cu studenți. Pentru mine e important să simt că profesorul are interes față de ceea ce ne spune și o face cu dăruire, indiferent de metodă. Atitudinea generează întreaga metodologie de predare pe care o utilizează un profesor, însă îmi place atunci cînd acesta se ține în pas cu tehnologiile moderne și le utilizează.

Față de perioada în care am fost elevă la USM observ relații mult mai formale, distante dintre studenți și profesori, dar asta nu e direct proporțional cu exigența. Sunt unii profesori cu personalități calde și care în același timp cer multe și invers. În baza propriei experiențe pot spune că mai mult de jumătate din profesorii cu care am avut și am ore sunt exigenți și e bine. Doar așa poate fi „șlefuit” un viitor profesionist.

Vorbind despre ce aș schimba la Facultatea de Jurnalism USM, în primul rând, cred că ar fi modalitatea de răspuns la seminare, însă nu la toate. Aș propune să fie pregătite de către studenți pe rând toate temele din curs și să predea ei o oră în fața colegilor. După părerea mea așa s-ar asimila mai bine informația, studentul nu ar face „terci” în cap și ar avea responsabilitate față de modul în care predă, ca să înțeleagă colegii a căror notă ar depinde de el. Desigur, la acest capitol e mult de lucru  și sistemul nostru nu e pregătit încă. La fel mi-ar plăcea o diversitate în organizarea testărilor. Teste-grilă, cu itemi de completare etc. Doar sunt multe modele.

Un tânăr ar trebui să se înscrie la FJȘC în cazul în care are vocație: vrea să alerge, să fie în pas cu noutățile, să stea în fața camerei, are inspirație de a scrie și desigur, dacă își poate asuma lesne responsabilitatea pentru misiunea pe care o are. În fond, asta îi va fi profesia și dacă nu o face din toată inima, mai bine deloc. Ca să fie echitabil pentru cei care sunt și cei care se cred profesioniști.

Dacă aș fi pusă din nou să aleg instituția la care să-mi continui studiile, nicidecum n-aș lua aceeași decizie. Da, îmi place ce fac aici la jurnalism, dar nu intenționez să îmi fac din asta o carieră. E o experiență foarte bună, un antrenament eficace, dar vreau să fiu acolo unde e nevoie într-adevăr de capacitățile mele.

Natalia Acciu, Universitatea Liberă Internațională din Moldova

12308507_956802501043609_3430825227510069477_n1De ce am ales ULIM?! Ei bine, dilema apare odată cu ultimul an de liceu, nu ştiu care era adevăratul motiv, dar direcţia mea era exactă: jurnalism. Ieşind din zona de confort a anilor de liceu mă aflăm printre cei norocoşi care plecau la facultate în străinătate. Uite aşa am ajuns să studiez în Bucureşti, dar nu la Jurnalism, tocmai de aceea nu a durat şi după un an am revenit în ţară. Aici m-am trezit cu două opţiuni în faţă ULIM sau USM.

Iniţial voiam să optez pentru USM, dar evident am ales ULIM. Am prieteni aici şi într-un fel sau altul m-au convins că asta este alegerea cea mai bună. După scurt timp am început să înţeleg ce se întâmplă cu adevărat în interior. Cursurile sunt destul de interactive sau aşa îmi autosugerez eu, iar profesorii ne dau ideile de bază pe care noi hotărâm dacă vrem să le dezvoltăm sau nu pe cont propriu.

Calitatea studiilor este acceptabilă, luând în considerare flexibilitatea programului pe care o oferă universitatea. Nu pot trece cu vederea peste pregătirea practică, cursurile de acest gen sunt foarte eficiente şi sunt categoric convinsă că acestea ajută la formarea noastră de viitor jurnalist în proporţie de 70%. Profesorii nu sunt exigenţi, ba dimpotrivă, ne leagă mai mult o relaţie de prietenie şi profesionalism, tocmai din acest motiv este plăcut să petreci timpul la cursuri.

Pentru toţi tinerii care au în sânge creativitatea, spontaneitatea, spiritul de aventură, excesul de curiozitate, muncă şi pasiune ar fi un succes total în caz că îşi doresc o carieră de jurnalist, pentru că acestea sunt calităţile necesare pentru un profesionist adevărat. A fi jurnalist înseamnă vocaţie înainte de toate şi este foarte important să îţi setezi şi să îţi formezi valorile cât mai devreme. Acum rămâne la latitudinea fiecăruia unde aleg să frecventeze, pentru că, pe cât de neimportant este unde îţi faci studiile, pe atât de important este cum le faci şi cât de sporită este implicarea ta.

 

Nicoleta Adam, fostă studentă la ULIM, actuală studentă la USM, anul II

12734208_841133509330687_7491441813066450648_nVAm studiat un an la Facultatea de Jurnalism de la ULIM, dar m-am transferat la USM, deoarece cred că Universitatea de Stat oferă o pregătire mai bună și o educație mai mare în ceea ce privește viitor meu pe plan profesional. Aspectul negativ major al ULIM este indiferența studenților. Pe lângă regimul flexibil pe care îl are, tânărul este lipsit de activitate în cadrul facultății, ceea ce pentru alții reprezintă un factor pozitiv, mie de exemplu, mi se părea o monotonie totală. În schimb, profesorii îți pot deveni buni prieteni.

Nu aș putea face comparație între cadrele didactice de la ULIM și USM, deoarece nu există profesori răi și profesori buni, există studenți care își dau silința și studenți leneși.

Vorbind despre USM, studenții sunt mult mai implicați, având, pe parcursul anilor, posibilitatea de a învăța din practică.

***

Acest material este publicat în cadrul proiectului #diez „Aleg cariera în …”. Scopul acestuia este de a facilita decizia tinerilor în alegerea potrivită a universității și facultății la care urmează să studieze.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente