APL-urile au înregistrat un progres, deși modest, în gestionarea banilor publici. Acesta arată analiza Curții de Conturi, potrivit unui comunicat al Expert-Grup.
În comunicat se spune că „modificările propuse în politica bugetar fiscală nu vor îmbunătăți mediul de afaceri, dacă acestea vor fi aprobate în forma actuală.”
Centrul Analitic Independent Expert-Grup, au prezentat rezultatele analizelor efectuate. În acest sens, situația în domeniile achizițiilor publice și administrării patrimoniului public este în continuare îngrijorătoare.
APL- urile nu au făcut progrese în colectarea veniturilor proprii, ceea ce denotă lipsa de interes a acestora față de această activitate. Această stare de lucruri poate fi corectată doar prin aprobarea proiectului de lege privind modificarea legii finanțelor publice locale, care se află în Parlament. Totodată Ungheni și Ocnița sunt raioanele care au înregistrat cele mai mari progrese.
Proiectele de lege pentru implementarea politicii bugetar fiscale pentru anul 2014 nu vor diminua povara fiscală și de raportare a agenților economici și contribuabililor persoane fizice. Acceptarea proiectului în varianta actuală ar însemna sporirea prețului la carburanți cu cel puțin 1 leu, ceea ce ar duce la o creștere a inflației.
Potrivit Expert-Grup, introducerea noului regim de impozitare al activităților profesionale (notariat, avocați, etc), în afară de creșterea prețului la aceste servicii cu circa 15-20% va crea dificultăți în administrarea acestora. Anularea scutirilor la impozitul pe venit şi TVA la deşeurile şi reziduurilor de hârtie şi carton, cauciuc, plastic, cioburi de sticlă şi sticlă va crea un șir de probleme de raportare pentru personale fizice pentru venituri derizorii.
În concordanță cu exemplul european, se sugerează o subfinanțare a cheltuielilor la capitolul protecție socială și o supra finanțare a cheltuielilor destinate educației.