Europa pentru Moldova: MARA – cel mai „călduros” atelier de pe piața autohtonă

maramara
Foto:MARA

Întreprinderea „MARA” a fost susținută financiar de Fundația Est-Europeană și de Guvernul Suediei, care le-a oferit un credit nerambursabil de 10.000 de dolari, dar și de alte persoane din Moldova, care au contribuit la implementarea afacerii, oferind suport material în cadrul unui eveniment organizat în anul 2013, care a avut ca scop colectarea fondurilor necesare pentru echiparea atelierului cu mașini de împletit. Din toți banii acumulați, a fost amenajată încăperea atelierului și procurat utilajul necesar.

 

Articole „MARA”
Garderoba de la magazinul „MARA”

Astăzi, pentru crearea articolelor „MARA”, sunt angajate patru femei din satul Scoreni, un designer, iar de partea administrativă și comercială se ocupă Elena Scutaru și Elena Șuba. Într-un interviu acordat echipei #diez, cele două tinere afaceriste au povestit la ce etapă a ajuns întreprinderea, cât este de interesant să fii implicat într-un astfel de proiect, dar și care sunt cele mai mari provocări când vine vorba despre afacerea în Moldova.

„Din cauza lipsei locurilor de muncă, foarte multe femei, mai ales din spațiul rural, pleacă peste hotare, acest fapt având un impact negativ asupra întregii societăți. Prin acest proiect, noi tindem să creăm locuri de muncă pentru femeile de la sat. Profitul obținut este folosit pentru a iniția alte proiecte sociale. De exemplu, acum avem o campanie prin care, dacă la achiziționarea unei căciuli cumpărătorul este de acord să plătească un pic mai mult, a doua căciulă o oferim cadou unui copil care are nevoie de ea. Astfel, noi vrem să contribuim la dezvoltarea întregii societăți”, povestesc tinerele.

 

Haine „MARA”
Colaj #diez cu produsele „MARA” PC: facebook/ Mara

Însăși denumirea „MARA” este inspirată din romanul cu același nume scris de Ioan Slavici, care reflectă caracterul puternic al femeilor din mediul rural. „Noi angajăm femei care au cel mai mult nevoie de un job, deoarece ne dorim ca ele să aducă un aport financiar în familie și să rânână lângă copii.”

 

Plapumă „MARA” PC: facebook/ Mara
Husă împletită pentru laptop PC: facebook/ Mara

Materia primă pentru produsele „Mara” este procurată de la companiile mari care produc lucruri din lână. Prețul produselor finite diferă în dependență de natura acestora. Cea mai ieftină piesă marca „MARA” sunt ciorapii din lână care costă 150 de lei, iar cea mai scumpă este pătura care ajunge până la 1.700 de lei. „Noi nu producem multe exemplare ale pieselor vestimentare, iar asta pentru că ne dorim ca, clientele noastre să poarte ceva exclusiv. Avem solicitări atât din țară, cât și de peste hotare. Foarte mulți moldoveni din Diasporă sunt interesați de produsele noastre, iar asta ne bucură.”

 

Unul din cumpărătorii produselor „MARA

Vorbind despre viitor, inițiatoarele afacerii social au precizat că își doresc să ofere posibilitatea unui job cât mai multor femei din mediul rural. „Noi ne axăm strict pe scopurile noastre, iar asta ne motivează să muncim atât cât e nevoie. Produsele noastre au ajuns în multe țări și ne dorim ca numărul acestora să crească.”

 

Elena Scutaru și Elena Suba în magazinul „MARA”
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente