În Republica Moldova a fost lansată prima fabrică de reciclare prin piroliză a deșeurilor în Republica Moldova. Fabrica de reciclare este amplasată în zona industrială din Vatra/Pruncul, municipiul Chișinău, și are o capacitate de reciclare de până la 3 000 de tone de deșeuri anual, iar materia primă secundară obținută în urma reciclării este compusă din combustibil lichid, carbon tehnic, resturi de metal.
Ulterior, acestea reintră în circuitul industrial pentru fabricarea de noi produse sau pot fi folosite ca și combustibil alternativ, astfel salvând o mare parte din resursele naturale. Fabrica este dotată cu echipament modern, conform standardelor internaționale și permite reciclarea deșeurilor ce conțin hidrocarburi: anvelope uzate, echipamente și ambalaje din plastic, peliculă, substanțe bituminoase etc.
Proiectul a fost implementat de Asociația „MOLDREC”, cu susținerea Ministerul Mediului și în colaborare cu organizații de mediu și agenți economici privați.
„Acest proiect reprezentă un început promițător pentru dezvoltarea industriei de reciclare în Moldova prin faptul că oferă integral toate serviciile de colectare, depozitare, tratare și reciclare a deșeurilor. Consider foarte oportună această inițiativă ecologică și prin faptul că, de rând cu reducerea poluării mediului înconjurător, mai promovează și cultura de reciclare și educația ecologică la nivel național”, susține Ion Bulmaga, Inspector Superior la Agenția Ecologică Chișinău.
Piroliza este un procedeu de transformare sau de descompunere termică a compușilor sau a substanțelor chimice organice în condiții de temperaturi înalte și fără aer. Acest procedeu implică schimbarea simultană a compoziției chimice și a fazei fizice a compusului și este ireversibilă. Cuvântul piroliză provine din limba greacă, unde pyr înseamnă foc, iar lysis înseamnă separare.
Procesul de reciclare prin piroliză este considerat, la nivel internațional, drept unul din cele mai inofensive proceduri de reciclare a deșeurilor, din punct de vedere a poluării mediului.
Asociația „MOLDREC”, în cadrul proiectului social-ecologic „Garda de reciclare” este unul din principalii colectori și furnizori de deșeuri pentru această fabrică. Astfel, ciclul inițiat în cadrul proiectului ecologic „Garda De Reciclare” de colectare a deșeurilor, se încheie logic și ecologic inofensiv la fabrica de prelucrare a deșeurilor.
„Situația degradantă a mediului înconjurător ne obligă să acționăm cât mai rapid și eficient, iată de ce consider că avem nevoie de un program Național social-ecologic Non-Profit, care ar susține dezvoltarea unui sistem inteligent în domeniul gestionării și reciclării deșeurilor, iar pentru asta suntem în permanentă căutare de parteneri locali care doresc, atât să contribuie la crearea punctelor de colectare a deșeurilor, cât și la promovarea ideii de reciclare în linii generale”, susține Iulian Gamureac, Președintele Asociației „MOLDREC”.
Potrivit datelor oficiale, Moldova importă anual circa 15 mii de tone de anvelope, iar 12 mii de tone dintre acestea se transformă în deșeuri și restul 3 mii de tone sunt dispersate pe drumuri în procesul utilizării anvelopelor de unitățile de transport. Astfel, anvelopele uzate reprezintă cea mai mare cantitate de deșeuri polimerice, care practic nu se descompun și poluează mediul înconjurător.
Anvelopele și masele plastice sunt o materie primă reală: o tonă de anvelope uzate conține 700 kg de cauciuc care poate fi procesat în combustibil. În același timp, dacă se arde o tonă de anvelope uzate, are loc o poluare imensă: în atmosferă se degajează 270 kg de cenușă și 450 kg de gaze toxice.
Productivitatea zilnică a primei fabrici de reciclare din Moldova asigură procesarea a până la 10 tone de deșeuri din care materia primă secundară obținută constituie: până la 4 tone de combustibil lichid, 3,5 tone de carbon tehnic, 1,2 tone de metal. Cele circa 1,2 tone de gaze naturale care se emană în timpul reciclării se reutilizează în procesul tehnologic intern.
Mai multe informații despre inițiativa social-ecologică „Garda de reciclare” pot fi găsite pe: http://www.gardadereciclare.md sau pagina de Facebook www.fb.com/gardadereciclare.