Să începi propria afacere nu este un lucru tocmai ușor. Uneori acesta poate deveni un proces descurajator, cu mulți pași, care nu se aranjează în ordine alfabetică. Astfel, Centrul de Resurse American vrea să le dea o șansă tinerilor să se descurce mai bine în lumea antreprenoriatului în cadrul unui Incubator, moderat de Victoria Novac, antreprenoare și director al Companiei „EduJoc” în Moldova.
Procesul antreprenorial necesită o cantitate imensă de energie, pentru a cunoaște comunitățile unde se regăsesc și o înțelegere a operațiunilor de zi cu zi ale unei afaceri de succes. Astfel, ARC Entrepreneur Incubator este proiectat pentru a oferi cursuri ușor de înțeles, care vor fi conduse de curiozitatea și interesul participanților. Acesta este dezvoltat de Institutul Smithsonian din S.U.A. și construit pe cinci piramide de bază, care se vor focusa în exclusivitate pe conceptele fundamentale necesare pentru a porni o afacere.
#. Nivel 1: Energie și pasiune (motivație, comunicare, negociere)
#. Nivel 2: Dezvoltare (concept, analiză, prototip)
#. Nivel 3: Comunitate (localizare, cercetare, resurse)
#. Nivel 4: Marketing (colectare de informații, design, promovare)
#. Nivel 5: Activitate (legalizare, administrare, bugetare)
De ce a fost ales anume acest model, ne spune Tamara Țurcan, Director ARC.
„Fondat în 1846, Institutul Smithsonian este o instituție educațională și de cercetare. Mai mult ca atât, este și cel mai mare complex de muzee din lume, administrate și finanțate de guvernul Statelor Unite și de fonduri caritabile. La Institului Smithsonian activează profesioniști de elită, inovatori și specialiști de talie mondială.”
Incubatorul este orientat spre studenții din anul I și II, iar facultatea nu are importanță, deoarece fiecare visează la o afacere proprie. Acesta este gratuit și va opera în limba engleză. Moderatoarea sesiunilor va fi Victoria Novac. Ea este o tânără cu o afacere proprie în Moldova, astfel că va putea oferi multe sfaturi din interiorul antreprenoriatului local și nu doar.
„Proiectele de business m-au ajutat sa capăt curaj și încredere în mine. Mie cel mai mult mi-au lipsit modele de succes din Moldova, tineri ca mine care au început de la zero și au dezvoltat o afacere de succes. Aici vor avea posibilitatea să cunoască antreprenori cu care vor avea șansa să poarte discuții libere și să afle ce a stat în spatele sucesului pe care îl au acum. Vor înțelege că banii nu sunt cel mai important aspect și că afacerea crește odată cu nivelul tău de dezvoltare ca individ. Eu mi-am dezvoltat și lansat ideea tot la un program de antreprenoriat pentru studenți, Fabrica de antreprenori din Cluj. Dorința noastră este de a vedea oameni veseli, cu multă poftă de viață, care își cunosc propria valoare și își urmează visul cu perseverență. Succesul se învață.”
Toți cei care sunt interesați de Incubator sunt invitați să aplice până pe data de 21 decembrie, accesând acest link.