Despre Study Tours to Poland de la prima sursă (Partea 1)

9732740558_be65111802_z
Foto:Reprezentantele proiectului Study Tours to Poland

Study Tours to Poland reprezintă unul din programele care îți oferă în același timp experiență, posibilitatea de a vizita Polonia și posibilitatea de a te dezvolta pe parcurs. Mai multe despre acestea, în interviul ce urmează.

#diez: Elena, ce înseamnă Study Tours to Poland?

STP: Study Tours to Poland sunt vizite pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-21 de ani care vin în Polonia pentru a face cunoștință cu cultura de aici. Aceștia sunt tineri care vin din Ucraina, Belarusia, Moldova și alte regiuni aproape de Federația Rusă.

#diez: Cum a început acest proiect și la inițiativa cui?

STP: Ideea proiectului a apărut la începutul anilor 2000. Începând din anul 2004 el a activat a fost drept parte a Fundației Polono-Americane Freedom, „Transformări în regiune» – RITA implementat începând cu anul 2000 de către „Educație pentru Democrație”. Acest fond realizează anual de la 16 la 20 de programe. Înițial, acestea erau orientate spre publicul regiunilor de Est. Din 2007, coordonatorul STP este Colegiul Europei de Est, Jan Nowak-Ezeranskogo din Wroclaw.

STP se împarte în două parți:

#1. Vizite de studiu în Polonia – vizite ale profesioniștilor

În cadrul vizitelor de studiu pe termen scurt pentru reprezentanții autoguvernării locale , administrației publice, agențiile guvernamentale centrale și alte grupuri profesionale au posibilitatea de a se îmbogăți cu experiența poloneză în domeniul transformării sistemului și „drumul polonez” pentru aderarea la Uniunea Europeană . Vizitele sunt efectuate în grupuri mici, în colaborare cu organizațiile non – guvernamentale poloneze, unități ale administrației publice și administrației publice locale, precum și agențiilor guvernamentale centrale. În vizita de studiu anterioară au participat reprezentanți din Ucraina , Belarus , Rusia , Republica Moldova și Georgia .

#2. Vizite de studiu în Polonia – vizite ale studenților

În această unitate , se invită la STP studenți activi și curioși din Belarus , Republica Moldova , Ucraina și Federația Rusă ( regiunea Briansk , Kaliningrad , Leningrad Oblast și orașul Sankt-Petersburg , regiunea Novgorod ), pentru mai mult de 10 de zile de vizite ale centrelor universitare din Polonia. STP pentru studenții coordonează Fondul ” Borussia ” din orașul Olsztyn .

#diez: Ce fac studenții în aceste călătorii?

STP: Aceste tururi nu sunt unele turistice, așa cum se obișnuiește a se facă. Aceste călătorii permit tinerilor să cunoască Polonia din interior. Ele sunt orientate spre a prezenta cum arată o zi obișnuită a unui polonez.

În cadrul întrevederilor, care sunt organizate de organizații non – guvernamentale cu experiență, elevii au posibilitatea de a se întâlni cu mediul academic polonez, organizații ale societății civile, cu liderii vieții publice, de a participa la cursuri, ateliere de lucru, seminarii și evenimente culturale.

Tinerii pleacă și la posturile publice de radio și TV, participă la crearea și difuzarea materialelor elaborate.

De asemenea, vorbesc cu studenții din orașele în care stau și fac schimb de experiență.

#diez: În ce orașe pleacă cel mai des tinerii studenți?

STP: Anual găzduim circa 20 de grupuri de studenți. De regulă ei sunt coordonați de circa 15 ONG-uri din orașe mari, în care există instituții superioare de învățământ, pentru a crea posibilitatea de colaborare la același nivel. În fiecare an organizatorii elaborează concursuri pentru a selecta cei mai buni participanți la aceste programe.

#diez: Câți studenți din Moldova au trecut aceste tururi?

STP: Din cei 2000 de participanți, în total, doar un pic mai mult de 40 au reprezentat Moldova. Moldova a obținut posibilitatea de a participa în acest proiect începând cu anul 2010, an în care au participat doar 5 moldoveni. În anul 2011 – 25, iar în 2012, din nou, 13.

Din cei care au ajuns, poate de două ori mai mulți au aplicat. Numărul aplicărilor decepționează.

#diez: Ce follow-up are acest proiect?

STP: În privința la follow-up a fost propusă ideea de a-i invita pe cei care au fost prezenți la tururile studențești să participe la cele profesionale, care vor dura un pic mai puțin, o săptămână. În ancheta pe care trebuie să o completeze ei zic ce le-a plăcut și le se propune să lucreze.

#diez: Au fost create alte proiecte împreună cu STP de studenții care au trecut aceste cursuri?

STP: Studenții creează proiecte prin intermediul organizațiilor la care lucrează.

Un astfel de exemplu poate veni cel din Ucraina. În prima fază a acestuia vom organiza ieșiri la aer liber. Pe data de 7 septembrie a avut loc primul picnik științific în Tornopol. Asemenea picnik-uri vor mai avea loc și în ale orașe cum ar fi Lvov sau Kiev. Proiectul are menirea de a scoate din laboratoare tinerii cercetători. Știința poate fi dezvoltată și la ar liber. Multe experimente se realizează non-formal în cadrul acestor picknick-uri. În acest mod se popularizează din ce în ce mai mult știința atât în rândul tinerilor cât și în școli. Mulți știu a învăța, puțini a descoperi.

Aceasta este inițiativa tinerilor care au participat pentru a doua oară la STP și anume la master-class-uri care au avut loc la sfârșitul anului 2012.

#diez: Dacă va dori cineva din Moldova să organizeze aceste picknick-uri, ce va trebuie să facă?

STP: Tinerii vor trebui să reprezinte o organizație și să își asume responsabilitatea de a le organiza.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente