Cei trei aventurieri moldoveni – Ilie Toma, Anatolie Untura şi Alex Berdicevsch –, care au înfăptuit în vara anului 2015 expediţia intercontinentală în 21 de ţări pe două continente, timp de 21 de zile, ajungând tocmai până în deşertul Sahara din Africa, au o nouă misiune.
De această dată ei vor colecta scrisori şi desene pentru Moş Crăciun de la cât mai mulţi copii din Moldova, inclusiv de la case de copii, le vor încărca pe toate la bordul a două automobile şi vor porni tocmai spre Cercul Polar într-o nouă expediţie, ajungând în ţara „adevăratului” Moş Crăciun, Laponia, pentru a-i livra direct Moşului acele scrisori.
Misiunea şi esenţa expediţiei
După frumoasa experienţă a expediţiei de astă-vară, cei trei moldoveni aventurieri şi-au dorit să aducă zâmbetul şi fericirea pe feţele copiilor, aşa că şi-au unit eforturile pentru a schiţa o nouă aventură, de această dată tocmai către Cercul Polar, prin care ar putea face cât mai mulţi copii fericiţi. Aşadar, ei au pornit să colecteze scrisori şi desene pentru Moş Crăciun de la copiii din toată Moldova pentru a le livra direct lui Moş Crăciun în Laponia, la Cercul Polar, în cadrul unei expediţii mediatizate LIVE online, pe reţelele sociale. Mai mult ca atât, printre copiii implicaţi se vor număra şi copiii defavorizaţi de la două orfelinate/şcoli-internat din Moldova, pentru a aduce frumuseţea poveştii de sărbători şi în inimile acestor copii.
Toţi copiii din Moldova pot participa, creând un desen pentru Moş Crăciun sau o scrisoare adresată acestuia. Creaţiile copiilor, însoţite de datele de contact ale părinţilor, sunt aşteptate la 27 de puncte de colectare din întreaga ţară, până la 2 decembrie. La 3 decembrie, cei trei aventurieri vor porni la bordul a două automobile de familie spre Laponia şi-şi vor împărtăşi online experienţele de înaintare spre Cercul Polar.
Ajungând în Laponia, cei trei vor merge direct în casa lui Moş Crăciun şi-i vor livra toate scrisorile adunate în Moldova, în cadrul unei ceremonii speciale, iar la întoarcerea în Moldova, alături de partenerii expediţiei, ei vor invita cât mai mulţi copii de la care au colectat desene şi scrisori la o mega petrecere de Crăciun, cu Moş Crăciun, distracţii şi cadouri aduse direct din Laponia. Evident, pe tot parcursul expediţiei, peripeţiile celor trei aventurieri şi imprevizibilul vor ţine în suspans părinţii şi copiii, or expediţia spre Cercul polar presupune peste 8.000 km parcurşi în condiţii de iarnă, până în zone Arctice, în condiţii dure, pline de provocări. Întreaga expediţie va fi înregistrată foto şi video, iar în ajun de Crăciun cei trei vor publica şi un mare film al expediţiei.
Moldova, promovată în toate ţările de pe traseu, dar şi în Laponia
Expediţia de astă-vară a marcat prima experienţă a celor trei moldoveni de promovare a Moldovei ca destinaţie turistică în 21 de ţări ale lumii, fapt realizat din intenţii nobile, fără vreun beneficiu financiar. Promovarea Moldovei a fost considerată un act patriotic de către cei trei moldoveni, prin care să-şi promoveze ţara într-o mulţime de alte ţări, fără a aştepta ceva în schimb.
Tinerii sunt convinşi că prin asemenea promovări, ieşite din tiparele standard, Moldova poate intriga mult mai mulţi turişti să o viziteze, decât prin căile standard. Pe fundalul unei creşteri de 20% a numărului de turişti care au vizitat Moldova în nouă luni ale anului 2015, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, datorată unei multitudini de factori, cei trei moldoveni îşi doresc să promoveze Moldova ca destinaţie turistică şi în noua expediţie către Laponia. În noua expediţie, maşinile vor purta Pomul Vieţii şi adresa moldovaholiday.travel, expunându-le pe tot parcursul traseului, în toate ţările traversate.
Traseul expediţional, cele 10 ţări
Cele 10 ţări prin care va trece expediţia sunt Moldova, România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda şi Germania. Distanţa totală a expediţiei va constitui peste 8 mii de kilometri.
Cine sunt cei trei aventurieri moldoveni
Nişte călători şi aventurieri ambiţioşi, care nu ezită să meargă pe căi nebătătorite, în cele mai diverse condiţii pe care le poate oferi planeta noastră. Fiecare din ei are zeci de ţări vizitate la activ, de pe mai multe continente, iar experienţele de călătorii comune i-au făcut între timp şi adevăraţi camarazi şi prieteni, gata să treacă împreună prin cele mai neaşteptate provocări.
# Ilie Toma – antreprenor în presa online din Moldova încă de pe băncile liceului. A crezut în online încă de pe vremea când mulţi erau sceptici şi a conturat între timp prima entitate de presă auto din Moldova. Astăzi Ilie e invitat frecvent de cei mai renumiţi producătorii auto în cele mai diverse colţuri ale lumii pentru a testa noile modele de maşini şi a-şi expune impresiile publicului din Moldova.
# Anatolie Untura – antreprenor în domeniul tehnologiilor informaţionale în Moldova şi departe de hotarele ei, cel care a fondat o companie ce a pornit din Moldova, dar a ajuns să deţină filiale în mai multe capitale europene. De fapt, Anatolie e prezent şi în alte sfere, ideile inovative neordinare de business, aplicate cu mult spirit practic, fiind cele care îl caracterizează.
# Alex Bredicevschi – cel mai talentat şi aventurier videograf şi fotograf din ţară, suntem convinşi. Mai mult ca atât, Alex e specializat în filmări în condiţii extreme, filmări de călătorii şi aventuri, având în experienţa sa numeroase colaborări cu companii internaţionale. Spre exemplu, de câţiva ani Alex e producătorul video oficial al unei renumite regate de iahturi, fiind prezent în toate colţurile lumii în care organizatorii decid să desfăşoare noi runde.
Punctele de colectare a scrisorilor:
Nu mai puţin de 27 de puncte de colectare, 10 în Chişinău şi alte 17 în ţară, aşteaptă scrisorile copiilor din toată Moldova. Colectările de la casele de copii se vor face direct de cei trei aventurieri, care vor vizita copiii defavorizaţi la începutul şi la sfârşitul expediţiei.
Lista punctelor de colectare: