Pentru prima oară în Moldova angajatori ai companiilor europene ce activează la noi în țară au organizat un forum în cadrul căruia și-au prezentat ofertele de lucru pentru tinerii specialiști. Participanții s-au arătat interesați de ofertele europenilor, considerându-le „ferestre deschise pentru noi experiențe”.
Toți tinerii interesați au avut posibilitatea de a se întâlni față în față cu investitorii străini, companii din Moldova carea lucrează cu piața UE și reprezentanți ai proiectelor internaționale, cu scopul de a analiza oferte de muncă.
„Fac masteratul în domeniul economiei și aș opta pentru angajare într-o companie europeană pentru că acestea sunt mai receptive la angajarea unor tineri fără experiență decât companiile autohtone. Am câteva oferte de aici, rămâne să analizez ce vreau să fac.”
„Suntem în căutare de job-uri, dar nu am găsit foarte multă informație nouă azi. Totuși, o companie europeană ar fi o nouă fereastră, pentru că ar avea o atitudine mai serioasă decât companiile de la noi.”
Dacă vrei să lucrezi într-o companie europeană, este important să cunoști cât mai multe limbi de circulație internațională, ne-a spus un reprezentat al unei companii prezente: „Noi vorbim în fiecare vineri în limba engleză. Avantajul tinerilor de a putea lucra într-o companie europeană este că aici nu vor găsi nepotismul atât de popular la noi”. Cu toate acestea, tinerii sunt inhibați atunci când vin să se informeze sau chiar când își arată interesul pentru viitorul loc de muncă, ne-a mai spus el.
În cadrul forumului au fost prezentate studii de caz cu istorii de succes. Tineri care au reușit să evolueze în carieră activând în companii europene și-au împărtășit experiențele cu cei prezenți.
Natalia este angajată la P.A.A, o rețea internațională de firme independente de contabilitate și consilieri de afaceri. După ce a absolvit ASEM-ul a ajuns în situația în care nu-și găsea un job pe măsura așteptărilor. Totuși, norocul i-a surâs, așa cum ne-a spus, atunci când a fost angajată ca Junior Accountant la P.A.A. Timp de nouă ani a câștigat experiență, începând de la nivelul cel mai de jos. De la 100 de dolari pe lună, care îi ajungeau abia pentru chirie, salariul ei a ajuns să evolueze frumos, ne-a recunoscut.
Invitații speciali ai evenimentului, Wicher Slagter, șeful secției politice și economice a Delegației UE în Republica Moldova, Pascal Vagogne, ambasadorul Franței în Republica Moldova, dar și Cristina Boaghi, viceministru al Educației, toți și-au exprimat speranța că tinerilor trebuie să le aparțină inițiativele în ceea ce privește viitorul lor loc de muncă și că ar trebui să profite de oportunitățile oferite de companiile europene din Moldova.
La evenimentul din 20 octombrie au fost prezente peste 20 de companii europene și din Republica Moldova, pregătite să ofere locuri de muncă de top în țară: Lafarge Moldova, Orange Moldova, Lactalis Alba, Mobiasbancă – Groupe Societe Generale, Grawe Carat Asigurări SA, METRO Cash & Carry, fabrica de înghețată Sandriliona, Magenta Consulting și Gas Natural Fenosa.