Un nou spațiu cultural-artistic a fost deschis sâmbătă, 10 octombrie, într-o subterană din Chișinău. Tinerii s-au bucurat de un program divers, muzică, fotografie și pictură, la „Subterana” transformată într-o galerie de artă.
Ideea a fost preluată de Valentina Botnaru din Slovacia, în urma unui schimb de experiență, după exemplul unei subterane din Bratislava. Lucrările au fost prezentate doar o singură zi, deoarece există riscul ca trecătorii să distrugă ceea ce au creat tinerii.
În program au evoluat formațiile Miriam, FlashBlood, Plumbum, Six Roads Band, a avut loc un show de Drum Percussion de la Art Labyrinth și un program muzical de la Kurabu Music.
Chișinăuienii au putut vedea pozele tinerilor fotografi, printre care Liubovi Ghirghiciuc, Serghei Țîmbaliuc, Nicolai Meniuc, Ecaterina Coplevațchi, Olga Pavlova, Victor Garștea, Ala Melnic, Mihail Kalarashan.
Valentina Botnaru, coordonator de proiect, a spus pentru #diez că realizarea acestei idei a fost posibilă datorită implicării partenerilor săi: reţeaua cluburilor de film documentar „One World in Schools”, Art Labirint, BEC, POT și Kurabu Music. „Noi am venit cu ideea de a crea o platformă pentru tinerii artiști. Inițial a fost ideea mea personală, dar mi s-au alăturat partenerii care m-au ajutat. Această platformă reprezintă 100% activism civic. Cu bani puțini am reușit să schimbăm mai multe, căci pentru prima dată lumea vede aici lumină și nu miroase urât. Trei nopți am curățat subterana și cu regret constatăm că a doua zi iarăși s-a făcut murdărie. Sper că în momentul în care lumea va conștientiza că aici este o galerie de artă, va apărea acea cultură de a păstra curățenia. Am vrut să vedem cum reacționează publicul, este un experiment pentru noi, să vedem dacă merită să continuam cu proiecte mai mari. Eram foarte sceptică că vom reuși, dar în numai trei săptămâni am adunat această echipă”, a zis Valentina.
Pentru organizarea evenimentului a fost obținută permisiunea de la Direcția de Transport, în pofida faptului că reprezentanții acesteia au fost inițial sceptici. În prezent, Subterana încă nu are un statut oficial de la Primărie, dar se lucrează pentru aceasta. „Aș discuta cu Dorin Chirtoacă acest subiect, pentru a crea un spațiu european.”
Mădălina Botnari, unul dintre partenerii evenimentului, a spus: „A fost foarte distractiv și interesant procesul de amenajare al subteranei, încât am muncit de dimineață, am agățat fotografiile, muzicanții cântau. A fost un lucru creativ. Cred că este o idee genială, deoarece este un loc unde se pot aduna toți artiștii, cred că ideea le place tuturor. Probabil vom mai organiza diverse evenimente în această subterană”.
Andrei, solistul trupei FlashBlood, invitată la partea acustică a programului, susține că este o inițiativă foarte bună. „Este o idee bună, pentru că vine de la tineri. Astfel putem să socializăm, să aducem muzică bună, să petrecem util acest timp. Am fost invitați să participăm cu circa două săptămâni în urmă și am acceptat, căci este o atmosferă underground, e un loc mai departe de lume, mai aproape de centrul pământului. Subterana este un spațiu bun pentru tineri, mai ales că este una specială, cu graffiti, unde te poți manifesta în diverse domenii ale artei. La concert venim cu șapte piese din repertoriul nostru”, a afirmat muzicianul.
Unul dintre tinerii care și-au prezentat lucrările la eveniment este Alexei Luca, absolventul Colegiului de Arte „Alexandru Plămădeală”, acum student la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” la grafică. „Este ceva interesant pentru noi, nu am mai văzut așa ceva până acum. A fost foarte mult lucru de făcut aici. Sunt mulțumit că lumea apreciază faptul că e un spațiu diferit de ceea ce ne-am obișnuit să vedem. Eu am prezentat pictură, grafică și gravură, dar fac și ceramică și sculptură. Voi alege un domeniu în care să activez, dar până când, încerc să cunosc mai multe ramuri. Dacă pe viitor se vor mai desfășura evenimente în Subterană, aș veni cu mare bucurie”, a menționat dânsul.
Următorul eveniment ar putea fi organizat la sfârșit de octombrie.