S-a stins din viață Mihai Volontir, cel mai iubit Budulai și Dimitrie Cantemir din cinematografia moldovenească

Volontir Mikhail
Foto:PC: newsru.com

Actorul Mihai Volontir, cunoscut pentru numeroasele sale roluri, s-a stins din viață în această dimineață la ora 1:15 în secția de reanimare a Spitalului Republican.

Potrivit medicilor, actorul a decedat din cauza complicațiilor provocate de diabetul de care suferea.

Mihai Volontir, născut la 9 martie în anul 1934 în satul Glinjeni, raionul Rezina, în anii săi de adolescență începu să studieze la o școală pedagogică din Orhei și chiar a lucrat în calitate de profesor. Ca actor a debutat în spectacolul „Chirița din Iași” la Teatrul Național din Bălți, în 1957.

Cavaler al Ordinului Republicii Moldova, Mihai Volontir este cunoscut pentru rolurile sale filmografice, precum cel al lui Ivan Turbincă, în filmul din 1967 „Se caută un paznic”, Dimitrie Cantemir în filmul din 1973 „Dimitrie Cantemir” sau Budulai în filmele „Budulai Țiganul” și „Întoarcerea lui Budulai”.

Carierea sa cinematografică este plină de roluri și distincții pentru contribuția sa în evoluția filmului moldovenesc. În anul 2000, Mihai Volontir a fost desemnat drept cel mai bun actor al secolului XX al filmului moldovenesc, a primit titlul „Pentru merite deosebite în promovarea valorilor culturii Republicii Moldova”, iar în anul 2009 i-a fost conferit titlul „Doctor Honoris Causa” al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.

„Cu o sensibilitate deosebită şi un talent nativ, izvorât din seva acestui neam, a devenit la fel de apreciat şi ca interpret de muzică uşoară, memorabile fiind cântecele „Viaţa asta-i scurtă tare”, „Moldovenii când se strâng…”, „Rugă”, „Durere” ş.a.

Valoarea marelui artist a fost resimţită şi în timpul de mare cotitură pentru destinul neamului, fiind unul din primii deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1994) care a votat Declaraţia de Independenţă şi a militat pentru grafia latină şi limba română.

Maestrul a rămas devotat până la ultima suflare rădăcinilor sale naționale şi artei, iar moștenirea sa artistică urmează să fie valorificată de generaţiile de actori şi regizori în devenire.

Pentru toți compatrioții săi, Mihai Volontir va rămâne un veritabil simbol”, a declarat într-un necrolog Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti.

Rudele, colegii şi prietenii îşi vor putea lua rămas bun de la cel care a fost Mihai Volontir la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla, unde va fi depus corpul neînsufleţit al artistului, la 16 septembrie, începând cu ora 17.00, în cadrul unei slujbe religioase oficiate de un sobor de preoţi, condus de Părintele Ciuntu.

Funeraliile şi mitingul de doliu va avea loc pe data de 17 septembrie curent, între orele 10.00-14.00, în holul Palatului Naţional „Nicolae Sulac”. Ulterior, corpul neînsufleţit al artistului va fi aşezat la locul său de veci, la Cimitirul Central din strada Armenească.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente