Pe data de 19 septembrie, toți cei care doresc să simtă atmosfera nostalgică din anii ’50 – ’70 ai secolului trecut, sunt invitați la o petrecere frumoasă lângă cafeneaua „Guguță”.
Cândva, prin anii 1950 a fost deschis restaurantul „Moldova”, alături fiin amenajată o scenă, unde vara cânta fanfara. Peste aproape 11 ani a fost transformat într-o cantină publică, iar mai târziu – demolată și reconstruită sub forma restaurantului „Noroc”. Deseori, auzim povestirile bunicilor despre prima vizită la un restaurant în Chișinău, el fiind comun în amintirile lor – restaurantul „Noroc”. Peste alți 10 ani, localul a fost închis din cauza reconstruirii blocului, însă a fost redeschis drept o cantină pentru copii – „Guguță”.
Astăzi, chișinăuienii au rămas doar cu o tradiție: fanfara care continuă să invite oamenii la dans în fiecare duminică în fața cafenelei. Noi credem în această tradiție. Credem că un oraș ar trebui să aibă micile sale tradiții, mituri și povești, pe care să le păstreze și să le transmită mai departe, iar locurile care au o încărcătură sentimentală pentru locuitorii acelui oraș merită păstrate și valorificate, altfel orașul riscă să rămână fără o identitate.
Iată de ce Teatru-Spălătorie, în colaborare cu Asociația Oberliht și Rețeaua Civică Urbană în cadrul programului Acțiune Colectivă pentru Bunurile Comune, organizează evenimentul Kompot-ul lui Guguță.
Ești îndemnat să vii sâmbătă în fața cafenelei Guguță și să înregistrezi mesajul tău de susținere împotriva demolării acestei clădiri. Amintește-ți când ai fost ultima dată la cafeneaua Guguță, poate era ziua ta sau 1 septembrie sau poate chiar ai prins și restaurantul „Noroc”. Dacă ai amintiri fotografice cu cafeneaua Guguță, ești invitat să le împărtășești cu toți cei prezenți la evenimentul nostalgic, pentru a reconstrui împreună povestea „Guguță”.
Conceptul Kompot este un mix de forme de expresie artistică, comunicare, implicare şi participare. Mai multe detalii despre eveniment afli aici.