(foto) Izvorul Durlești care alimenta Parcul Valea Morilor a secat

11846661_944202112293179_6474382916665408454_n
Foto:PC: Facebook/Константин Светлый

Pe Platforma Salvăm Chișinăul verde au fost distribuite recent câteva fotografii care arată că izvorul Durlești ce alimenta Parcul Valea Morilor a secat.

Internautul Constantin Svetlîi, care a captat aceste poze, a scris pe Facebook: „Curgea râulețul prin tot teritoriul Moldexpo și alimenta Lacul Comsomolist, menținând nivelul apei, astfel, prevenind putrezirea florei și faunei din ecosistem”.

Dânsul indică asupra permisiunii Primăriei de a construi o nouă clădire în preajma parcului, care a închis o arteră a lacului, astfel încât apa nu poate pătrunde. Un alt utilizator a menționat că noua construcție este un viitor hotel.

 

PC: Facebook/Константин Светлый
PC: Facebook/Константин Светлый
PC: Facebook/Константин Светлый
PC: Facebook/Константин Светлый

La 28 iulie 2006 a fost observat un număr mare de pești morți plutind la suprafața apei. Conform Mișcării Ecologiste din Moldova fauna lacului a murit din cauza lipsei de oxigen și acumulării de nămol, stratul căruia atingea de la 1,5 până la 5 metri grosime.

S-a decis curățarea lacului, drenarea acestuia fiind inițiată în toamna anului 2006, proces care a decurs ulterior cu lungi intermitențe. Lucrările au fost stopate în 2008 din cauza elementelor toxice depistate în nămol, fiind reluate în 2009 și 2010. În 2011 au fost consolidate malurile și apa a început să fie din nou acumulată în lac. În anul următor a fost salubrizat parcul, iar în jurul lacului a fost instalat un gard de protecție și pavaj.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente