Dumitru Vicol, a fost admis la studiile de master la Panthéon-Sorbonne Master în Economics din Franţa, iar după finisarea primului an de învățămân a fost acceptat la Paris School of Economics. Acum activează în cadrul unei bănci franceze.
Fiecare dintre noi, care a studiat şi are o carieră peste hotare, ar putea contribui la dezvoltarea Republicii Moldova. Revenind acasă, ar putea implementa cunoștințele şi inovațiile din afară pentru a aduce o valoare adăugată economiei, societății. De această părere este tânărul Dumitru Vicol, stabilit de trei ani în Franța. În această perioadă a reușit să obțină diploma de masterat a Şcolii de Economie din Paris şi să devină membru al echipei „Lyxor Asset Management”, parte a băncii de investiţii Societe Generale CIB. Dorul de casă l-a determinat să lanseze, acum câțiva ani, Asociaţia studenților moldoveni din Franţa „Jeunes Moldaves”, transmite TRM.
Ce ai reuşit să realizezi de când ai plecat din țară?
Cel mai prețios lucru pe care l-am realizat este că mi-am găsit motivația pentru a lupta. Fiind acasă, mereu eram constrâns de ideea că unele lucruri sunt imposibile, că e nevoie de relații, de noroc etc. Aici am realizat că totul e posibil dacă muncești și lupți. Toți au șanse egale să ajungă acolo unde își doresc. Ambiția și puterea de muncă a tinerilor basarabeni este nemărginită. Sunt o mulțime de exemple de succes unde ai noștri dețin posturi-cheie în corporații. La modul concret, am reușit să absolvesc masterul la o școală de prestigiu și să-mi încep cariera într-o bancă de investiții.
Cum apreciezi realizările semenilor tăi, rămași în Moldova?
Este dificil să dau apreciere realizărilor celor rămași în Moldova, pentru că mediile și societățile sunt diferite. Apreciez mult tinerii care au reușit să se manifeste în Republica Moldova. Avem tineri antreprenori, politicieni, artiști, academicieni, această categorie de tineri ambițioși demonstrează că și ACASĂ poți avansa și crea lucruri frumoase. Apreciez curajul și persistența lor. Din păcate, mulți dintre cei rămași acasă sunt mai pesimiști și stau cu gândul doar să plece din țară. Ei uită că peste hotare nimeni nu ne așteaptă și competiția e și mai acerbă. Doar cel mai competitiv rămâne în cursă, alții fiind eliminați.
Cât de des vizitezi Republica Moldova şi cum menții legătura cu patria?
Republica Moldova îmi rămâne a fi ACASĂ și vin în vizită cât de des posibil. E adevărat că în ultimul timp revin acasă mai mult fiind invitat la nunți, ceea ce e foarte vesel. E atât de bine să-ți revezi prietenii în ambianțe călduroase. Legătura cu patria o mențin prin prisma proiectelor în care sunt implicat. În Franța am fondat împreună cu Dumitru Bocancea Asociația studenților moldoveni „Jeunes Moldaves”. Derulând proiecte pentru studenți, am reușit să mențin legătura cu structurile de stat din Republica Moldova și să fiu mereu în contact cu societatea moldovenească.
Care este locul Moldovei în planurile tale de viitor?
Plănuiesc să mă întorc în Moldova. Nu știu exact când, dar ăsta e visul meu. Consider că fiecare dintre noi, care a studiat și are o carieră peste hotare, ar putea contribui la dezvoltarea Republicii Moldova. Revenind acasă, am putea implementa cunoștințele și inovațiile de peste hotare pentru a aduce o valoare adăugată economiei, societății. Dacă aș reveni acum, valoarea adăugată ar fi cu mult mai mică. Am nevoie de mai multă experiență peste hotare pentru a fi în stare să contribui și să pot schimba ceva în Moldova.