Vlad Șeremet, viitor student la MIT: „E de datoria noastră să fim oameni educați”

vlad 3
Foto:Vlad Șeremet, viitor student al Institutului Tehnologic al statului Massachusetts, PC: Arhiva personală

Tinerii din Republica Moldova se pot lăuda cu performanțe deosebite în diferite domenii, învățământul, probabil, fiind cel mai de valoare. Echipa #diez a aflat recent că un tânăr moldovean a fost acceptat la cea mai de vază instituție de învățământ superior din SUA și anume la Institutul Tehnologic al statului Massachusetts (MIT).

Povestea tânărului Vlad Șeremet, viitor student la MIT, este plină de dovezi că în Moldova poți face studii de calitate. Diversitatea studiilor sale este uimitoare, excelând de la arte la științe exacte. Vlad a fost văzut de către administrația MIT drept unul dintre cei mai talentați și promițători aplicanți. Astfel, el va contribui la diversitatea comunității Institutului și va prospera în sânul mediului academic.

# Vlad, povestește-ne despre studiile tale în Moldova.

– Am avut norocul să învăț în unele dintre cele mai bune instituții din Republica Moldova, alături de profesori extrem de competenți și colegi care mereu m-au motivat să merg înainte. Clasele primare și gimnaziale le-am făcut la Liceul Teoretic „Waldorf”, unde, datorită sistemului de învățământ specific, am căpătat dragostea pentru cunoaștere și explorare. Aici mi s-a insuflat curajul de a pune mereu întrebări, chiar dacă acestea par bizare și dragostea pentru artă și pentru tot ce e frumos. Paralel cu clasele primare și gimnaziale, am frecventat lecțiile de vioară și percuție la școala de arte „V. Poleacov”. Aici am prins gustul concurenței, participând la diverse concursuri atât naționale, cât și internaționale. Consider că un rol important în dezvoltarea mea l-a jucat profesoara mea de vioară, doamna Mariana Tofan, care, pe lângă faptul că mi-a pus o bază bună în arta violonistică, mi-a dat și nenumărate lecții indispensabile de viață.

 

PC: Ion Șeremet
PC: Ion Șeremet

Clasele a IX-a și a X-a le-am făcut la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, care, fără doar și poate, este cel mai bun liceu de muzică din țară, cu elevi și profesori extrem de talentați. Aici am simțit pe propria-mi piele și am înțeles care e prețul excelenței – nenumărate ore de muncă asiduă, concentrare și pasiune. Liceul „Ciprian Porumbescu” este o oază de excelență artistică cu care trebuie să ne mândrim.

Mereu, însă, am fost pasionat de științele exacte. Mama mea e profesoară de matematică, iar tata – arhitect. Astfel, de mic copil mi-a fost insuflată dragostea pentru știință. Enciclopediile şi cărţile science-fiction au fost şi sunt cele mai plăcute lecturi. La Liceul „Waldorf” am avut parte de un mediu prielnic pentru dezvoltarea aptitudinilor în domeniul ştiinţelor exacte, iar când m-am transferat la Liceul „C. Porumbescu”, pentru a mă menține la nivel, am fost nevoit să continui să studiez de sine stătător. În acest timp am început să învăţ și câteva limbaje de programare, iar după clasa a X-a am luat hotărârea definitivă de a urma o carieră în domeniul tehnologiilor. Făcând puţină cercetare, am aflat că Liceul Teoretic „Orizont” se deosebeşte prin excelenţa şi performanţele elevilor, în special la disciplinele reale, deci, spre el m-am şi îndreptat. Acum, uitându-mă în urmă, consider că aceasta a fost una dintre cele mai importante şi bune decizii luate de mine vreodată. Aici, la Liceul „Orizont”, în clasa de pregătire pentru olimpiadele de informatică a domnului Sergiu Corlat, mi-am descoperit vocaţia pentru programare şi algoritmică şi tot aici am găsit condiţiile ideale pentru a excela – susţinerea administraţiei, profesori extraordinari şi colegi motivaţi şi extrem de talentaţi. Deși aud mulți elevi plângându-se pe calitatea sistemului de învățământ, în Moldova, totuşi, există instituţi în care sunt create condiții pentru dezvoltarea și prosperarea elevilor, iar eu am fost extrem de norocos să învăţ pe parcursul a 12 clase în astfel de instituții. Iată de ce vreau să le mulţumesc tuturor profesorilor şi colegilor care mi-au ghidat calea.

 

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

# Ai fost acceptat în rândurile studenților Institutului Tehnologic al statului Massachusetts (MIT). Care a fost reacția ta și ce vei studia acolo?

– Marea noutate voi merge la MIT a fost primită cu bucurie enormă și entuziasm atât de către mine, cât și de rudele mele. La MIT voi studia la Facultatea de Ştiinţă a Calculatoarelor și Inginerie Electrică. Deoarece am aplicat anume la școala de inginerie (MIT are școala de inginerie, școala de știință și artă, școala de arhitectură și școala de management), voi lua și cursuri de fizică, matematică, biologie și chimie pe lângă cursul principal de informatică. Am ales anume această facultate, reieșind din principiul că lucrul ideal e cel pe care l-ai face și fără a fi plătit. Văd o frumusețe aparte în rândurile de cod, în logica perfectă și posibilitățile ascunse în spatele acestora. Pe lângă aceasta, pentru mine computerul nu e doar o mașină, ci o extensie a creierului, un instrument cu ajutorul căruia se fac cele mai importante progrese în toate domeniile de activitate – de la medicină la business, de la astronomie la genetică. Trăim în era informațională, iar cei ce au putere asupra computerelor și a informației vor juca un rol considerabil în toate revoluțiile atât în știință, cât și în sfera socială. Iată de ce posibilitatea de a studia informatica în cea mai bună universitate din lume, alături de cei mai talentați studenți ai planetei și avându-i ca profesori pe adevărații corifei ai domeniului, este una ce, cu siguranță, mă va forma ca personalitate și sper că îmi va permite ca într-o bună zi să îmi aduc și eu contribuția la tezaurul științific al Planetei.

 

PC: arhiva personală
PC: arhiva personală

# Cum a fost procedura de depunere a actelor de studii pentru MIT?

– În primul rând, unicul act care trebuie depus atunci când aplici pentru suport financiar, în caz că nu îți poți permite taxa de 65.000$ pe an, este declarația de venit a părinților. În rest, procedura de aplicare, din punct de vedere tehnic, e cât se poate de simplă: te înregistrezi pe my.mit.edu, completezi formularul de aplicare și apeși „Trimiteți”. Totuși, după cum probabil v-ați dat seama, dificultatea constă în însăși completarea formularului. În aproximativ cinci eseuri scurte (200-250 cuvinte fiecare) îți este dată posibilitatea de a arăta cine ești tu ca persoană – ce te pasionează, ce întâmplări te-au marcat, ce te face fericit. Aceste eseuri practic sunt unica ta șansă de a te evidenția dintre zecile de mii de aplicanți. Problema e că toți cei ce aplică la MIT au scoruri foarte mari la SAT și TOEFL și note anuale practic perfecte. Majoritatea au o mulțime de activități și interese extrașcolare și unica ta șansă de a rămâne în memoria persoanei ce-ți verifică aplicația este să-i captezi atenția prin umor, prin originalitate, prin pasiune și modul de exprimare. Pentru mine aceste eseuri au fost cea mai grea parte a procesului de aplicare.

Acesta încă nu este finalul relației lui Vlad cu studiile. În acest context, tânărul vine cu un îndemn foarte important pentru viitorii absolvenți ai Republicii Moldova: „Tuturor absolvenților țării vreau să le zic că e OK să nu-ți placă școala și sistemul de învățământ, dar e de datoria noastră ca oameni să fim educați, iar în condițiile zilei de azi, nu avem absolut nicio scuză de nu a fi. De obicei, la această întrebare îmi place să răspund cu fraza lui Bukowski: «Find what you love, and let it kill you»”.

 

PC: arhiva personală
PC: arhiva personală

Echipa #diez îi urează lui Vlad Șeremet, viitor student MIT, și celorlați elevi și studenți ai țării, care își pun ca scop să obțină studii de calitate oriunde ar fi, o experiență cât mai frumoasă în timpul anilor de studii!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente