Primăvara a venit și martie este luna Mărțișorului – simbolul românesc al reînvierii. Compatrioții noștri au dus vestea Mărțișorului în lume, anunțând renașterea naturii dincolo de meleagurile natale. Iată care a fost drumul parcurs de Mărțișor.
#1. Moldovenii din New York, SUA
Grupul social „Promovăm Moldova @ New York” a întâlnit primăvara cu multă dispoziție bună și mărțișoare deosebit de frumoase la petrecerea și târgul de artizanat „Dor de Mărțișor”.
Oaspeții evenimentului au avut parte de un târg mic de mărțișoare și bijuterii handmade, realizate de fashion designerul Ana Popa. De asemenea, oaspeții au fost instruiți de o profesoară de arte plastice, Marina Platon, care i-a încălzit și i-a pus la lucru foarte repede, fiecare desenând ce poate. Fiecare participant a putut face mărțișorul său în atelierul de confecționare condus de Natalia Stegaru, designer al brandului Natalyeea.
#2. Koolture Tricolore la Montreal, Canada
Un grup de moldoveni stabiliți în Montreal, Camada, a împărțit trecătorilor, pentru al doilea an consecutiv, mărțișoare, oferind un strop de primăvară.
„Trecătorii au primit mărțișoare și au ascultat curioși povestea obiceiului românesc, zâmbind optimist când au auzit că mărțișorul este simbolul renașterii, al unui nou început și că este „vestitorul” primăverii, după o iarnă grea și (prea) lungă”, spun organizatorii.
#3. Mărțișorul „barcelonez”
„Mărțișorul are baștină, dar nu are frontiere. Unde mergem noi, acolo vine și el”, astfel, moldovenii din Barcelona au organizat un Afterwork Moldovan Party cu muzică, mărțișoare de acasă și o mică expoziție de lucruri făcute manual, marcate de tradițiile noastre naționale.
„Păstrarea și transmiterea tradițiilor este unul din scopurile principale ale asociației. Copiii care, fie au plecat de acasă împreună cu părinții la o vârstă fragedă, fie s-au născut aici, sunt îndepărtați de cultura noastră, dar, în același timp, nu pot fi considerați pe deplin integrați în cultura locală. Sunt ca niște arbori fără rădăcini. Vrem să se știe de unde venim, că avem tradiții și valori. Nu vrem să fim asociați numai cu faptul că suntem o țară cu indici înalți de sărăcie și corupție. Suntem un popor frumos la suflet și la chip și avem ce arăta lumii”, a spus Elena Nazarova, președintele Asociației EștiMoldova.
#4. MartiSHOP în Marea Britanie
Asociația Moldovenilor din Marea Britanie a întâlnit primăvara cu multă pozitivitate și mărțișoare deosebit de frumoase, confecționate de fetele de la orfelinatul-internat de la Hâncești, mâncare gustoasă adusă de oaspeții evenimentului, muzică tradițională, toate astea cu susținerea Ambasadei Republicii Moldova de la Londra și a doamnei Tamara Șchiopu. „A fost un atelier de înaltă calitate de confecționare a mărțișoarelor condus de Diana Gandraman și flori superbe de la Gentle Flowers”, potrivit spuselor organizatorilor. „Cu ajutorul dvs., am reușit să strângem £488.60 care urmează a fi transferați în siguranță orfelinatului-internat din Hâncești”.
#5. Festivalul Mărțișorului în San Francisco, SUA
La Festivalul Mărțișorului din San Francisco a avut loc o expoziție de lucrări ale unor artiști din Moldova, care au fost promovați, astfel, la nivel internațional. Obiectele expuse reflectă folclorul moldovenesc. Acestea au fost selectate de un juriu ce a luat în considerație criteriile: originalitate, calitate, valoare educațională. La eveniment, invitații au savurat plăcinte delicioase moldovenești, s-au bucurat de muzică tradițională și un program artistic captivant.