Studentul de naţionalitate turcă ne povesteşte despre experienţa sa în Republica Moldova

10957556_759959220746651_1627012460_n
Foto:PC: Deniz Kanat

Deniz Kanat e student la Facultatea de Drept, în cadrul Universităţii de Stat din Republica Moldova. Tânărul de naţionalitate turcă este stabilit în Republica Moldova de mai bine de 5 ani, timp în care a reuşit să studieze limba română şi rusă. Deniz a împărtășit #diez-ului experienţa sa trăită pe meleagurile turceşti și a făcut o comparaţie între sistemul educaţional din Moldova și cel din țara sa natală.

În prezent, este student în anul I la Drept, filiera anglofonă. Tânărul a absolvit Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”, iar perioada de adaptare a durat 6 luni. „Mama mea fiind moldoveancă, m-a învăţat câte ceva, însă atunci când am venit, nu ştiam a scrie literar şi a citi. Făceam foarte multe greşeli. Am avut o profesoară de limba română foarte bună, care mi-a dat un kickstart şi mi-a recomandat multe cărţi din literatura română. După aceasta, într-un an sau chiar mai puţin vorbeam fluent limba română.”

Despre viaţa din Turcia, Deniz ne-a spus că nu poate categoriza, pentru că foarte mult depinde de regiunea în care locuieşti. „Eu m-am născut şi am locuit în Istanbul. Cultura este foarte diversă, sunt foarte mulţi oameni diferiţi, având în vedere populaţia orașului de peste 20 de milioane de oameni.”

 

PC: Deniz Kanat
PC: Deniz Kanat

Se ştie că în Turcia se adoptă legi privind reforma învăţământului şi calitatea sistemului de învăţământ. Însă Deniz ne-a declarat că acestea se suprapun şi sunt aproape identice cu cele din Republica Moldova. „Sitemul de studii, în special în gimnaziu, este destul de strict, mai ales în domeniul disciplinei, comportamentului elevilor faţă de profesor. În Moldova relaţia elev – profesor este foarte amicală, din câte am observat eu. În Turcia, profesorii sunt mai duri în comparaţie cu profesorii din Moldova. În general, sistemul de educaţional nu diferă foarte mult. Din această cauză, nu mi-a fost greu să mă acomodez.”

Fiind întrebat de ce a ales să studieze în limba engleză, tânărul ne-a spus că a fost fascinat mereu de Moldova. „Îmi place cultura, dar mai ales istoria acestei ţări. Iniţial, îmi doream să aplic la Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice, dar, înainte de a lua o decizie, m-am informat destul de mult în privinţa oportunităţilor. Facultatea de Drept a fost cea mai bună opţiune, mai ales faptul că îmi fac studiile în limba engleză, cea ce mi va oferi foarte multe posibilităţi pe viitor.”

Deniz este foarte uimit de atitudinea colegilor săi. „Nu am avut parte de reacții ciudate, atunci când alţii aflau că sunt de altă naţionalitate, din contra, chiar plăcute. Foarte mulţi erau miraţi de felul în care vorbesc limba română. Un atu e ospitalitatea moldovenilor care mereu te primesc, indiferent din ce ţară vii.”

Cât despre planurile de viitor, tânărul ne-a spus că se gândește la o carieră de diplomat. „Sper că Facultatea de Drept mă va ajuta la formarea capacităţilor necesare pentru realizarea acestui vis”, a conchis tânărul.

Irina Gurdila

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente