Cea dintâi semifinală a concursului muzical autohton POT Music va avea loc în această sâmbătă, 24 ianuarie, la ora 18:00, la Tipografia 5. Acea seară de weekend ne va bucura cu prestația a trei trupe participante. #diez a discutat cu formația Valea Norilor despre evoluția lor în acest proiect și despre surprizele pe care le-au pregătit publicului pentru semifinală.
Valea Norilor este o formație alcătuită din patru tineri ce fac muzică rock. Ei sunt Stan Eclipse (Alexandru Frolov) – bass, Petru Bețco – chitară, Mihai Duca – tobe și Andrei Zîc – vocal.
Participanți în cadrul concursului muzical autohton POT Music, ce a demarat spre sfârșitul anului 2014, membrii formației au parcurs o cale asiduă spre succesul care le-a asigurat evoluția în cadrul semifinalei competiției. Despre inițierea lor în acest concurs, Stan ne-a spus: „Totul a început cu filmarea unui video în sala noastră de repetiții, o prezentare a piesei pe care am trimis-o organizatorilor. Ulterior, am primit vestea că am fost acceptați în semifinală.”
Etapa ce a urmat a fost un curs de instruire a tinerilor. „În cadrul concursului, am participat la trei workshop-uri”, a relatat Stan. „Primul dintre acestea a fost pentru chitariști și toboșari, ghidat de trupa Black Olives.” Petru a adăugat: „Tinerii au fost învățați cum să își aleagă corect chitara și s-a vorbit despre structura unei chitare, lemnul care se utilizează și alte detalii tehnice.”
Stan: „Al doilea workshop, care poate fi considerat cel mai util pentru trupă, a fost despre cum să ne promovăm, să devenim mai vizibili. Noi ne axăm pe promovarea pe rețelele de socializare, în special pe Facebook și unul dintre principalele aspecte este să fii mereu prezent, pentru ca fanii să obțină constant informație nouă despre trupă. Am învățat că, pentru a acumula cât mai multe like-uri pe Facebook, este necesar să inviți toți prietenii tăi să te aprecieze.” Andrei a menționat că: „O mare importanță o are și o denumire cât mai memorabilă, spre exemplu „Valea Norilor”.”
Totuși, unul dintre sfaturile lui Stan pentru formațiile începătoare este: „O trupă care nu este foarte cunoscută trebuie să pună accent nu pe denumirea sa, ci pe vizual, prin intermediul unui poster ce ar atrage atenția. Atunci, când se face scroll pe Facebook, persoana are doar 2 – 3 secunde pentru a observa posterul.”
Un impact semnificativ asupra publicului îl are și titlul unei piese. Deseori, de aceasta depinde alegerea ascultătorilor care descoperă pentru prima dată creația unei trupe muzicale: „Adesea piesele au un anumit hook muzical – o frază ce se repetă sau are o semnificație deosebită. Dacă ar fi să ne referim la piesa „Noapte bună”, ea a fost intitulată astfel, deoarece acestea sunt cuvintele care încheie cântecul”, a spus Stan.
Andrei: „De asemenea, poate fi ales orice cuvânt care se repetă în piesă. Spre exemplu, cântecul „Chip de lut” a primit o asemenea denumire, care nu are sens direct, pentru că versurile nu sunt despre chip sau despre lut, însă sună romantic.”
„Al treilea workshop a fost despre producție și creativitate în muzică. S-a vorbit despre organizarea ideilor, lucru în echipă și originalitate”, a afirmat Stan.
Despre influența acestui concurs asupra lor ca echipă, Andrei a spus: „Orice Challenge ne face să lucrăm mai intensiv și mai bine. Suntem o echipă foarte puternică.”
Stan: „În pofida tuturor stereotipurilor despre rockeri, care în timpul repetițiilor fac mai mult abuz de alcool, decât muzică, lucrăm eficient. Lucrăm asupra greșelilor și facem o pregătire foarte serioasă.”
Acest stereotip bine impregnat în societatea anilor ’60, dar care se mai păstrează, în unele cazuri, și actualmente, nu afectează băieții în viața de zi cu zi, pentru că, precum a menționat Petru: „Majoritatea persoanelor care mă înconjoară fie ascultă rock, fie cântă rock. A devenit un gen de muzică foarte popular.”
Valea Norilor a găsit susținere chiar și în rândul persoanelor cu o vârstă mai înaintată: „Profesorii de la universitate mă susțin. A fost un caz în care am oferit un interviu pentru un post de televiziune locală, după care, a doua zi, profesoara mi-a exclamat uimită: „Wow, Alexandru, tu cânți în trupă?”, la care o altă profesoară răspunde: „În Valea Norilor”. La acel moment eram un student exemplar, care învață bine, nu absentează, dar mai are și o formație rock”, a spus Stan.
Despre explozia de emoții transmisă de mulțimea fanilor însetați de muzică, Stan a spus: „În timpul concertelor primim foarte multă energie”, „Strigăte și urlete”, a adăugat Andrei.
Stan: „La primul concert am fost atât de emoționat, încât, în unele momente, toate mișcările la instrumentul muzical erau făcute automat. E o senzație deosebită. Sunetul pare a veni din depărtare. E euforie.”
Despre importanța POT Music pentru Republica Moldova, Stan a zis: „Concursul POT este foarte important pentru țara noastră. Este o oportunitate oferită tinerilor care au un vis, care au ce spune și ce demonstra.”
Andrei: „Mulți regretă că nu participă în cadrul acestei competiții, ceea ce este un imbold de a se dezvolta. Sper că POT nu va fi ultimul concurs de acest fel în Moldova, dar se vor organiza tot mai multe pentru a promova tinerele talente.”
Ce este muzica pentru membrii formației Valea Norilor? Stan a spus că, pentru el: „Muzica este un mod de viață. Deseori, muzica mă scufundă în transă sau îmi provoacă lacrimi.”
Andrei: „Muzica îmi oferă foarte multe emoții. Prefer să ascult anume melodia și mai puțin versurile. Chiar și piesele instrumentale transmit un mesaj profund.”
Petru: „Muzica constituie o parte enormă din viața mea și din sufletul meu. Muzica este cea fără de care nu aș putea trăi.”
Mihai: „Ea este cel mai vechi și cel mai bun prieten. Este un mod de exprimare a ceea ce nu poți reda prin cuvinte sau prin fapte. Dacă ar fi să mă refer la tobe, aș putea spune că este o modalitate de a mă descărca emoțional. Nu mă pot despărți de muzică, chiar dacă am încercat de multe ori acest lucru.”
„Scriind muzică, mă inspir din ceea ce văd, simt, aud”, a mărturisit Petru.
Andrei: „Scriem piese despre lucruri pe care le percepem ca pe ceva complex. Alcătuim, bazându-ne pe trăiri și experiență.”
Mihai: „Atunci, când trăiești o emoție sau un sentiment, muzica este asemeni unui xerox – o copiezi din sufletul tău și o transferi pe foaie. Dacă e să întrebi un artist, fiecare ar spune că la baza unei lucrări puternice stă o componentă emoțională sau o întâmplare reală.”
Pentru viitorul apropiat tinerii planifică un turneu în 7 – 8 orașe din România, după care urmează să revină în Moldova și să încheie cu un concert.
Stan: „Primul album dorim să îl promovăm în Moldova și România, iar al doilea va fi, probabil, în limba engleză. Ne dorim să plecăm la festivaluri internaționale, în așa țări ca Bulgaria și Germania, pentru a arăta cine suntem.”
În această seară, în cadrul semifinalei POT Music tinerii urmează să evolueze pe scenă cu șase piese proprii, într-un program de circa o jumătate de oră.
Stan: „Consider că vom avea un impact diferit asupra ascultătorilor în dependență de piesele pe care le vom interpreta, deoarece vom începe cu o melodie explozivă, care este cea mai heavy din repertoriul nostru, dar vom termina cu piesa „Noapte bună”.”
„Cred că cireașa de pe tort a serii va fi piesa „Fum”, pentru că foarte mulți o apreciază”, a presupus Andrei. „Cunosc o persoană asupra căreia această melodie are o influență deosebită și o face să intre în transă.”
Stan a spus că se așteaptă la: „Un public foarte empatic, care să ne susțină”. Petru a zis că; „De la concurs aștept plăcere”. Pentru Andrei este important ca în timpul concertului să fie: „Cât mai multe emoții”. Mihai a afirmat că, pentru el, este necesar ca Valea Norilor să fie la cel mai înalt nivel: „Ne vom prezenta cât mai bine, pentru ca publicul și juriul să ne aprecieze”.
Potrivit spuselor lui Petru, publicul în această seara va avea prilejul să admire „o prestație superbă și un show nemaipomenit”. Stan a menționat că: „Vom oferi toată energia pe care o vom avea, astfel, încât publicul să o simtă și să ne susțină”. Cheia succesului a divulgat-o Andrei: „Vom fi sinceri, deoarece sinceritatea cucerește”.
Cât despre ce vor arăta tinerii în finala concursului, dacă vor merge în etapa următoare, Stan a spus: „În finală, planificăm să prezentăm un alt set de piese. Avem idei, dar ele trebuie cizelate.”
„Îndemn cititorii să vină la acest concert și să susțină formația lor preferată”, a conchis Stan.