Studenții basarabeni din România au făcut kilometri în șir pentru a-și exprima dreptul de vot pentru alegerile din 30 noiembrie. Astfel, cele 11 secții de vot din România se dovedesc a fi insuficiente, iar studenții din Republica Moldova vor, în acest sens, deschiderea mai multor secții.
Studenții basarabeni din Oltenia trebuie să meargă, cel puțin 250 de kilometri, ca să voteze. Tinerii spun că au cerut suplimentarea secțiilor, dar au fost refuzați de autoritățile de peste Prut, notează Moldova.org cu referire la digi24.ro.
Pentru peste două mii de basarabeni din Craiova, Târgu Jiu sau Petroşani cea mai apropiată secţie de vot este la Bucureşti. Tinerii sunt nemulţumiţi de situaţie. Spun că au făcut solicitare pentru înfiinţarea unei secţii de votare la Universitatea din Craiova, însă au primit aviz nefavorabil, iar şansele să ajungă în capitală, sunt mici.
„Eu am spectacol duminică la ora 11. Când mai ajung eu să votez și să mă întorc, ca să nu mai punem cheltuiala care este”, spune Ana Cebotar, actriță la Teatrul Colibri.
„Până la urmă e vorba și de o distanță care trebuie parcursă la București și cred că unii dintre studenți o să renunțe”, spune un reprezentant al comunității.
Numai la Craiova sunt peste 250 de studenţi basarabeni, care acum încearcă să se organizeze pentru a vota. „Organizăm câteva autocare care să meargă la București ca să ne ducă pe toți”, este soluția studenților basarabeni din Craiova.
Tinerii au cerut sprijin şi europarlamentarilor români. „Am trimis o scrisoare domnului Iurie Leancă. Am trimis-o și la cabinet, și la cele două ambasade de la Bruxelles”, spune europarlamentarul Marian Jean-Marinescu, vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European, familia politică din care face parte și partidul premierului Iurie Leancă.
Guvernul de la Chişinău a aprobat înfiinţarea a două secţii de votare în Bucureşti și Iași. Câte o secţie de votare există şi în Constanţa, Braşov, Timişoara, Galaţi, Cluj-Napoca, Bacău şi Suceava.
Adresele secțiilor de votare din România, pentru organizarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014:
#1. București – sediul Ambasadei, Aleea Alexandru nr. 40 (telefon de contact (+4021) 2300474, (+40) 743459008);
#2. București – sediul Consulatului, Str. Emanuel Porumbarul nr. 89, (telefon de contact (+4021) 4109827, (+40) 720260232);
#3. Bacău – Universitatea „Vasile Alecsandri”, str. Calea Mărășești 158;
#4. Brașov – Casa de Cultură a Studenților, str. Memorandumului nr. 39
#5. Constanța – Universitatea ”Ovidius”, bl. Mamaia nr. 124
#6. Cluj-Napoca – Casa de Cultură a Studenților, Piața Lucian Blaga nr. 1-3
#7. Galați – Universitatea „Dunărea de Jos”, str. Domnească nr. 47
#8. Iași 1 – Consulatul General al Republicii Moldova, str. Aleea Grigore Ghica Vodă, nr. 60A, telefon de contact (+4023) 222 03 15
#9. Iași 2 – Școala Gheorghe Asachi, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 64 (vizavi de Prefectură şi Consiliul Judeţean);
#10. Suceava – Universitatea „Ștefan cel Mare”, Str. Universității 13
#11. Timișoara – Colegiul Național de Artă Ion Vidu, str. Cluj nr. 12
Se estimează că în România își fac studiile peste 15.000 de tineri din Republica Moldova.