Astăzi, în incinta Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale a avut loc un briefing de presă, cu tematica „Realizarea programului SMURD în Republica Moldova”.
Şeful serviciului, colonelul serviciului de salvare, Mihail Harabagiu a vorbit despre necesitatea şi importanţa acestui program pentru ţara noastră.
Pentru prima dată, o ţară care nu este membră a Uniunii Europene va acorda servicii de descarcerare, reanimare mobilă unei ţări integrate în UE şi invers. În baza programului, România va achiziţiona un elicopter medical uşor, care va interveni pe tot teritoriul Republicii Moldova. Pe viitor proiectul mai prevede achiziționarea a patru autospeciale pentru prim ajutor, îngrijiri medicale de urgență şi descarcerare, un laborator mobil pentru lucrări de investigație chimică şi radiometrică, un vehicul special pentru evacuarea populației afectate de calamități, un vehicul pentru decontaminare, ce vor fi dotate cu echipament modern de comunicații radio şi utilaj performant.
Mihail Harabagiu a subliniat că elicopterul se va afla în gestiunea părţii române, la Iași, și va putea fi solicitat pe tot teritoriul R.Moldova. Aparatul de zbor, va putea decola şi ateriza pe teren liber în oraşe sau localităţi rurale, fără de a avea nevoie de piste speciale. Fiecare stat îşi va acoperi cheltuielile de elicopter pentru solicitările sale. Pacienţii moldoveni vor fi transportaţi în instituţiile medicale din Moldova, dar în caz de necesitate și în statul vecin. Tehnica de intervenţie urmează să fie procurată după ce vor fi finalizate procedurile de licitaţie.
Şeful Serviciului s-a referit şi la evaluarea cadrului legislativ naţional pentru cele două ţări vecine, menţionând că la moment se lucrează intens la adaptarea cadrului legal la standardele europene. La capitolul personalului de intervenţie, dumnealui a afirmat că nu va fi nevoie de angajarea unor oameni noi, deoarece salvatorii din cadrul Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale intervin şi la descarcerări, intervenţii la înălţime, incendii dar şi lucrări subacvatice. Mai mult, pompierii din Republica Moldova vor acţiona şi în calitate de paramedici.
Realizarea proiectului este posibilă în urma unui grant oferit de Uniunea Europeană. Proiectul în valoare de circa 6,7 mil Euro se va implementa pe parcursul a 2 ani de zile. Cheltuielile de implimentare a proiectului constituie un grant de circa 6,03 mil Euro, din care Serviciul Protecției Civile şi Situațiilor Excepționale al MAI din Moldova va beneficia de 1,53 mil Euro. Cetăţenii statului nostru se vor putea bucura de serviciile SMURD din primul trimestru 2014.