Martie, 2014. Oboseală de după repetiții, discuții despre impresiile zilei de azi și multă improvizație în timpul cinei: așa își petreceau, de obicei, serile, băieții din camera 107, din cadrul căminului Universității de Muzică din București.
Astfel, a venit ideea creării trupei „Camera 107” – un proiect întâmplător, însă destul de promițător, care-i are ca membri pe: Radu Croitoru, Victor Savca, Radu Buimistru, Constantin Coadă, Adrian Harabaru, Constantin Cozlan și Adrian Putuntica – băieții pe care-i vom cunoaște joi, 25 septembrie, la Tipografia 5.
#1. Care e povestea voastră și cum ați devenit colegi de cameră?
Victor Savca: Eu am absolvit Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, specialitatea contrabas, dar obișnuiam să mai cânt și la chitară. Radu a venit de la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” și, împreună cu ceilalți băieți, basarabeni și ei, am devenit studenți la Universitatea de Muzică din București, unde constelațiile și zeii ne-au sortit să fim colegi de cameră (zâmbește), pentru ca mai apoi să formăm trupa.
#2. Ce stil de muzică v-ați propus să abordați?
Victor Savca: Nu ne-am propus să abordăm un oarecare stil aparte. Ne inspirăm, însă, din jazz, reggae, funk, rock, combinate cu unele elemente de muzică academică la violoncel și vioară.
Radu Croitoru: Totul depinde de dispoziție, uneori putem cânta ceva mai dramatic, mai liric, alteori – ceva cu mai mult caracter și energie.
#3. Cum a apărut prima voastră piesă?
Victor Savca: Prima noastră piesă e „Romantique”- o piesă de dragoste, apărută dintr-o îndrăgostire banală, trăită de mine.
Radu Croitoru: „Romantique e o piesă nelansată, încă, dar pe care vrem s-o aducem la urechile voastre pe 25 septembrie, la primul nostru concert.”
#4. Ce semnifică masa din logo-ul vostru?
Radu Croitoru: Toate improvizațiile noastre de la sfârșit de zi obișnuiam să le facem stând la aceeași masă. Iată de ce ne-a devenit simbol.
#5. Care e cea mai memorabilă repetiție a Camerei 107?
Victor Savca: Cred că o repetiție mai specială a fost atunci când ne-am strâns prima dată la cămin, am instalat chitarele și pianul electric și am început să repetăm. Asta a fost chiar prima noastră repetiție.
#6. Cum reușiți să îmbinați muzica academică pe care o studiați la universitate, cu trupa?
Radu Croitoru: Atunci când ești ocupat cu ceea ce te pasionează, îți poți organiza timpul astfel, încât să fie un echilibru. Trupa nu ne încurcă deloc studiilor și invers. Ba mai mult, cred că muzica clasică ne ajută să simțim sunetele, să construim o linie melodică, să ne ocupăm de aranjamente, ne stimulează să fim mai buni în ceea ce facem.
#7. Cu cine din artiștii autohtoni ați dori să colaborați?
Victor Savca: Ar fi fain să facem un proiect rock-simfonic cu cei de la Chișinău Youth Orchestra.
Radu Croitoru: Da, e una dintre cele mai proaspete idei ale noastre. Ar fi interesant să ne ocupăm noi de aranjament și orchestra să cânte cu noi în spate.
#8. Ce promite Camera 107 la concertul de pe 25.09?
Radu Croitoru: La primul nostru concert promitem lansarea primului nostru album: „Romantique”, care este, de fapt, și titlul primei noastre piese. Pe lângă asta, ne propunem să încingem atmosfera astfel, încât fiecare ascultător să plece acasă cu o melodie de-a noastră în cap.
Victor Savca: Și dimineața să se trezească tot cu ea.
#diez merge la concertul de lansare al băieților din Camera 107.
Tu?