Odată cu referendumul ce are loc astăzi, Scoția și-ar putea obține independența față de Marea Britanie. Iată câteva propuneri despre cum ar putea arăta drapelul Regatului Unit fără crucea albă de pe fundal albastru, care aparține scoțienilor.
Încă din a doua jumătate a secolului trecut, Scoția a început să privească serios chestiunea obținerii independenței. De la crearea Parlamentului Regional în 1999, la Acordul de la Edinburgh din 2012 în care se fixau termenii referendumului de independenţă și până la ziua de astăzi în care peste patru milioane de alegători în vârstă de peste 16 ani sunt invitaţi la urne, pentru a decide viitorul politic al statului insular.
În cazul în care independența Scoției este hotărâtă, drapelul Marei Britanii, care are o istorie de mai mult de 200 de ani, ar putea fi amenințat, întrucât acesta combină culorile celor trei sfinți care patronează Anglia, Irlanda și Scoția: St. George (sfântul protector al Angliei) – crucea roșie, St. Andrew (sfântul protector al Scoției) – crucea albă pe fundal albastru și St. Patrick (sfântul protector al Irlandei) – crucea roșie de pe diagonală. La formarea drapelului nu a fost inclus simbolul Țării Galilor, steagul St. David – o cruce neagră și una galbenă. În consecință, unii ar crede că anume acesta îl va substitui pe cel scoțian.
Potrivit ziarului The Guardian, citat de portalul thewire.com, biroul Prim-ministrului Marii Britanii a declarat că tema modificării steagului național, nu a fost încă discutată. Problema potențialelor schimbări ar fi cu atât mai complicată întrucât, drapelul actual este afișat pe toate clădirile importante din țară și însoțește, de asemenea, principalele sărbători naționale.
Deși rămâne o temă incertă, au apărut deja propuneri pentru noul drapel: