Practicile de alăptare vor fi promovate pe parcursul primelor zile din august. În perioada 1-7 august, 170 de țări din întreaga lume sărbătoresc Ziua Mondială a Alaptării.
„Laptele matern este prima investiţie sigură în copil, care nu costă nimic, dar asigură copilului cel mai bun start în viaţă” – acesta este mesajul transmis în cadrul campaniei.
Genericul Săptămânii în 2013 este „Susţinerea alăptării: mai aproape de mame”.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF recomandă ca bebeluşii să fie alăptaţi chiar din prima oră după naştere pentru că:
#1. Alaptând copiii păna la doi ani, le asiguri o stare bună de sănătate, le dezvolți imunitatea;
#2. Copiii alăptați sunt mai inteligenți;
#3. Reduci riscul de îmbolnăvire de cancer mamar şi cancer de col uterin.
#La nivel mondial, doar 39% din copii cu vârsta până la şase luni sunt alăptaţi în exclusivitate, iar această practică aproape că nu s-a îmbunătăţit în ultimele decenii.
#În Republica Moldova rata alăptării exclusive în prima jumătate de an este în descreştere. Dacă în anul 2005, 46% din copiii din Moldova erau alimentaţi exclusiv cu lapte matern în primele şase luni, atunci în 2012 această cifră era de 36%, arată datele Studiului de Indicatori Multipli în Cuiburi realizat în 2012. Practicile de alimentare diferă în funcţie de mediul de trai – situaţia este mai bună la sate unde 40% din copii sunt alăptaţi exlusiv, faţă de numai 30% în mediul urban.
#Săptămâna mondială a alăptării este organizată în Moldova de MinisterulSănătăţii, Centrul Naţional de Sănătate Publică în parteneriat cu UNICEF şi OMS. În perioada 1-7 august instituţiile medico-sanitare publice vor desfăşura activităţi de informare şi consiliere a mamelor, iar practicile pozitive de alăptare vor fi promovate și de #diez.