În perioada 25 iulie – 5 august, organizaţia AEGEE-Chişinău a organizat o universitate de vară, la care au participat 18 tineri din mai multe ţări, toţi membri ai acestei organizaţii care are antene la nivel internaţional în 42 de ţări europene şi alăturate UE.
Astfel de universităţi sunt organizate în toate ţările care au o antenă AEGEE, iar filiala din Chişinău a găzduit în acest an o ediţie aniversară – a 15-a Universitate de Vară organizată în Moldova.
„Participanţii au avut zilnic activităţi de cunoaştere a culturii moldoveneşti şi a tradiţiilor noastre: lecţii de limbă română şi rusă, cursuri de dansuri moldoveneşti, excursii prin Moldova şi degustări de mâncare moldovenească. Despre toate acestea se poate de vorbit mult, cum că participanţii au fost entuziasmaţi de programul oferit, unii bucuroşi să-şi reamintească limba română învăţată cândva, unii au dansat cu plăcere în horele noastre şi absolut toţi au rămaşi plăcut surprinşi de ţara noastră”, scrie despre experiența trăită alături de participanții la Universitate Maria Chiper, autoarea blogului Margantzovka’s Blog.
Contactată de #diez, Maria ne-a specificat că la Universitatea de Vară au participat 18 tineri din 9 țări și anume: Spania, Turcia, Italia, România, Finlanda, Cehia, Marea Britanie, Germania și Belgia. La fel ca și în Moldova, astfel de universități se organizează în toate țările și orașele în care sunt antene AEGEE. Ele au program diferit, au scopuri diverse ca promovarea culturii, călătoriile, lichidarea stereotipurilor despre o țară și altele.
Pe lângă faptul că a descris în blogul său experiența aflării alături de câțiva tineri din alte țări descoperind zilnic câte o parte mică din țara noastră, Maria a mai avut și o implicare directă în organizarea și desfășurarea universității din acest an.
„Eu am fost unul dintre organizatori și în mare parte m-am ocupat de comunicare și PR. Comunicare cu participanții înainte de eveniment, despre confirmarea participării acestora, informării lor despre Moldova și lucrurile utile de luat la Universitate și alte sfaturi utile de a ajunge fără probleme la noi.
Personal, am rămas cu impresii extraordinare de ce am reușit să facem pentru acești 18 tineri europeni. Am comunicat și am aflat o mulțime de lucruri interesante despre alte țări și culturi, în cadrul activităților organizate am cunoscut și o mulțime de informații noi despre țara noastră, am legat prietenii și am realizat o listă întreagă de lucruri pe care nu le-am făcut niciodată în viața. Aceste 11 zile petrecute alături de alți organizatori și participanți au reușit să-mi creeze amintiri cu adevărat frumoase, pe care rareori reușești să le obții prin alte activități sau proiecte.
Vara viitoare aplic și eu la o Universitate de Vară undeva prin Europa, pentru a vedea această experiență din punctul de vedere a unui participant, dar nu voi uita și de postul de organizator a unei Universități de vară, pe care mi-l voi asuma și peste un an.”
„Mulți participanți vin în Moldova în mare parte, pentru a vizita Transnistria. Ei nu prea cunosc alte destinații turistice decât acest teritoriu despre care mai aud uneori știri și reportaje pe posturi TV europene.
Impresiile participanților au fost diverse: au rămas impresionați de anumite locuri ca cele din Orheiul Vechi, unii și-au atins așteptările în privința Transnistriei, văzând cu ochii lor un teritoriu care-și păstrează și astăzi această atmosferă sovietică, alții au avut așteptări prea mari și poate nefondate, însă toate acesteau au fost substituite cu o mulțime de alte emoții de a vedea locuri unice, de a petrece timpul minunat și de a lega prietenii frumoase”, mai spune Maria.
„A fost un italian care participă a doua vară la universitățile pe care le organizăm. Deci, înafară de el, nimeni nu a mai vizitat Moldova anterior, nici măcar participantul din România, însă ei ne-au promis că vor reveni cu drag la noi în țară, posibil în cadrul viitoarelor noastre proiecte.”
Cum putem participa la următoarea ediție a Universității de Vară în alte țări?
Orice membru AEGEE, indiferent de orașul antenei din care face parte poate participa absolut la orice Universitate de Vară. Deci, pentru o experiență frumoasă nu rămâne nimic de făcut decât a deveni membru AEGEE.
Cu ce puteţi interesa străinii în Moldova:
#1. Renumitul Orheiul Vechi. Cel mai mult le-au plăcut mănăstirea din stâncă şi priveliştea când ieşi din ea.
#2. Tiraspol. O excursie prin oraş, vizitarea diverselor locuri sovietice, monumente, instalaţii şi gata – ei deja se simt eroi că au fost pe acest pământ şi s-au întors teferi.
#3. Excursie ghidată prin capitală. Datorită ghidului pe care l-am avut, Irina Ceban, participanţii au văzut cele mai importante locuri şi Chişinău, iar noi chişinăuienii, alături de ei, am descoperit la fel multe lucruri interesante.
#4. Mănăstirea Căpriana. Nouă ne-a fost în drum şi am intrat să vizităm această atracţie turistică, să le arătăm una dintre mănăstirile ctitorite de Ştefan cel Mare, despre care le-am vorbit de mai multe ori.
#5. Lozova. Noi am avut un program special la Lozova:
Căruţa racing, ceea ce a presupus ca participanţii să se întreacă la viteză cu căruţele înhămate la cai. Pentru ei toţi, această experienţă a fost pentru prima dată, dacă nu şi unica din viaţa lor. În ce ţară mai pot fi organizate astfel de întreceri, dacă nu în Moldova? Străinii au rămas extrem de impresionaţi.
Am imitat o nuntă moldovenească. Am ales doi participanţi şi le-am organizat o nuntă în toată puterea cuvântului, cu costume tradiţionale, dansuri, tradiţii şi obiceiuri. După câteva activităţi participanţii au obosit şi ne-au spus că avem o nuntă foarte încărcată şi majoritatea obiceiurilor nu au sens.
#6. Întâlnire cu primarul. Eu nu știu cu câți primari de capitale studenții au avut ocazia să facă cunoștință și să stea la o masă de discuții, dar domnul Chirtoacă a acceptat invitația noastră și a avut un dialog deschis cu participanții.
#7. Degustații. Toate activitățile la care au participat nu i-au lăsat așa de fericiți ca degustările de vin și bere pe la care i-am dus.
De asemenea, au fost organizate excursii cu degustații la Chateau Vartely și la Mileștii Mici. Străinilor le-a plăcut vinăriile noastre și au plecat cu multe impresii plăcute despre vinul nostru.
Pe lângă toate acestea, participanții au cunoscut cultura moldovenească prin toate party-urile tematice și serile tradiționale pe care le-am organizat, cu mâncare deliciosă: sărmăluțe, mămăligă, plăcințele și muzică bună.