Tot ce am știut și n-am știut vreodată despre Dragoste. Discuții cu psihologul Anna Băbălău

64a8ff903d36a3b0b0e65da67df5cbe1
Foto:PC: pinterest.com

Dragostea este un subiect întotdeauna deschis și actual, despre care s-a vorbit, se vorbește și se va vorbi fără a fi găsite acele ”definiții” exacte și formule, pe care le-am urma. Însă am decis că cel mai bine e să discutăm acest subiect cu un psiholog: Ana Băbălău a oferit noțiuni și sugestii de învățat și aplicat în relațiile cu persoana iubită.

Ana Babalau -psiholog PC: facebook.com/ana.babalau
Ana Babalau -psiholog PC: facebook.com/ana.babalau

Dragostea, în viziunea mea, este înțelegerea a ceea ce vrei în viață și, în special, a valorilor pe care le ai tu și pe care ai vrea să le împărtășească partenerul tău. Este desprinderea de ideile adolescenței (să arate bine, să aibă un corp frumos, să mă iubească pe mine și numai pe mine,etc.) şi aderarea la o viziune matură şi conştientă ce implică mai puţine capricii şi mai multe compromisuri şi colaborări.
Dragostea e mai mult decât Iubire e un angajament și responsabilitate, e o decizie matură și conștientă.

Dragostea înseamnă să ai timp pentru persoana de alături, să-ți placă să vorbești cu ea, să vă susțineți și respectați reciproc și multe alte lucruri frumoase printre care cel mai important este să te poți simți liber în preajma persoanei pe care o „iubești” și să va acceptați și să vă faceți fericiți reciproc.

*am pus „iubești” așa, pentru că, în viziunea mea, Dragostea e mai mult decât Iubire, e un angajament și o responsabilitate, e o decizie matură și conștientă.

 

PC: pinterest.com
PC: pinterest.com

Despre adolescenți vorbind, adineauri am fost într-o tabără de matematică, unde am lucrat cu un grup format din 20 de tineri de prin țară, anume la acest subiect – „Dragoste, Iubire, Sex” și răspunsurile la capitolul Dragoste au avut un iz accentuat de tristețe și depresie, atât băieții cât și fetele afirmând în nenumărate rânduri că „dragostea nu există.”

Deși există psihologi școlari, totuși tinerii evită să discute cu cineva la acest subiect. Dragostea e un subiect dezamăgitor pentru majoritatea din ei la această vârstă, pentru că ei trec prin primele decepții și în primul rând pentru că nu „pot” vorbi cu nimeni despre aceste decepții.

„nu pot” deoarece lor li se comunică că sunt maturi, iar maturii nu pierd timpul discutând despre prostii, ei se iau în mâini și merg mai departe.

Pentru adolescenți e mai dificilă dragostea și din motiv că în familii acest subiect nu se discută, dar nici nu se arată. În majoritatea situațiilor, după 15 ani între părinți și copii dispar cu totul atingerile (unul din principale limbaje ale dragostei) care și reprezintă prima dezamăgire la acest capitol, una mai puțin conștientizată.

 

PC: pinterest.com
PC: pinterest.com

Dacă ar fi să aleg trei greșeli într-o relație:

# Angajarea într-o relație fără a ști în ce se angajează: tinerii ajung la o vârstă când consideră că e „wow” dacă ești într-o relație și mai ales dacă tânărul e mai mare decât domnișoara. Astfel, prinși în capcana influenței și presiunii sociale, tinerii ajung să facă lucruri pe care mai târziu le regretă (nu mă refer doar la relații sexuale devreme, ci și la săruturi pe coridoarele școlii, conflicte cu profesorii și părinții, nopți nedormite, etc.)

# Lacune în comunicare cu partenerul: lipsa comunicării, sau o comunicare despre tot și în același timp despre nimic, este o problemă nu doar în rândul adolescenților ci și în relațiile adulte. Adesea partenerii intră în conflicte anume din lipsa comunicării sau a greșelilor pe care le fac în timp ce comunică.

Câteva sugestii:

#1. Într-o discuție aprinsă nu sări de la un subiect la altul.

#2. Vorbește despre situația concretă și nu generaliza „tot timpul faci așa.”

#3. Nu aștepta ca cineva să știe ce gândești! Ai nevoie să te cuprindă, zii s-o facă! Nu toți bărbații pot înțelege aluzia „văi ce flori frumoase,” uneori e bine să zici ceva mai direct „mi-ar plăcea dacă de sărbători mi-ai oferi flori”, s-ar putea chiar să descoperi că tânărul de lângă tine nu vrea să cheltuie bani pe flori iar asta o să te ajute să nu trăiești cu iluzii sau expectante irealizabile.

#4. Fii atent la reacția persoanei apropiate la ceia ce comunici, s-ar putea să observi că la anumite cuvinte (la care nu te-ai fi așteptat) celălalt să strâmbe din nas, sau să se ofenseze/ supere… uneori lucrurile (în special cuvintele) mărunte contează!

#5. Fii atent la propriile reacții la cuvintele pe care le auzi de la celălalt. S-ar putea să descoperi că unele intonații, fraze, idei te supără sau te aprind și te predispun spre conflicte. IÎnainte de a arunca vina asupra celuilalt, gândeste-te cine defapt s-a alarmat, cine are o problemă de rezolvat, tu sau celălalt?!

#6.  Apreciază faptele și nu persoana, precum și critică fapta dar nu persoană! Este important să fie o critică pozitivă care să ofere posibilitate de corecție a faptei pe viitor. un exemplu simplu: ” mergi în transport, stați pe scaun, se urcă o bătrânică, el se face că-l doare piciorul și nu se ridica să-i ofere locul. E greșit să-i zici „ești un needucat”, ar fi corect să formulezi un mesaj care implică emoțiile pe care le-ai resimțit vis-a-vis de fapta comisă, descrierea și enunțarea faptei, cum ai fi vrut să fac (m-am simțit confuză și un pic derutată când m-ai implicat în minciuna ta. Nu mi-a plăcut faptul că nu i-ai oferit locul bătrânei, ai putea să te ridici data viitoare, sau cel puțin să nu mă implici în prefăcătoria ta.)

#7. Cunoaste-te pe ține însuți, descoperă-te singur și ajută-l pe cel da lângă tine să te cunoască. Nu aștepta că altcineva să te descopere sau cunoască. Și aici aș face referire chiar și la propriul corp, admiră-te, descoperă-te cu și fără haine, vezi ce e diferit la tine față de ceilalți. Persoanele care sunt curioase să se descopere, vor fi curioase să-i descopere și pe apropiații lor.

#8. Evită sacrificiile în numele iubirii, „fac asta pentru el/ea” e o greșeală! dacă ceva nu-ți place, dacă faci ceva împotriva voinței și dorinței tale să nu fii supărat și decepționat la final când celalt nu va aprecia fapta. Într-o relație nu există „dar eu atâtea am făcut pentru tine!”… vă atenționez că – Jertfele în numele Iubirii nu coincid cu așteptările.

PC: pinterest.com
PC: pinterest.com

Există 5 limbaje ale dragostei (complimentele, timpul util petrecut împreună, cadourile, ajutorul și atingerile). Atunci când știi limbajul în care vorbește partenerul tău, îți este mai ușor să-i transmiți dragostea ta. De altfel, cum am scris și mai sus, atenția la ce-ți spune, la ce face, cum face, cum reacționează, precum și discuțiile ulterioare despre ceia ce ai observat sunt foarte importante.
Încercați să găsiți tangențe, activități, păreri, și cel mai important valori comune! Pentru că “opusurile” se atrag pentru scurt timp, iar cele “asemenea” pentru totdeauna!
Ce distruge o dragoste frumoasă? Absolut orice! un cuvânt, un gest, o părere, schimbări în carieră, familie, loc de trai, un sms, o fotografie, etc. Orice, absolut orice, poate fi folosit că pretext pentru a distruge o “dragoste frumoasă”, adevăratul motiv însă suntem noi înșine. Cel care pune capăt unei relații, este cel care a înțeles că a pierdut dragostea pe drum, iar dragostea nu poate fi alimentată doar de o singură persoană.
P.S: Dragostea nu poate fi frumoasă sau urâtă, calificativele nedefinite și pestrițe sunt încă o cauză a problemelor și dificultăților în comunicare. Frumusețea ca și urâtul pentru toți e diferită!
Iar la final: Dragostea poate fi distrusă oricând, de aceea trebuie trăită și savurată din plin și fără regrete.

Încercați să găsiți tangențe, activități, păreri, și cel mai important valori comune! Pentru că „opusurile” se atrag pentru scurt timp, iar cele „asemenea” pentru totdeauna!

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente