Unele universități din România au publicat deja rezultatele admiterii pentru românii de pretutindeni. Dacă te regăsești printre tinerii admiși, probabil ce întrebi ce urmează după confirmarea locului. În acest articol îți explicăm cum stau lucrurile cu bursele, care sunt documentele necesare și ce opțiuni pentru cazare ai.
Tinerii din Republica Moldova care vor să studieze în România candidează pe locurile destinate etnicilor români de pretutindeni. Sunt trei tipuri de locuri:
# buget cu bursă;
# buget fără bursă;
# taxă.
După ce ai aflat că ai fost admis(ă) trebuie să confirmi locul pentru a nu-l pierde. Pe site-ul fiecărei universități sunt instrucțiuni clare despre cum pot fi confirmate locurile de către românii de pretutindeni.
Acte necesare
Probabil ai auzit că în timpul studiilor în România ai nevoie de un permis de ședere. Ei bine, permisul de ședere este etapa finală din tot procesul birocratic pe care trebuie să îl parcurgi. Iată ce ar trebui să cunoști.
# Aprobarea de școlarizare
Pentru început vei avea nevoie de o aprobare de școlarizare. Acest document este eliberat de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC) din România și atestă faptul că ai devenit student(ă) în statul român. Aprobările de școlarizare sunt eliberate la sfârșitul lunii august sau, în unele cazuri, la începutul lunii septembrie. Aceste documente ajung la universități, iar de acolo sunt expediate către viitorii studenți.
# Viza de studii
Procesul de obținere a vizei de studii poate fi inițiat abia după ce ai obținut aprobarea de școlarizare. De aceea, este important să înțelegi că în tot acest proces birocratic fiecare etapă este condiționată de cea precedentă. În acest articol am explicat cum are loc obținerea vizei, iar aici am scris despre actele necesare pentru viză.
# Permis de ședere
Permisul de ședere poate fi obținut abia după ce ai viza de studii. Aici am explicat cum are loc procesul și ce acte sunt necesare.
Permisul de ședere este obligatoriu pentru tinerii care nu au cetățenie română. Pentru tinerii cu cetățenie este suficient buletinul provizoriu. Respectiv, ei nu vor avea nevoie de viză și permis de ședere. Aici am explicat cum poate fi obținut buletinul provizoriu.
Burse
Etnicii români de pretutindeni, conform legislației în vigoare, beneficiază de o bursă lunară în valoarea de 925 de RONI. Începând cu anul universitar 2024/2025, românii de pretutindeni urmau să primească bursa și pe perioada vacanței de vară. Această decizie a fost anulată de măsurile de austeritate ale Guvernului Bolojan. Respectiv, toți studenții din România nu-și vor mai primi bursele în perioada vacanței de vară.
De asemenea, din cauza măsurilor de austeritate, acum este incert care va fi valoarea burselor etnicilor români de pretutindeni în următorul an universitar. Totuși, deocamdată rămâne valabilă legea care permite etnicilor români de pretutindeni să cumuleze bursa de etnic cu cea de performanță, care în prezent constituie aproximativ 1.200 de RONI. Și valoarea bursei de performanță ar urma să fie redusă începând cu octombrie 2025.
Pe scurt, dacă ai fost admis(ă) la buget cu bursă vei primi acest sprijin din partea statului român, însă valoarea bursei ar putea fi mai mică decât este acum. La fel, este important să știi că în primul semestru bursele sunt virate abia începând cu lunile noiembrie și decembrie, respectiv nu trebuie să te bazezi pe bursa de etnic în primele două luni de studii.
Cazare
Toți etnicii români de pretutindeni în primul an de studii au căminul asigurat din partea statului român. Dacă în unele universități căminul este gratuit, altele ar putea să perceapă o taxă de cazare. Însă, indiferent de acest aspect, în anul I sigur vei obține un loc de cazare în cămin.
Dacă totuși vrei să ai mai multă intimitate și mai mult spațiu personal poți sta în chirie. Prețurile pentru o garsonieră în România oscilează între 250 și 500 de euro lunar, în funcție de zonă și condiții.
La #diez susținem tinerii care aleg să-și continue studiile în România. De aceea, am creat o rubrică dedicată vouă – un spațiu în care ne propunem să reflectăm provocările, reușitele și experiențele celor care trec Prutul.
Dacă întâmpini dificultăți în procesul de admitere, simți că drepturile tale au fost încălcate sau pur și simplu vrei să ne împărtășești povestea ta, scrie-ne la [email protected].