Sortarea deșeurilor devine obligatorie. În fiecare localitate vor exista locuri special amenajate pentru colectare

951a0f96-fc8a-49e1-9e4c-c50266ef75ac
Foto:Pixabay

Obligatoriu, în fiecare localitate din Republica Moldova vor fi amenajate puncte de colectare a deșeurilor sortate. Respectiv, cetățenii vor fi obligați să sorteze deșeurile în cinci categorii: hârtie și carton, sticlă, plastic și metal, biodeșeuri și deșeuri amestecate. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în lectură finală.

Documentul indică faptul că primăriile vor fi obligate să amenajeze puncte de colectare cu containere de diferite culori (specifice fiecărui deșeu) sau să pună la dispoziția localnicilor saci de colectare. Costul sacilor oferiți utilizatorilor va fi inclus în taxa de salubrizare. Totodată, biodeșeurile, cum ar fi frunzele sau crengile, vor fi colectate separat și vor fi transportate la o stație de compostare.

În ceea ce privește colectarea deșeurilor voluminoase, inclusiv saltele și mobilă, aceasta se va face pe baza unui program stabilit de comun acord cu reprezentanții primăriei, la solicitarea utilizatorilor.

În același timp, cetățenii vor fi obligați:
# să colecteze separat deșeurile;
# să nu introducă în containere deșeuri periculoase, toxice, explozive, animaliere, provenite din construcții sau din întreținerea spațiilor verzi etc.;
# să mențină curate spațiile de colectare, precum și recipientele în care sunt depozitate deșeurile municipale;
# să nu arunce deșeuri sau obiecte de uz casnic pe străzi, în parcuri ori în alte locuri publice;
# să mențină curățenia pe trotuare, partea carosabilă a străzii sau drumului, în dreptul locuinței, gospodăriei ori parcării pe care o folosesc;
# să curețe zăpada și gheața de pe trotuarul din fața casei sau blocului în care locuiesc;
# să păstreze curățenia pe drumurile publice, în piețe, parcuri, locuri de joacă și alte spații publice.

Taxele pentru salubrizare vor fi stabilite de autoritățile locale. Totodată, menționăm că deși legea prevede obligativitatea sortării deșeurilor, nu sunt oferite detalii despre cum va fi monitorizată respectarea acestei reguli și ce sancțiuni riscă cei care nu se vor conforma.

În prezent, 313 localități beneficiază de servicii de salubritate, rata de acoperire fiind de 75 % în orașe și de 15 % în sate.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente