În 100 de școli din Moldova va fi lansată, în regim de pilotare, platforma educațională „Haptilica”. Aceasta va transforma lecțiile digitale în experiențe interactive, facilitând înțelegerea materiei la discipline precum matematica, fizica, chimia, biologia, geografia și istoria.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, inițiativa este o premieră mondială, deoarece până acum tehnologia haptică și realitatea augmentată nu au fost introduse în procesul de predare și învățare în alte instituții educaționale.
„Este o ocazie deosebită de a testa tehnologia inovativă creată în Republica Moldova pentru domeniul educațional. Avem așteptări foarte mari că introducerea acestor tehnologii va crește nivelul de interes al elevilor în special pentru tot ceea ce înseamnă disciplinele de chimie, fizică, biologie, matematică, și va diversifica metodele de predare. Avem speranța că acest produs va prinde nu doar la nivel național, dar și la nivel internațional, astfel vom fi și noi parte din istoria de succes a tinerilor din Republica Moldova”, a menționat ministrul educației și cercetării, Dan Perciun.
Evaluarea rezultatelor proiectului pilot se va baza pe un set de indicatori, care includ:
# nivelul de implicare al elevilor;
# progresul în dezvoltarea competențelor;
# performanțele obținute la testările naționale și internaționale;
# gradul de satisfacție al cadrelor didactice și al elevilor.
Cum funcționează platforma educațională „Haptilica”
Platforma „Haptilica” permite elevilor să atingă, să țină în mână și să manipuleze modele 3D, ceea ce face ca conceptele abstracte să fie mai tangibile și mai ușor de înțeles. Aceasta folosește un cub AR simplu, din hârtie, cu care elevii pot interacționa prin intermediul unei aplicații pe tablete sau smartphone-uri. Aici găsiți mai multe detalii.

